Cartile, ca si scrisul, sunt in general o evadare din realitate, o evadare dupa care aspiram zilnic in speranta de a crea un final mai placut, sau de a fi stapanii unei lumi doar a noastre, fara intamplari predestinate sau destine fortate. Poate de aceea nu putem lasa o carte buna odata inceputa, caci devenim parte din ea, sau ea devine parte din noi. Oricum ar fi, exista o conexiune invincibila.
Dar ce se intampla cand nu e doar o poveste? Ci o viata intreaga, in totalitate autentica?
Cred ca impactul unei povesti reala, cum sunt autobiografiile/biografiile, fata de impactul creat de o poveste de fictiune este considerabil mai puternic, pentru ca aflam secretele din spatele cortinei, adeseori fiind vorba despre o persoana publica cunoscuta. Cat de mult cunoastem o persoana dupa aparente si cat adevar intalnim in mass-media?
O singură dată am rămas fără cuvinte: atunci când un om m-a întrebat: Cine eşti? (Khalil Gibran)
Biografiile deschid portile unei lumi misterioase, dure, veridice, si cu atat mai mare este curiozitatea cititorilor pasionati. De aici si preferinta uriasa pentru aceasta categorie de carti.
Care sunt cele mai inspirationale carti (auto)biografice?
- Einstein – viata si universul de Walter Isaacosn – despre natura rebela a lui Einstein care a dat curs unui geniu al stiintei care a schimbat complet definitia Universului.
2. Nikola Tesla – Inventiile mele – copilaria si tineretea unui revolutionar povestita din propria perspectiva.
Nikola Tesla, de etnie sarb, devenit mai tarziu cetatean american, a fost inventator, inginer mecanic, fizician, inginer electrician si promotor al electricitatii comerciale.
3. Viata mea si psihanaliza de Sigmund Freud: „aceste pagini sunt strabatute de doua teme: povestea vietii mele si istoria psihanalizei; ele sunt strans intretesute. Aceasta autobiografie arata in ce fel a ajuns psihanaliza sa reprezinte intregul continut al vietii mele si presupune in mod corect faptul ca nicio experienta personala nu prezinta interes in comparatie cu relatiile pe care le am cu aceasta stiinta”.
4. O viata legendara – Mahatma Ghandi de Romain Rolland. Un simbol etern al Indiei, prin dragostea de viata, prin dragostea pentru semenii sai si prin dragostea pentru patrie.
„Când mă cuprinde disperarea, îmi amintesc că, de-a lungul istoriei, calea adevărului și iubirii a învins mereu. Au existat tirani si criminali și, pentru un timp, păreau de neînvins dar, în cele din urmă, au căzut, întotdeauna.”
5. Coco Chanel de Edmonde Charles Roux.
Creatoarea de moda avea origini modeste şi provenea dintr-o familie foarte săracă. Era o femeie înzestrată cu o personalitate puternică şi cu idei inovatoare. A fost mai intai cantareata, croitoare si apoi a fost recunoscuta pentru palariile pariziene si stilul masculin. Un exemplu de vointa si ambitie!
6. Viata mea de Charles Chaplin – este una dintre autobiografiile mele preferate. Este o carte mare, dar am citit-o cu drag pana la capat si m-a marcat enorm suferinta unui om care si-a castigat traiul si faima din si prin zambetul celorlati. Cum sa fii atat de nefericit si totusi un actor de comedie atat de talentat? Recenzie completa aici.
7. Viata mea de Michelle Obama – povestea personala a celei mai cunoscute femei din lume din prezent, spusa intr-un mod direct, sincer si fermecator; provocarile, dezamagirile si reusitele atat din viata personala cat si din cea publica. O carte care a cucerit lumea intreaga, atat prin relatare, dar mai ales prin veridicitate.
8. Drumul catre libertate. Autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord de Yeonmi Park.
„Una dintre cele mai cumplite povesti pe care le-am citit vreodata. O carte ce te face sa fii recunoscator pentru libertatea pe care nu ai obtinut-o niciodata prin lupta.” – The Bookseller
9. Povestea vietii mele vol.1+2 – Maria, Regina Romaniei – povestea celei mai respectate si iubite personalitati monarhale. Iubitoare de arta, mama a 6 copii, ingrijitoare de bolnavi in timpul Primului Razboi Mondial, regina si sotie credincioasa, Regina Maria ne impartaseste viata ei intr-un mod cuceritor si totodata coplesitor.
10. Jurnalul fericirii de Nicolae Steinhardt – confesiunile memorabile ale unui evreu, din timpul inchisorii care s-a botezat ortodox si a devenit preot. Privarea libertatii semnifica pentru autor o eliberare de materie si de mizeria umana; un parcurs initiatic revelator. Adevarata inchisoare este moartea spiritului si indepartarea de esenta divina. O autobiografie de suflet pe care as citi-o din nou, si din nou, ca si cum ar fi prima data. Lectura ei trezeste o pofta de cunoastere insatiabila.
“De ce îi este omului de astăzi foame? De iubire şi de sens.” Nicolae Steinhardt
Autobiografiile sunt lectii de viata, povesti inspirationale, raspunsuri satioase, hrana intelectuala. Sunt realitati paralele inimaginabile pe care nu trebuie sa le evitam.
Voi ce carti (auto)biografice ati recomanda?