Sari la conținut

5 întrebări care te vor ajuta să-ti identifici clar obiectivul dorit

Orice obiectiv, fie că e personal sau profesional trebuie să fie identificat printr-o analiză SMART pentru a fi posibil. Astfel obiectivul trebuie să fie exprimat într-un mod cât mai Specific. Ce anume îți dorești? Ce obții prin asta? De exemplu – Vreau să-mi public cartea. Există deja o carte scrisă și este exprimată foarte clar dorința de a o publica. Însă nu poți spune Vreau să public o carte. Ce carte, a cui, scrii cărți?

Măsurabil – Pe o scară de la 1 la 10 cât de mult îți dorești acest lucru? Cât de valoros este pentru tine?

Accesibil – Ce resurse sunt necesare pentru a-ți atinge obiectivul?

Relevant – Ai acces la aceste resurse? Are vreo importanță pentru evoluția ta?

Încadrat în Timp – Când ai vrea sa-ți atingi obiectivul? În cât timp? De exemplu Vreau să-mi public cartea în următoare șase luni sau anul acesta (2021).

Odată ce obiectivul este identificat și analizat prin metoda SMART este timpul pentru acțiune și în final pentru evaluarea rezultatelor. Dacă totuși, în urma respectării tuturor pașilor de acțiune rezultatele sunt nesatisfăcătoare, iată câteva întrebări care te vor ajuta să evoluezi.

Oare sunt cu adevărat realist?

Răbdarea este foarte importantă atunci când vrei să realizezi lucruri mărețe și uneori timpul ne poate juca feste. Poate dura luni sau chiar ani de zile până a ajunge la destinația dorită. Adeseori ne oprim din drum și ne întrebăm dacă este posibil ceea ce ne dorim. Dacă nu cumva îmi doresc prea mult. Dacă sunt cu adevărat realist.

Jeff Keller în cartea sa Atitudinea este totul susține că este foarte important să ne păstrăm încrederea și să perseverăm dincolo de limite. Să ne îmbunătățim procedura, să facem schimbări pe parcurs, să acționăm în continuare, să eșuăm chiar, dar să nu renunțăm.

Un exemplu uimitor este cel al autorilor bestseller-ului Supă de pui pentru suflet. La început cartea a fost refuzată continuu de 33 de editori într-o perioadă de 3 ani. Dar Jack Canfield și Mark Hansen nu au renunțat și au trimis la al 34-lea editor care în sfârșit a fost de acord. S-au vândut apoi peste 30 de milioane de exemplare. După 33 de eșecuri. Doar pentru că cei doi autori și-au păstrat atitudinea pozitivă și au crezut în obiectivul lor.

Atunci când îți repeți suficient de mult o idee, ea va începe să fie o parte din tine.

Tom Hopkins

Cât de mult mă implic pentru a obține ceea ce îmi doresc?

Orice obiectiv necesită muncă și angajament. Dar în special pasiune. Nu poți realiza mare lucru atunci când nu îți dorești ceva cu adevărat, ceva care să aducă mai multă valoare în viața ta. Nimic nu se întâmplă fără acțiune. Trebuie să fii dispus să faci orice este necesar, indiferent de obstacole. Poate va trebui să renunți la anumite activități sau să le prioritizezi în detrimentul altora. Oricum ar fi, trebuie să te implici 100% pentru a-ți îndeplini obiectivul.

Drumul care duce spre culmile măreției este plin de obstacole.

Seneca

Sunt pregătit să reușesc?

Succesul necesită întotdeauna o pregătire intensă. Ești pregătit să te informezi, să înveți, să ieși din zona de confort? Să faci lucruri noi, să îți schimbi programul sau să îți asumi consecințele succesului? O oră de fitness de exemplu poate fi foarte obositoare, dar ai plătit deja o sumă de bani pentru a beneficia de această oră și oricât ai obosi nu poți renunța. Ai ajuns acolo cu un obiectiv clar, ai depus toate eforturile pentru a fi acolo, inclusiv financiare, și acum trebuie să fii pregătit să reziști o oră întreagă. Dacă vrei să reușești cu adevărat trebuie să te antrenezi pentru succes!

Dacă dorești să ai succes trebuie să începi să te gândești la tine ca la o persoană de succes.

Joyce Brothers

Cât de ușor mă descurajez?

Drumul spre succes este pavat cu obstacole și influențe nefaste. Vei întâlni peroane care te vor descuraja sau te vor influența negativ. Poate te vor critica și îți vor subestima abilitățile. Încearcă să ignori un astfel de anturaj și alege oameni pozitivi în preajma ta, oameni de la care ai ce învăța, care te vor umple de entuziasm. E foarte important să-ți dezvolți o rețea de cunoștințe care să te ghideze spre succes. Vezi aici un articol despre cum să-ți eficientizezi relațiile interumane.

Să nu subestimezi niciodată puterea de a te schimba.

Jackson Brown

Îmi asum și un eventual eșec?

Eșecul face parte din succes. Fără el nu putem evolua. Vei eșua și trebuie să fii conștient de acest lucru pentru a nu te descuraja la prima abatere. Fii pregătit să înveți lucruri noi și să schimbi metoda sau pașii de acțiune. Caută soluții alternative și nu pierde din vedere obiectivul final.

Nu trebuie să îți fie frică de nimic în viață. Trebuie doar să înțelegi.

Marie Curie
Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin