Sari la conținut

5 pași pentru a lua cea mai bună decizie

Ce factori iei în considerare atunci când trebuie să iei o decizie? Cum afli ce decizie este cea mai avantajoasă pentru tine? Când este momentul potrivit pentru a lua cea mai bună decizie?

În urma unor studii, în fiecare zi, în medie, o persoană ia 35.000 de decizii. Fie într-un mod spontan, fie într-un mod organizat. Mai departe vom vedea care sunt pașii pentru a lua cea mai bună decizie și ce întrebări sunt utile în acest proces.

Specialiștii în domeniu spun că luăm decizii în funcție de emoțiile noastre. Cele mai multe decizii ne sunt dictate de partea emoțională. Iar atunci când ne confruntăm cu luarea unei decizii dezvoltăm o luptă puternică între conștiință (care este rațională) și subconștient (partea emoțională).

Însă mintea conștientă reprezintă aproximativ 5% și mintea subconștientă 95%. De aceea deciziile noastre sunt adesea emoționale. Alegem primul job ivit pentru că vrem să scăpăm de neputință și frustrare, ne implicăm într-o relație nepotrivită pentru că ne este frică de singurătate, folosim ruta cunoscută chiar dacă e mai lungă pentru că ne simțim mai în siguranță, etc.

Deci ce putem face ca să luăm decizia corectă?

1. Analizează opțiunile pe care le ai

Înainte de toate, este bine să cauți răspunsul la următoarele întrebări. Mintea ta îți va oferi cele mai bune argumente.

  • Tu ce vrei? Decizia pe care trebuie să o iei are legătura cu sinele tău autentic?
  • Pe o scală de la 1 la 10 cât de mult îți dorești? Dacă e peste 8 atunci nu mai sta pe gânduri. Ia decizia!
  • Ce te oprește? Mergi la pasul 2 și analizează dezavantajele.
  • Dacă unul dintre prietenii tăi ar fi în situația ta, ce l-ai sfătui? Ieșind din poveste, poți analiza situația obiectiv.
  • Este în beneficiul tău? Te ajută să crești? Aduce valoare în viața ta?
  • Ce aspecte ale vieții tale vor fi modificate de alegerea făcută?
  • Imaginează-te peste câțiva ani cu decizia luată. Cum te simți?
  • Ce impact are decizia ta asupra celorlalți? Dar asupra viitorului tău?
  • Ești dispus să faci o schimbare?
  • Dispui de resursele necesare care să te ajute în susținerea deciziei?
  • Ce efort suplimentar presupune decizia ta? La nivel financiar, emoțional, profesional, social?
  • Ce emoții îți declanșează? Cum te simți când te gândești la decizia ta? Frică, entuziasm, fericire?
  • Decizia ta este în conformitate cu valorile tale?

Exercițiu

Răspunde la întrebări cu voce tare și repetă răspunsul până simți fermitate în vocea ta.

2. Fă o listă cu avantaje și dezavantaje

Pentru a lua o decizie corectă, trebuie să iei în calcul atât avantajele, cât și dezavantajele și apoi să le pui în balanță. Orice decizie necesită asumare, iar pentru acest lucru e nevoie de o conștientizare totală.

  • Ce opțiune este cea mai avantajoasă pentru tine?
  • Care sunt avantajele deciziei? Dar dezavantajele?
  • Ce ai de pierdut?
  • Ce câștigi?

Execițiu:

Fă un tabel cu două coloane și notează 5 avantaje și 5 dezavantaje. Recitește-le de încă trei ori și revizuiește. Acum elimină 3 avantaje și 3 dezavantaje. Iar acum încercuiește cel mai important avantaj. Merită riscul celor 2 dezavantaje?

3. Acordă-ți timpul necesar

Deciziile corecte se iau în timp. Și cele spontane sunt binevenite atunci când nu implică riscuri mari. Dar timpul rămâne cel mai bun sfetnic. Dacă nu există un termen limită, ia o pauză de la situația respectivă și ocupă-te cu altceva. Observă ce te atrage în timpul acesta, ce oameni întâlnești în calea ta, ce informații primești.

Poate conștient nu știm întotdeauna ce vrem, dar subconștientul nostru face asocieri de idei și creeaza exact acele situații care să ne ajute să decidem. Universul lucrează în favoarea noastră. Fii atent la semnele din jur și nu le ignora.

Exercițiu:

Așteaptă 1 zi sau 1 oră în funcție de termenul prestabilit și analizează-ți gândurile, stările, emoțiile. Ai și uitat decizia pe care trebuie să o iei? Sau numai la asta te gândești? Dacă te regăsești în punctul 2 atunci acționează. E timpul să decizi.

4. Stabilește-ți prioritățile

Dacă în urma analizei, ambele opțiuni ți se potrivesc, mergi la avantaje și organizează-le în funcție de priorități.

Ce obții în urma deciziei și cât de util îți este acum?

Care dintre beneficiile deciziei sunt mai importante pentru tine acum?

Ce opțiune îți aduce mai rapid schimbarea de care ai nevoie?

5. Cere opinia unui specialist

Așa cum am zis mai sus, emoțiile au rol fundamental în luarea deciziilor. De aceea adeseori e nevoie de o opinie exterioară, pentru o perspectivă obiectivă. Dacă e vorba de un job, caută feedback-uri despre companie. Dacă e o decizie personală, întreabă un prieten care-ți cunoaște povestea. De asemenea, poți întreba un specialist în domeniu care te va ajuta, prin întrebările potrivite și metode profesionale, să cauți răspunsul chiar în interiorul tău.

Tu cum iei o decizie? Care dintre aceste metode le-ai încercat și care au funcționat?

Dacă te confrunți chiar în această perioadă cu luarea unei decizii dificile, trimite-mi un mesaj și programează o discuție de aprofundare probono aici.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin