Va prezint mai jos cateva tehnici de manipulare explicate de scriitorul Christophe Carre care va pot ajuta atat pe plan profesional, cat si personal.
Cu totii folosim manipularea in viata de zi cu zi, adeseori inconstient, insa cred ca e foarte important sa o folosim cu eleganta si in scop constructiv. Foarte multe secrete stau la baza acestui proces, care, descoperite va pot fi foarte utile chiar si in educarea copilului dvs.
Tactici de manipulare:
- In deplina libertate: „ati dori sa imi imprumutati niste bani, va rog?”, „sunteti liber sa acceptati sau nu, dar ati avea timp sa ma ascultati?”
- Iluzia liberei alegeri: ” unde vrei sa petrecem sarbatorile, la mare sau la munte?”
- Amorsarea: atunci cand o tanara zambitoare face autostopul, iar cand un sofer opreste mai sar inca 2 tineri de dupa gard si urca 3 in masina.
- Efectul cameleon: imitarea gesturilor si reactiilor interlocutorului.
- Recadrarea: o tanara agresata in copilarie nu poate trece peste momentul dur, si primeste compatimire toata viata ei. Insa reuseste sa nu isi mai planga de mila abia atunci cand adopta atitudinea „ei, si ce?”.
- Metoda pasilor mici: vreti ca prietenul depresiv sa iasa afara. „Vrei sa bem o cafea impreuna? Nu dureaza mai mult de 15 min.”
- Inchiderea gurii: „Buna! Ce zi frumoasa! Ai putea sa ma ajutati sa scutur covoarele afara?”
- Usa trantita in nas: „Ai vrea sa mergi cu mine la tara la bunici? Nu!
Atunci pana la magazin aproape?”
Destinatia a fost intotdeauna magazinul. - Tactica atingerii: contactul fizic, o mangaiere pe spate sau pe mana.
- Sabotajul binevoitor:
Aplicarea atitudinii inferioare.
” mama, ma ajuti sa fac acest exercitiu? Sigur. Dar nu stiu despre ce e vorba. Imi explici tu?” Si astfel tot copilul a rezolvat. - Tehnica pentru ca: „inchizi te rog TV? Pentru ca vreau sa invat.” Nu pentru ca ma deranjezi tu privind la televizor, ci pentru ca eu am un scop al meu.
Pentru dezvoltarea si punerea in practica cu eleganta a acestor tactici va invit sa cititi cartea.
O zi cu spor la citit! 😉