Psihologii spun că există 4 sentimente umane fundamentale: răutate, tristețe, nebunie și bucurie (în engleza în original bad, sad, mad and glad). Însă există o forță universală care înglobează toate aceste sentimente laolaltă – iubirea– devenind astfel cea mai puternică.
Pentru oamenii de știință, raționali din fire, iubirea se naște în creier, iar pentru idealiști în suflet. Sufletul este substanța care face omul, om, ca fiinţă liberă, personală şi nemuritoare. (Matei, 10, 28). Dar practic nu există ca organ uman tangibil, ci mai mult ca o expresie fictivă folosită preponderent de către romantici pentru a eterniza sentimentul de iubire. Caci „mă doare sufletul”, „îmi plânge sufletul”, etc., nu sunt decât declarații la superlativ a unei stări de îndrăgostire.
Sufletul reprezintă esența unei ființe umane (Aristotel), sămânța divină care ne deosebește de animale, locașul sfânt al sentimentului de dragoste în toată plenitudinea sa.
Iar iubirea, fie ea împlinită sau nu, lungă sau scurtă, este nemuritoare. Si transformă îndrăgostiții în oameni celebri, a căror poveste transcende dincolo de timp și spațiu. Și ajunge chiar și până la noi, azi.
Sunt numeroase povești de iubire care au intrat în istorie și despre care putem vorbi la nesfârșit, precum Romeo și Julieta, Tristan și Isolda, Paris și Elena din Troia, etc.
Însă sunt multe povești care s-au eternizat fără prea multă notorietate, importanța lor fiind umbrită de războaie, moarte sau alte fapte rușinoase ale acelorași suflete.
- Napoleon și Josefine – Celebrul împărat francez Napoleon Bonaparte s-a îndrăgostit iremediabil de Josefine de Beauharnais la 26 de ani. Ea era mai bogata ca el și mai în vârstă cu 6 ani. S-au despărțit după 14 ani de căsnicie, pentru ca ea nu putea sa îi ofere un urmaș. Dar iubirea dintre ei a dăinuit mai departe în sufletele lor.
Află mai multe despre viața privată a lui Napoleon Bonaparte din Viata amoroasa a lui Napoleon Bonaparte de Frederic Masson la 11.18 lei.
2. Ulise si Penelopa – Penelopa îl așteaptă pe Ulise din Iliada si Odiseea, (celebru erou grec care a participat la războiul troian) 20 de ani, timp în care țese o panză pentru a-i păcăli pe cei 20 de pețitori care așteptau finalizarea lucrului pentru a o lua de soție. Noaptea Penelopa desfăcea pânza și o lua de la capăt. În cele din urma, Ulise se întoarce acasă, îi omoară de pețitori și o recucerește pe Penelopa. Cu adevarat o poveste de iubire legendară!
3. Izanagi si Izanami din traditia japoneza santoista – zeul Izanagi s-a căsătorit cu sora sa, Izanami, si au făcut multi copii care au creat insulele Japoniei. Când a dat naștere Zeității Focului, Izanami s-a ars și a murit. Izanagi a mers să o caute în lumea de jos, dar a găsit-o transformată oribil de către moarte. Rușinată și mâniată că Izanagi s-a uitat la ea cu toate că îl rugase să nu o facă, Izanami, împreună cu cele 80 de femei urâte din lumea de jos, l-au fugărit pe Izanagi, care a scăpat de ele blocând intrarea în lumea de jos cu un bolovan. De atunci lumile celor în viață și a celor morți au fost despărțite.
4. Zeul Freyr și giganta Gerd din legendele vikingilor – Freyr ii ia locul pentru o zi lui Odin și se îndrăgostește de frumoasa Gerd din tărâmul giganților. Deși rușinat ca se îndrăgostise de o ființă umană, zeul Freyr nu mai suportă tăcerea și trimite un mesager (în schimbul unui cal și a sabiei sale magice) pentru a o cere în căsătorie. Cei doi rămân împreună o lungă perioada de timp și își trăiesc iubirea fără ocolișuri pana la războiul Ragnarok, unde zeul Freyr, lipsit de sabia sa magica, este ucis de un gigant.
5. Tammuz și Inanna din mitologia Orientului Mijlociu – zeița babiloniana Inanna simboliza sexualitatea, fertilitatea. Se îndrăgostește de păstorul Tammuz și acesta devine rege. Inanna coboară în lumea tenebrelor, iar pentru a se întoarce are nevoie de un înlocuitor. Demonii se duc la Tammuz care petrece în indiferență și uitare fata de situația soției sale. Innana, dezamăgită îl predă demonilor pentru salvarea sa. Chiar dacă ulterior regretă, fapta sa rămâne parțial ireversibila: căci jumătate din an Tammuz se întoarce la regina, iar jumătate petrece în lumea întunecata.
6. Parvati si Shiva din mitologia hindusa – Shiva, marele Dumnezeu, se îndrăgostește mai întâi de Sati, dar aceasta se sinucide și se reincarnează în Parvati, fiica munților. Shiva, răpus de suferința, se scufundă într-o meditație profundă și nu o recunoaște, iar toate metodele ei de a-l recuceri dau greș. Astfel Parvati se retrage în munți și se redescoperă ca fiind încarnarea zeiței Mahadevi și urmează calea spirituală lepădându-se de lumea materială. În cele din urmă, scufundați în aceeași lumea, dincolo de tangibil, cei doi se recunosc și își declară iubirea.
7. Rama si Sita – Rama (a șaptea încarnare a zeului Vishnu-zeul suprem) s-a căsătorit cu Sita în Ramayana, simbol al soției perfecte, al bunătății și generozității. O principesa se îndrăgostește de Rama, dar fiind refuzată de acesta, îi răpește soția, pe Sita. Reușește sa o elibereze, însa de îndoiește de loialitatea ei și o repudiază. Jignită de acuzațiile soțului, Sita se urca pe rugul plin de flăcări, dar acestea nu o ating. Rama este plin de regrete, dar influențat de curteni o expulzează.
Acestea și multe altele sunt exemple de iubire cu toate fețele sale – ură, răutate, nebunie, bucurie, loialitate, mândrie și fericire.
Ce alte cupluri celebre v-au atras atenția?