Sunt o mare pasionată de cărți și asta nu e o noutate pentru nimeni. Ador cărțile încă de când eram mică. Bineînțeles, ca orice copil am început cu povești ușoare, de la Amintiri din copilărie de Creangă, la basme, nuvele și în cele din urmă la romane. Aventurile lui Nică erau tare amuzante și îmi dădeau și mie curaj să zburd și să mă bucur de jocurile inocente ale copilăriei.
Apoi, am intrat în lumea fantastică a basmelor cu prinți și balauri și am început treptat să visez la o lume mai bună în care binele învinge întotdeauna. Și chiar și azi, la 32 de ani, cred în continuare în puterea biruitoare a Binelui. Cărțile au avut un rol esențial în educația mea și în devenirea mea ca OM.
De aceea, azi, mamă a doi băieți minunați, încerc să le transmit și lor această pasiune pentru cărți. Nu este ușor, dar mă bucur din plin de toate resursele existente, net superioare celor de acum 25 de ani din copilăria mea. Astăzi, cărți pentru copii se găsesc peste tot, la prețuri nu foarte mari. La editura Elefantul meu există tot felul de cărți personalizate care deschid drumul spre imaginație.
Dar cum ajung copiii să iubească cărțile?
Pasiunea pentru lectură poate fi dezvoltată în timp. E adevărat că azi sunt mai multe puncte de interes. Copiii au acces la telefon, tableta, laptop, jocuri electronice. Dar practic, tot ceea ce caută ei este noutatea. Vor ceva nou, care să îi stimuleze. De ce nu ar face-o și o carte?
Cum să le stimulăm copiilor pofta de lectură?
Prin puterea exemplului. Dacă tu ca părinte vei citi cărți, copilul te vede și devine curios. Poate ar vrea să știe și el ce e așa de interesant la activitatea ta. Iar tu începi să îi povestești cu un ton misterios și captivant pentru a-i trezi interesul.
Câteva gesturi sunt de asemenea utile pentru a-i ajuta imaginația să lucreze. Dă viață personajelor prin imitare de voci, interpretare scenică. Și distrează-te alături de el. Cea mai bună formă de învățare este prin joc.
Ioan, băiatul meu de 5 ani nu a fost atras de cărți dintotdeauna. Dar se distrează copios când încep să-i citesc cu o voce schimbată. Sau când imit personaje. Devine interesat de poveste și chiar nerăbdător să învețe să citească.
Prin cărțile pentru copii cu imagini colorate, vii, recomandate încă de la vârste fragede, 3-4 luni. Poate nu va asculta o poveste întreagă, însă paginile colorate îi vor stârni interesul chiar și pentru câteva minute. Așa cum am zis, pasiunea de lectură se poate dezvolta în timp. Dacă începi devreme șansele sunt cu atât mai mari.
Copilul începe să cunoască lumea cărților prin cel mai îndrăgit glas, al mamei. Iar acest moment de lectură are un rol esențial și în educația emoțională a copiilor. Pentru că cititul în doi este un exercițiu de iubire care îi hrănește nevoia de conectare prin timpul petrecut împreună și atenția acordată.
Prin poveștile pentru copii cu animale, jucării, numere, culori sau litere recomandate de la vârsta de 1 an. Astfel copilul învață treptat să scoată mici sunete și să identifice animale din imagini, culori sau numere. Nu le va rosti de îndată, dar îi va fi stimulată memoria vizuală și în cele din urmă dorința de a comunica.
Mi-e mai mare dragul când Teo, băiatul meu de 1 an și 9 luni vine la mine cu o carte în mână și-mi arată cu degețelul lui mic diverse imagini ca să i le denumesc, iar și iar. Și astfel începe povestea noastră de iubire, cum el dă pagina, iar eu îi sărut mânuța.
Prin poveștile de seară care încep de la vârsta de 2 ani. Deja copilul are un pic mai multă răbdare și devine și mai curios față de lumea din jur. Va dori să cunoască și lumea altor copii și setea de aventură crește. Deja face pozne la care nu te așteptai, ce-ar fi să îi dai câteva idei constructive? Prin povești exemplare în care un copil hrănește o pisică abandonată sau prin alte fapte bune realizate de personajele cărților.
Însă cea mai ușoară formă este prin cărțile personalizate pentru copii.
Ce sunt cărțile personalizate?
Cele mai importante nevoi ale copiilor sunt nevoia de conectare, nevoia de control și nevoia de competență. Ei vor să fie iubiți, să se simtă importanți, să simtă că sunt liberi și să fie apreciați. Toate aceste nevoi se subînțeleg atunci când cel mic face exact ceea ce tu i-ai interzis (nevoia de control), atunci când îți arată mândru ce lego haios a construit (nevoia de competență) și atunci când îți cere să te joci cu el (nevoia de conectare).
Ei bine, prin cărțile personalizate, toate aceste nevoi sunt împlinite.
Cum ar fi ca piticul tău să decidă cum se numește eroul poveștii? Poate chiar să aibă numele lui? Cum ar fi ca tot el să decidă ce se petrece în carte? O carte cu numele lui, în care el face fapte mărețe, în locurile preferate de el, prin imagini sugestive, îl va determina să o răsfoiască toată ziua. Mai mult, abia așteaptă să se laude cu noua lui comoară.
Iar dacă totuși copilul tău nu e atras de cărți, nu renunța. Cumpără cărți. Îți garantez că nu e o investiție pierdută. Va veni un moment când îi va atrage atenția, atât timp cât există o carte prin preajmă. Poate atunci când se plictisește de jucăriile vechi, poate atunci când caută altceva și dă de carte, sau poate atunci când îi vine un văr sau un prieten în vizită și îi laudă achiziția. Atunci cu siguranță va începe să o răsfoiască.
Și încă ceva. Suntem cu toții responsabili pentru a crea o lume mai bună! Așa că nu uita nici de ceilalți copii. Oferă cărți cadou ori de câte ori ai ocazia.
Tot pe Elefantul meu găsești cărți personalizate pentru diverse evenimente – botez, aniversare sau petrecerea de moț (carte personalizată cu primul an din viața bebelușului meu). Sau pur și simplu personalizează o carte cu numele sărbătoritului și oferă-i o amintire pentru toată viața. Nu numai lui, ci întregii familii.
Dacă ești părinte, deschide-i copilului ușile către direcții necunoscute pe care să le poată explora. Osho
Articol scris pentru SuperBlog 2020.