Nicoleta Nistor este una dintre acele persoane care îți poate demonstra că se poate! Că există schimbare la orice vârstă și că niciodată nu este prea târziu.
După mai bine de 15 ani în domeniul contabilității a avut curajul să-și transforme pasiunea de a lucra cu oamenii în carieră. Drumul ei nu a fost ușor, a întâmpinat eșecuri, obstacole și evenimente nefaste care au condus-o în final la succes. Căci ce altceva e succesul dacă nu o succesiune de întâmplări mixte din care înveți și mergi mai departe mai puternic?
Astăzi Nicoleta Nistor este terapeut care folosește Tehnici de Eliberare Emoțională (EFT), dar și autoarea unei cărți de dezvoltare personală Emoții sub lupă. Datorită acestei cărți am avut ocazia să descopăr povestea ei și vă invit și pe voi să aflați mai multe despre evoluția ei profesională și despre o metodă revoluționară de terapie.
Spune-mi câteva lucruri despre Omul Nicoleta Nistor. Cine ești tu în viața de zi cu zi, care sunt pasiunile tale și care este experiența ta profesională înainte de a deveni terapeut.
Sunt un om bun, așa îmi place despre mine să cred. Un om cu părți bune și cu umbre, pe care mi le cunosc și mi le accept din ce în ce mai mult. O femeie cu multe roluri: fiică, soră, soție, mamă a doi copii (15 ani și 12 ani), prietenă. Pasiunile mele sunt să vorbesc cu oamenii, să citesc, să scriu și să călătoresc în locuri noi, să fac drumeții pe munte. Ultimele două nu le practic atât de des pe cât mi-aș dori. Înainte să devin terapeut am lucrat în domeniul contabilității timp de 17 ani, fiind economist.
Ce te-a determinat să faci această schimbare în viața ta? Cum ai descoperit EFT și ce reprezintă pentru tine?
Schimbarea nu a venit deodată și nu am făcut-o, inițial, din dorința mea. A fost un concurs de evenimente, pe care la vremea respectivă le-am etichetat ca fiind cel mai rău lucru care mi se putea întâmpla și pe care, după ani de zile, să le văd drept cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla.
Ce s-a întâmplat mai exact? În martie 2011 mă întorceam la job-ul de contabil din cadrul unei firme hoteliere, după concediul de 2 ani de creștere al copilului. În prima zi de muncă directoarea economică m-a anunțat, ca să nu fiu luată prin surprindere a doua zi de vestea neplăcută dintr-o hârtie oficială, că postul meu se restructura și eu urma să intru în șomaj. După șocul inițial a urmat o revoltă imensă, dar nu am putut să spun nimic. Am fost crescută de o mamă învățătoare și am învățat că nu trebuie să discuți hotărârile celor mari.
Am intrat în șomaj și am fost fără loc de muncă 10 luni pentru că nu mi-am găsit un job. A fost o perioadă foarte grea, mai ales că și soțul meu a rămas fără loc de muncă. Pentru că aveam timp și îmi plăcea să încerc lucruri noi, o prietenă m-a invitat la o întâlnire a unei companii de network marketing. Prin acea activitatea am cunoscut dezvoltarea personală și primii mei mentori.
Despre EFT (Emotional Freedom Techniques – Tehnici de Eliberare Emoțională) am aflat în octombrie 2012, la un workshop de dezvoltare personală susținut de Florin Pasat la Galați. Mărturisesc că prima dată nu am luat în serios această tehnică. Ceea ce m-a determinat să încep să o folosesc, în urma unei discuții cu Florin după workshop, a fost disperarea în care mă aflam: venituri insuficiente și multe nevoi, reușisem să mă angajez pe un post de consilier vânzări, dar salariul depindea de îndeplinirea unor targhete (vânzarea nu era punctul meu forte, am fost contabil în spatele dosarelor timp de 17 ani), aveam doi copii mici si foarte energici care ar solicita pe oricine, soțul meu încă nu își găsise loc de muncă și era mai tot timpul irascibil, relația noastră devenise foarte conflictuală.
Deci, din disperare, am început să folosesc zilnic EFT pe stările mele emoționale. A fost o adevărată surpriză să văd că deși situația în exterior era încă tot la fel, starea mea interioară începuse să devină alta: mai detașată de probleme, mai încrezătoare. De la Florin am aflat de alți specialiști din străinătate în acest domeniu și am început să urmăresc cursuri online în limba engleză și zeci de video-uri pe youtube.
Am început să am mai multă încredere în mine și să accept provocări noi. Așa am acceptat un post de director de marketing la cel mai mare ziar din Galați. Marketingul era o pasiune pentru mine, urmând și o facultate cu această specializare, dar pe care nu o explorasem prea mult până atunci. În octombrie 2013, Doamne-Doamne îmi dă un alt semn: se restructurează postul meu, intrând pentru a doua oară în șomaj în 2 ani de zile. De această dată am fost atentă la semne. M-am hotărât să nu îmi mai caut job, ci să fac ceva pentru mine.
Activam încă în afacerea de network marketing și speram să devină o activitate profitabilă. Tot în acea perioadă, a fost un alt concurs de împrejurări prielnice: la o conferință de dezvoltare personală la București am cunoscut o persoană din Galați care mi-a devenit prietenă și cu care am ajuns să colaborez la organizarea unor evenimente de networking pentru antreprenori, mi-am făcut blog și am început să scriu articole, m-am înscris la un curs de vorbit în public și am cunoscut oameni noi, am exersat ieșitul în față și asumarea rolului de leader (deși nu mă simțeam 100% așa) și în ianuarie 2014 a venit firesc ideea de a organiza eu seminarii în care să învăț oamenii cum să folosească EFT, așa cum știam eu atunci.
Am derulat seminarii și workshopuri lunare timp de un an de zile la Galați, apoi am fost și în alte orașe. În 2015 a venit firesc pasul următor: specializarea prin cursuri profesioniste pentru practicieni acreditați. Un alt concurs de împrejurări prielnice: în septembrie am obținut finanțare pe fonduri europene pe un plan de afaceri ce prevedea deschiderea unui cabinet de terapii complementare la Galați. Am reușit astfel să finanțez deplasarea și participarea la 3 cursuri în Anglia: EFT nivelul 1 și 2, Matrix Reimprinting.
În aceste cursuri am primit uneltele de care aveam nevoie pentru a gestiona ședințele cu clienții mei și astfel să le pot fi de folos mai mult. Ce înseamnă acum EFT pentru mine, după 8 ani? Un mod de viață. Folosesc EFT zilnic în ședințele de terapie, cu prietenii, cu copii mei, cu soțul meu și pentru mine pe ceea ce mai descopăr că mă blochează.
Care sunt diferențele între terapia EFT și terapia clasică?
Fără să minimizez rolul și importanța terapiei clasice, pot spune faptul că terapia prin tehnicile EFT (da, sunt mai multe, e un mănunchi de sub-tehnici care se folosesc în funcție de situație) vine să completeze și să potențeze terapia clasică. Am clienți care merg în paralel la un psihoterapeut și fac ședințe și cu mine.
E bine de știut faptul că Tehnicile EFT au 3 nivele de profunzime: 1. Relaxare; 2. Dezvoltare personală; 3. Vindecare emoțională și fizică. Eu lucrez pe toate aceste niveluri, și cel mai mult iubesc să îmi susțin clienții să își vindece traumele. Partea de vindecare este ușoară și rapidă folosind Tehnicile EFT, mergând direct pe evenimentele traumatice, cu blândețe și compasiune.
Care sunt semnele ce indică necesitatea unei terapii?
De obicei oamenii vin la terapie când simt că nu mai pot, când au ajuns la un nivel foarte jos în viața lor: suferă de depresie sau anxietate, trec printr-un divorț sau separare, au pierdut afacerea sau atunci când sunt conflicte puternice în familie. Bineînțeles că sunt, încă, mulți oameni care nu iau în calcul această posibilitate, a terapiei, atunci când trec prin astfel de probleme. Și suferă în continuare.
Ar fi minunat să apelăm la terapie, consiliere psihologică atunci când aflăm că există așa ceva, că este o alternativă, și nu să așteptăm să ajungem la adevărate tragedii în viața noastră. În zilele noastre, părinții apelează la consiliere psihologică pentru copii și consider că este un lucru extraordinar! Pentru că ne putem ajuta copii să descopere încă din fașă anumite tipare blocante care încep să se formeze.
La modul general, cu toții avem nevoie de o formă de îndrumare în viață: psihologul te poate ajuta prin ședințe de consiliere, psihoterapeutul este cel care face terapie folosind diferite tehnici în funcție de formarea sa, terapeutul specializat pe tehnici complementare și alternative de terapie face ședințe de terapie folosind acele tehnici.
Revenind la întrebarea ta, care sunt primele semne care indică necesitatea unei terapii? Câteva semne pot fi acestea, fără a fi singulare: simptome fizice precum dureri de cap, stomac, insomnie sau nu te poți odihni (simptome întâlnite frecvent în perioadele cu stres), ai gânduri frecvent negative, nu poți vedea partea bună a paharului, îți faci scenarii de viitor pesimiste, sau ești ancorat în trecut, nu poți depăși un anumit eveniment, observi că ai relații tensionate cu cei din jur, fie acasă, fie la serviciu, fie în ambele situații.
Adeseori pacienții au așteptări nerealiste în legătura cu terapia. Când și cum apar rezultatele în cadrul unei terapii EFT?
Într-adevăr, atunci când suferi foarte mult, ai vrea ca suferința ta să dispară pur și simplu și vii cu așteptarea ca după o primă ședință să fii bine. Eu te fac atent la următorul aspect: situația în care te afli acum, indiferent cât de grea este, e rezultatul unor acțiuni, decizii, întâmplări, evenimente care s-au succedat o perioadă de timp. Nu ai ajuns la această situație dintr-o dată. Așa și pentru rezolvarea ei e nevoie de timp. Terapia este un proces.
Pentru că EFT este o terapie energetică, poți vedea îmbunătățiri, în funcție de problema pe care lucrezi, de la prima ședință. Alteori e nevoie de 4-5 ședințe pentru a vedea rezultate în starea ta. Procesul terapeutic continuă în funcție de obiectivele persoanei. Unele consideră că e suficient și se opresc atunci când văd că se simt bine și apar schimbări bune, alte persoane înțeleg ideea de proces și continuă terapia pentru a ajunge la profunzimi și subtilități, la care ajungi doar dacă îți acorzi timp.
EFT este o ramură a psihologiei energetice. Iar pentru rezultate optime este necesar ca pacientul sa aibă încredere deplină în metoda aplicată. Cum îi determini pe pacienții mai puțin încrezători să încerce această terapie?
Aici aș face o clarificare: nu e nevoie să ai încredere deplină în această metodă. Tocmai, pentru că ea este o terapie energetică, ea funcționează la un nivel subtil, chiar dacă tu crezi sau nu în ea. Îți reamintesc că eu însămi am fost sceptică și neîncrezătoare la început și am început să am încredere pentru că am văzut că funcționează și îmi face bine.
Către mine acum nu mai vin clienți sceptici. Clienții mei vin fie că au aflat de tehnică și au încredere în ea, fie au aflat de mine, prin intermediul paginii mele profesionale de facebook sau la recomandarea cuiva apropiat care a lucrat cu mine.
Pentru a înțelege ce facem în ședința de terapie eu explic fiecărui client, mai ales dacă nu a citit, urmărit nimic înainte despre EFT, de ce funcționează această tehnică: EFT combină medicina tradițională chineză cu psihologie modernă. Fiecare dintre aceste metode funcționează foarte bine individual. Prin EFT punem împreună cele 4 componente ale omului: mintea, corpul, energia și sufletul, și astfel, le armonizăm, le echilibrăm.
EFT funcționează prin stimularea anumitor puncte energetice, într-o anumită ordine și concentrarea pe o anumită problemă, situație de viață. Atunci când simțim emoții negative în corp, din punct de vedere energetic înseamnă că energia nu mai curge în mod fluid, ușor, în direcția potrivită.
Prin tapotare, în interiorul corpului, la nivel subtil se întâmplă două lucruri: 1. Punem energia în mișcare și acele aglomerări care s-au format pe canalele energetice încep să se disipeze și astfel se eliberează emoția negativă, corpul se simte mai relaxat, mai detensionat. 2. Se trimit curenți de joasă frecvență la creier, la amigdala, care face parte din sistemul limbic și este responsabilă cu reacția la stres ”luptă sau fugi”.
Astfel, se realizează o resetare a creierului, amigdala percepe acele semnale ca fiind de liniștire și dezactivează toate procesele din ”luptă sau fugi”: de exemplu, inima care înainte bătea cu putere începe să își găsească ritmul normal; respirația, din alertă, începe să fie ușoară și profundă; adrenalina care te ținea în priză, alert și îți dădea energie, și nu îți permitea să te relaxezi, se elimină pe cale naturală; cortizolul, care avea rolul să suprime globulele albe, pentru a avea mai multă energie pentru supraviețuire, afectând astfel, pe termen lung, sistemul imunitar, se elimină din corp; neocortexul, care până atunci era ”pe sistem de avarie”, adică erau afectate capacitatea de a lua decizii și creativitatea, își recapătă puterea.
Într-o ședință de terapie cu EFT se produc toate aceste efecte în interiorul corpului și pleci cu o stare de bine. Ceea ce înainte vedeai ca pe o adevărată catastrofă, poți acum să vezi că nu e nici un pericol real, era doar mintea ta care crease scenarii și tot corpul tău intrase în stres – ”luptă sau fugi”.
Acum câțiva ani ai scris și o carte despre EFT numită Emoții sub lupă unde te axezi mai mult pe depășirea blocajelor emoționale în carieră. Pe ce alte teme ai lucrat? Ai vreo preferință ca terapeut?
În carte am selectat exemple din ședințele mele de terapie și am ales subiectul succes, pentru că foarte mulți oameni muncesc din greu să îl obțină, se confruntă cu blocaje și nu reușesc să le depășească. În carte explic cum pot fi folosite tehnicile EFT pentru a depăși niște blocaje specifice care apar în viața profesională și dau exemple concrete despre ce anume se ascunde în spatele unui blocaj: traume din copilărie.
În ședințele de terapie lucrez pe orice fel de temă cu care vine clientul meu: încredere în sine, depresie, anxietate, relația cu părinții, relația cu proprii copii, kilograme în plus (da, în spatele excesului de greutate sunt multe cauze emoționale), dependențe (de dulciuri sau alimente nesănătoase, țigări, alcool, jocuri de noroc), feminitate, precum și subiecte delicate și dureroase precum agresiune sexuală sau viol, agresiune fizică sau verbală repetată în copilărie (se întâmplă asta când crești cu un părinte alcoolic).
Nu pot spune că am o preferință de a lucra pe anumite subiecte, de aceea mi-a fost greu să îmi stabilesc o nișă. Îmi plac ședințele care îmi solicită abilitățile, care mă provoacă să combin tehnici, proceduri, într-un mod în care nu am mai făcut-o până atunci. Foarte speciale sunt ședințele în care ajungem să lucrăm pe momente din primul an de viață, de la naștere sau din perioada intrauterină sau chiar din vieți anterioare. Acestea sunt de multe ori spectaculoase, pentru că clientul pur și simplu se ”predă” procesului și partea rațională este redusă la tăcere.
Cum a decurs profesional anul 2020 luând în considerare schimbările majore negative care au avut loc? A crescut numărul de pacienți?
Anul 2020 ne-a provocat pe toți în multe feluri și nici eu nu am fost scutită. La începutul anului demarasem niște proiecte noi, workshopuri pentru companii și acestea au înghețat în perioada martie-aprilie. Clienții existenți, pentru că erau deja în procesul terapeutic de ceva vreme, cuprinși de un spirit de conservare a resurselor care apare în mod firesc la începutul unei crize, au început să își anuleze programările și eu m-am văzut în martie și aprilie cu agenda aproape goală.
Asta m-a forțat să îmi depășesc un blocaj și să ies din zona de confort și să creez un program online despre emoții. Program pe care l-am îmbunătățit de atunci și livrat de 5 ori. Apoi, din iulie-august, am început să am agenda din nou plină. Într-adevăr, din ce în ce mai mulți oameni încep să caute rezolvare la problemele lor de viață și în ședințele de terapie, fie că este terapia clasică, fie domeniul psihologiei energetice.
Cât timp investești în dezvoltarea ta profesională și ce planuri ai pentru viitor?
Dezvoltarea mea profesională este pe mai multe domenii și are de multe ori două scopuri – acela de a mă ajuta pe mine să îmi depășesc anumite blocaje și de a învăța tehnici noi prin care să fiu de folos clienților mei. Domeniile mele de dezvoltare sunt: 1. cel terapeutic și astfel, de câteva ori pe an pe an am participat la cursuri (fie reiau un curs mai vechi și împrospătez informațiile și văd perspective noi de aplicare, fie învăț o tehnică nouă, fie particip la cursuri despre cauzele emoționale și spirituale ale diferitelor boli, afecțiuni. În ultimii ani au fost 4-5 cursuri pe an).
2. Dezvoltare personală – particip lunar la cursuri (workshopuri, conferinte, cursuri online) pe diferite teme (vorbit în public, leadership, carieră, relații, gestionarea banilor, inteligență emoțională, ș.a.).
3. Un alt domeniu de dezvoltare este acela de business. De la bun început, în 2015, când am creat brandul EFT for You, mi-am dorit să fie o umbrelă pentru alți terapeuți, să adun alături de mine o echipă de oameni faini cu care să ajung la mii de oameni, să facem o schimbare în bine în România, în ceea ce privește dezvoltarea inteligenței emoționale și să fim o națiune mai vindecată, mai sănătoasă. Dacă până acum m-am axat pe creșterea mea ca profesionist, adunarea de experiență, acum simt că am crescut suficient și doresc să dau aceste lucruri mai departe.
Partea de creștere a activității mele, pe care mă axez în 2021, presupune să mă duc mai mult în două zone: training și antreprenoriat, de a crea echipă și să încep să îmi pun viziunea în aplicare. Și în postura de antreprenor, am multe de învățat: marketing, pe care îl tot învăț și chiar am oameni pe acest domeniu în echipă, vânzări – care mă scoate foarte mult din zona de confort și mă forțează să mă uit la anumite convingeri limitative, recrutare, gestionarea banilor, crearea unui sistem.
Ce ai dori să transmiți oamenilor care nu au curaj să urmeze terapie?
Cred că nu curajul le lipsește, ci informarea corectă. Atunci când dorești să începi un proces terapeutic, ai nevoie să te informezi înainte, la fel ca despre orice altceva important: atunci când pleci în concediu cauți o locație frumoasă, te uiți după recenzii, îți stabilești ce obiective vizitezi; atunci când faci o renovare în casă îți faci un buget, cauți materiale, angajezi om specializat, cauți recomandări. În concediu nu te duci cu ”ochii închiși” la sute de km depărtare fără să știi ce te așteaptă acolo. Când renovezi, nu te apuci de asta fără un plan. La fel e și cu ”revizia interioară”. Pentru a-ți alege terapeutul potrivit e nevoie să îl cauți, să vezi dacă rezonezi cu el și cu stilul său de lucru. Dacă nu te potrivești din prima, continuă să cauți, să ceri recomandări. Cea mai mare greșeală pe care poți să o faci este să tragi o concluzie prea devreme și apoi să generalizezi pentru toată branșa.
Atunci când vrei să faci terapie, ia în calcul următoarele aspecte: 1. Stabilește-ți niște obiective (pe ce domenii din viața ta vrei să lucrezi, cum vor arăta ele). 2. Alege-ți terapeutul potrivit (care uneori poate însemna că te provoacă cu fermitate și blândețe, să ieși masiv din zona de confort). 3. Dă-ți timp. 4. Reia procesul de fiecare dată când simți că te-ai blocat la un nivel de platou și simți că nu mai crești, fie îți dai seama că se reactivează răni din trecut (după ce faci terapie o perioadă de timp, începi să îți dai seama că reacțiile tale la ce se întâmplă nu au legătură cu ce se întâmplă, ci pur și simplu îți sunt apăsate niște ”butoane” și e nevoie să te uiți la ce este dedesubt).