Netflix a devenit în ultima vreme un microb dulce și irezistibil. Oricât de mult îmi place să citesc, uneori sunt atât de obosită încât Netflix pare o soluție mai relaxantă decât cartea. Nu depun niciun efort, cel puțin așa mi se pare. Deși știu că mintea lucrează prin observare și interpretare. Dar adeseori e de preferabil Neftlix pentru că nu există reclame ca la televizor și nici întreruperi de semnal ca atunci când vezi un film pe net.
Prin urmare, Netflix a devenit o comoditate tentantă. Iar alteori e pur și simplu un ritual în doi, pentru că împart cu soțul meu fiecare film vizionat, iar împreună îi oferim o interpretare plină de emoție care să rămănă în amintirea noastră.
Asta nu înseamnă că recomand în exclusivitate acest mod de petrecere a timpului, ci este o alternativă lejeră de pus în practică. Însă limitele sunt foarte importante în această situație. O privire-n cărți și două-n viață (Goethe), nu-i așa? E bine să știți când să vă opriți și să nu lăsați acest microb să vă acapereze viața. Ideal ar fi să vă faceți un anumit program care să convină întregii familii, asftel încât esențialul să nu fie neglijat. Ca să fim realiști, cu toții petrecem foarte mult timp pe telefon, tabletă sau laptop în decursul unei zile. Dacă ar fi să calculați cât timp petreceți pe Whatsapp, Instagram sau Facebook depășește cu mult cele 2 ore cât ar dura un film bun, nu-i așa? Asta în cazul în care nu vă place să citiți. Căci clar cartea e de neînlocuit! 😉
Așadar, iată un top al cărților ecranizate pe Netflix pe care le puteți viziona în doi sau cu prietenii.
Prin ochii ei de Sarah Pinborough- un film tulburător, plin de suspans și mister. Începutul este lent, în care prezintă câteva personaje misterioase – un psihiatru, o secretară și soția psihiatrului. Apoi este folosit flash-back-ul pentru a aduce în prim plan începutul unei căsnicii fericite, modificările de comportament ale soției și nevoile unei femei divorțate.
Ce s-a întâmplat în trecutul celor doi îndrăgostiți de iubirea lor s-a sfârșit atât de drastic? Care sunt motivațiile soției de a-i ierta soțului orice greșeală și aventură? Care este diferența dintre obsesie și iubire? Și multe alte întrebări vă vor răscoli zile întregi dupa finalizarea acestui serial. Vă încurajez să aveți răbdare până la ultimul episod. Veți fi surprinși!
Cimitirul animalelor de Stephen King – pentru pasionații de horror. Sau de Stephen King. Vezi și cartea aici.
Povestea Slujitoarei de Margaret Atwood – un roman răscolitor, considerat de mulți capodopera scriitoarei canadiene. Vezi cartea aici.
O zi de David Nicholls – un film memorabil care te învață să apreciezi oamenii de lângă tine, dar în special timpul! Să ai curajul să-ți exprimi iubirea la timp și să profiți de fiecare clipă. Recenzia întreagă aici.
The Notebook (Jurnalul unei iubiri) de Nicholas Sparks – o poveste de dragoste atât de profundă și de statornică, încât poate transforma tragedia în triumf. Un film cum rar se mai face azi. Vezi cartea aici.
Mânâncă, roagă-te, iubește cu Julia Roberts, de Elizabeth Gilbert. Poate l-ați văzut deja, dar cartea ați citit-o? Este vorba despre regăsire, renunțare, acceptarea sinelui și revenirea la viață atunci când totul pare a se sfârși. O poveste în care oricine se poate regăsi pe bucăți sau în întregime. O lecție de viață care macină și schimbă destine.
Fata din tren de Paula Hawkins – un thriller psihologic despre modul nostru de a privi viața celorlați, despre oglindirea sinelui în exterior. O poveste captivantă, plină de detalii minuțioase definitorii. Vezi cartea aici.
Gambitul damei – povestea micuței orfane care, într-o lume a dependențelor, își dorește să evadeze din realitatea apăsătoare ce o înconjoară. Și are două modalități: să joace șah și să ia micile pastile verzi. Vezi cartea aici.
Palmieri în zăpadă (Palmeras en la nieve) de Luz Gabas – un film excepțional despre dragostea imposibilă, cu acțiune în Guiana spaniolă, dintre o tânără indigenă și fiul unui colonist. Filmul captează atenția încă de la început cu descrieri peisagistice și întâmplări istorice reale din timpul colonizării spaniole.
Anna Karenina de Lev Tolstoi poate fi găsit de asemenea pe Netflix și relatează tragedia unei femei aflate sub imperiul distructiv al unei pasiuni adulterine. Vezi cartea aici.
Unele filme sunt vechi, dar niciodată nu e prea târziu pentru a le descoperi. Pentru mai multe idei, Carturești prezintă un raft al cărților ecranizate chiar aici.
Vouă ce film inspirat din cărți v-a plăcut cel mai mult?🙂