Sari la conținut

Ziua Păcălelilor – obiceiuri și semnificație

Ziua Păcălelilor e o zi plină de amintiri și sentimente contradictorii. Nu știu sigur dacă îmi stârnește bucurie sau frustrare. Bucurie pentru ideea de a face glume sau frustrare pentru ideea de a crede în păcălelile celor din jur.

Acum dacă stau bine și mă gândesc îmi stârnește mai degrabă un fel de zâmbet combinat cu ciudă. Căci o mare parte din copilărie am trăit cu frica pentru această zi, cu frica de a nu-i uita semnificația și de a nu mă lăsa atrasă în capcanele altora.

Ziua asta îmi amintește în special de mama și de talentul ei unic de a scorni cele mai credibile păcăleli. Nu cunosc persoană mai creativă decât mama mea atunci când e vorba de Ziua Păcălelilor. Mereu are plăcerea de a ne amuza cu micile ei păcălelil nevinovate.

Mai exact, în fiecare an mama are un obicei de a inventa cele mai năstrușnice păcăleli de zici că-s gândite și răs-gândite cu zile întregi înainte. Și de fiecare dată aflam cu stupoare că îi veneau ideile instantaneu. Și deși uneori eram efectiv conștientă de semnificația zilei, îmi era imposibil să nu o cred. E cu adevărat talentată, trebuie să recunosc.

Între timp a devenit chiar faimoasă în cercul nostru. Avem și azi momente când ne amintim cu toții de păcălelile ei din trecut și nu putem decât să ne distrăm. Ba chiar ne-am format un obicei ca pe 31 martie, cu o zi înainte, să dăm anunț „în țară” că urmează Ziua Păcălelilor tocmai pentru a ne pregăti psihic pentru păcălelile ce vor urma și să ne trezim pregătiți pentru apelul ei. Rezultatul? Ne distrăm copios împreună! Cu îndoială, dar copios. Știe mama ce știe. Si dacă nu ea, atunci cine?

Așa că ziua asta e despre copilărie, inventivitate, imaginație, divertisment.

Asta spun eu. Dar ce spune istoria?

Ziua Internațională a Păcălelilor este sărbătorită pe 1 aprilie cu preponderență în Europa și în America. În România se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. 

Originea acestei zile are mai multe versiuni, însă cea mai credibilă ar fi în strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian.

În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie în loc de 1 ianuarie. Însă această schimbare a fost cu greu acceptată, de aceea cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi “nebuni de aprilie”. De aici și denumirea de Ziua Nebunilor (April Fools’ Day) sau Ziua Păcălelilor. Felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri haioase.

Totodată, o altă explicație ar fi legată de cea din timpul împăratului Constantin cel Mare. Un grup de bufoni au venit la curte şi i-au spus acestuia că ar putea să conducă imperiul mai bine decât el. Împăratul, amuzat, l-a lăsat pe unul dintre ei să fie împărat pentru o zi, iar apoi a dat un edict prin care a stabilit ca o zi pe an sa fie dedicată Zilei Păcălelilor. (Sursă – europafom.ro).

Indiferent de adevărata origine a acestei zile, știm cu siguranță că este un prilej de a testa simțul umorului al celor din jurul nostru cu farse și păcăleli. O zi de veselie și amuzament.

Fii pe fază și nu te lăsa păcălit!

Ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.

Mark Twain

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin