Manipularea este o metodă de a influența comportamentul celuilalt în interesul propriu. Manipulatorul influențează prin tehnici subliminale, deci indirect, opinia sau reacția altor persoane. Deși uneori poate părea inofensivă, manipularea poate fi o metodă distructivă atunci când este folosită în mod repetitiv asupra unor persoane cu o stimă de sine scăzută, predispuse la victimizare și dramatizare.
Alteori, manipularea poate fi chiar și un stil de viață pentru cei care au crescut în preajma unor persoane autoritare, cu dorință exarcebată de control. Victimele manipulării ajung adeseori experți ai manipulării fie din răzbunare pentru tot ceea au trăit, fie pentru a-și recăpăta puterea și controlul. Sau pentru că nu cunosc altă metodă de a-și atinge obiectivele, având un exemplu limitat de „succes” (obținut doar prin manipulare).
Manipulatorul nu este neapărat o persoană agresivă. Poate fi, de asemenea, o persoană grijulie, simpatică, chiar politicoasă. Voi explica această metodă de manipulare în lista de trăsături.
Metode sociale de manipulare
Este important de conștientizat că suntem cu toții manipulați în fiecare zi prin metode sociale de manipulare. Cel mai mult prin televizor, și apoi prin rețelele sociale. Vom afla mai departe cum suntem manipulați chiar și în mediul nostru apropiat, în care ar fi trebuit să ne simțim cel mai în siguranță. Manipularea are loc prin anumite trăsături și principii.
Convingerile sociale
Societatea urmează niște reguli prestabilite pe care le impune și individului. Astfel, ființe sociale, tindem să copiem și să urmăm regulile grupului. Practic, ne lăsăm manipulați de convingerile sociale și facem sau acționăm într-o manieră mai mult impusă decât voită.
Reciprocitatea
Conform unor studii de persuasiune și negociere, fapta bună este rareori necondiționată. De multe ori atunci când dăruim tindem să cerem ceva înapoi. Iar acest troc este tot un fel de manipulare.
Recunoașterea publică
De cele mai multe ori cumpărăm un produs care are review-uri pozitive. Dar ceea ce este adevărat și dezirabil pentru o persoană sau chiar mai multe nu este obligatoriu a fi și pentru fiecare dintre noi. Însă acesta este modul în care gândim.
Asocierea
Atunci când e vorba de reclamă, un produs se va vinde mai bine atunci când e asociat cu o imagine plăcută. O bere la malul mării, o haină pe o femeie frumoasă, un politician alături de un copil, etc. Orice asociere care rezonează cu dorințele noastre interioare va vinde.
Simpatia
Foarte mulți oameni se fac atât de plăcuți, încât noi ceilalți din jurul lor tindem să le facem pe plac, să ne conformăm tuturor cerințelor lor. Iar acesta e un fel de manipulare, voluntar sau involuntar, care ne pune în situații contrare dorințelor noastre. Poate nu întotdeauna am vrea să mergem acolo unde vor ei să mergem, dar au insistat într-un mod atât de politicos, încât ne este greu să refuzăm.
Autoritatea
Odată dovedită expertiza unei persoane într-un anumit domeniu, acceptăm orice informație fără să șovăim sau să verificăm. Asta înseamnă să manipulezi prin autoritatea pe care o ai. Dar nimeni nu este perfect și orice demers are un progres.
Cantitatea limitată
Acest tip de manipulare este o modalitate des întâlnită în reclame. Orice cumpărător se va grăbi să cumpere un produs atunci când este menționat cantitate limitată. Manipularea are loc prin crearea unei frici – aceea de a pierde.
Acestea sunt doar câteva exemple prin care manipulăm sau suntem manipulați în comunitatea din care facem parte. Fie că e vorba de familie, prieteni, țară natală sau chiar planetă. Suntem manipulați în fiecare zi atât pe plan local, cât și internațional.
Cum poate fi folosită tehnologia subliminală în procesul de evoluție personală?
Manipularea are loc prin sugestii subtile aproape la fel ca în hipnoză. Doar că hipnoza este un proces dorit, permis, despre care am detaliat în articolul anterior despre autohipnoză și tehnici subliminale. Manipularea se axează tot pe puterea minții care poate lua controlul total atunci când este puternic sugestionată. Mai exact, creierul este ca un căpitan principal care conduce o navă (corpul uman) în funcție de afirmațiile din jur și gândurile înregistrate pe tot parcursul vieții.
Din punct de vedere statistic, copii fiind, asimilăm mai multe informații negative decât pozitive. Începem cu acel Nu din Nu, nu face asta și pornim pe drumul vieții limitați și prizonieri ai unei bule de siguranță. Pentru majoritatea, persoana care a avut grijă de noi cel mai mult (mama) este responsabilă de gradul nostru de sugestionare. Iar a doua persoană din viața noastră de modul în care punem în aplicare ceea ce învățăm de la mama. Astfel, în timp, deprindem anumite convingeri, tendințe și obiceiuri comportamentale care ne vor forma caracterul și implicit parcursul existențial.
Dacă ne-a fost sugestionat de mici că nu suntem suficienți de buni sau că nu putem, succesul nu va fi unul din obiectivele noastre, pentru că am crescut cu această convingere de insuficiență sau incapacitate. Subconștientul va lucra în direcția în care sugestia inițială prinde un contur real. Mintea va crea o realitate în conformitate cu gândurile impuse de sugestie.
Așadar, de ce nu am putea folosi puterea minții în folosul nostru? De ce nu am folosi sugestionarea în avantajul unei dezvoltări emoționale sănătoase? Așa cum înregistrăm tot felul de afirmații false și inutile, tot așa putem crea afirmații pozitive care să ne ofere mai multă încredere în noi și în visele noastre. De aceea vă recomand să lucrați la stima de sine printr-un exercițiu de autosugestie care vă va ajuta să faceți față cu brio manipulărilor exterioare.
Exercițiu de autosugestie
Lipiți prin toată casa, pe tablouri, pereți, birou, cărți sau pe orice obiect la vedere bilețele cu afirmații pozitive de care aveți nevoie pentru o stare de bine, o schimbare de caracter sau pentru creșterea stimei de sine.
Afirmații de genul: Sunt inteligent, Sunt bun, Pot mai mult, Sunt liber să visez, Sunt frumos, E în regulă să visez, etc.
Câteva reguli esențiale:
- afirmațiile să fie la persoana I
- să cuprindă setul iertării: Mă iert pe mine însumi, Îi iert pe ceilalți, Sunt iertat
- cât mai multe trăsături proprii pozitive
- faceți referire la obiective de îndeplinit
- enumerați câteva adevăruri constructive care să combată gândurile nocive
- identificați realizări și scopuri atinse pentru a vă încuraja în realizarea altora, etc.
Odată construită și întărită stimă de sine, veți conștientiza mai ușor atât valoarea materială, cât și cea spirituală. Nu veți mai cădea atât de ușor în capcana construirii unei nevoi impuse, ci veți simți recunoștință pentru cele avute și realizate până acum. Vă veți identifica atu-urile și calitățile și veți prinde curaj să spuneți Nu tuturor persoanelor rău făcătoare și tendințelor cotidiene nefaste.
Dacă aveți nevoie de susținere în procesul de stimulare a stimei de sine sau dacă sunteți victimele manipulării, programați o ședință de consiliere prin care veți descoperi metode și exerciții de dezvoltare personală care să vă ofere încrederea de care aveți nevoie pentru a deveni autonomi și independenți indiferent de persoanele influente din jur.