În ultimii 10 ani de activitate în resurse umane și consiliere, am remarcat cu tristețe că oamenilor nu le place să vorbească despre ei. Povestesc cu drag despre evenimente, situații, experiențe, realizări, dar la îndemnul „Vorbește-mi despre tine” pur și simplu se blochează. Mai degrabă ar intra în detalii tehnice sau ar povesti despre alții decât să vorbească despre ei.
De ce este atât de greu să vorbești despre tine? De ce acest sentiment de panică atunci când trebuie să enumeri calitățile tale?
În primul rând, pentru că acest îndemn este o uriașă provocare de a te cunoaște, de a te descoperi la adevărata ta valoare. Unora le este frică de ceea ce descoperă, altora le este jenă să nu însemne prea puțin, iar cei mai mulți pur și simplu nu sunt obișnuiți să se autoconștientizeze.
Confruntarea cu propriul sine este într-adevăr o luptă continuă care necesită practică, stimă de sine, acceptare de sine, exerciții și adeseori ghidare profesională. Ne descurcăm de minune în a ne critica, în a încuraja pe alții, în a sfătui, dar când vine vorba despre noi, devenim instant o tabula rasa.
Și nu e vorba doar de o stimă de sine scăzută, ar fi un prognostic mult prea limitat. Sunt numeroși manageri de companii de top, cu personalități puternice și o stimă de sine ridicată. Dar dacă-i întrebi ce calități deosebite au, fie spun ceea ce vrei tu să auzi, fie ajung să vorbească despre cifre și realizări. Care, bineînțeles, nu e același lucru cu a vorbi despre sine. Căci, până la urmă, cine ești tu dincolo de meseria ta, de statutul tău social, de numele tău sau de măștile pe care le porți în exterior? Ce calități umane ai? Care este talentul tău personal? Care sunt punctele tale forte?
Ei bine, vorbește-mi despre tine înseamnă să te deschizi, să descoperi esența ființei tale, să lași sufletul să răspundă. Da, spiritul acela al tău, sufocat de prejudecățile sociale, înglobat de responsabilități și datorii, copleșit de gânduri negative, acoperit și inhibat de instinctul de supraviețuire și de nevoile primitive. Vorbește-mi despre tine înseamnă că vreau să te cunoști mai bine! Să te iubești și să te accepți, pentru ca apoi să începi a construi relații armonioase și a percepe viitorul într-o lumină mai bună.
Nu o dată mi s-a întâmplat ca atunci când încurajez clientul să vorbească despre el, acesta să înceapă să plângă. Și deși este trist, ma bucur că am ajuns aici, la confruntarea cu sine. Pentru că acesta este un prim pas extrem de important către autocunoaștere și dezvoltare personală. Plânsul este o descărcare emoțională necesară care pregătește și curăță terenul pentru desăvârșire. De aici înainte putem vorbi cu sinceritate despre tine.
Pentru că totul începe de la tine și dinspre tine. Toate relațiile tale încep cu tine, toate alegerile tale vin de la sinele tău. Totul începe cu tine. Iar atunci când în sfârșit găsești curajul de a reflecta asupra întrebării existențiale „Cine sunt eu?” abia atunci, eu, consilierul te pot ghida în acest lung, dar necesar, proces de acceptare și evoluție.
Prin urmare, azi te îndemn să-mi vorbești despre tine. Mie, ție, oricui simți nevoia. Dar vorbește despre tine! Devino personajul principal al vieții tale și începe prin a te valoriza mai mult. Pentru că ești mai mult decât crezi!
Așadar, lasă-mi un mesaj chiar acum (pe blog sau email) și numește cel puțin cinci calități pe care le deții.
Iar dacă pur și simplu nu poți sau nu găsești răspuns dă-mi voie să te ajut printr-o ședință de consiliere. Până pe 30 noiembrie primești reducere de 20%. Intră aici și vezi exact cum putem lucra împreună. Ne vom adapta nevoilor tale, iar prin instrumente și exerciții profesionale te voi încuraja să vorbești despre tine cu empatie, răbdare și iubire.
Vorbește-mi despre tine!