Activitatea fizică e mană cerească atât pentru corp, cât și pentru minte. Mai exact, sportul este recomandat de specialiști pentru un organism vivace și pentru o stare de bine continuă.
De ce? Pentru că mișcarea determină secreția unor hormoni cu rol important în funcționarea corectă a sistemului uman. Iar prin sistem mă refer la toate cele trei părți care formează ființa umană: corp, minte și spirit.
Prin urmare, în acest articol voi detalia câteva dintre cele mai importante motive pentru care e bine să faci sport indiferent de momentul zilei. Într-o lume în care viteza reprezintă cârma acestui vapor numit Viață, activitatea fizică este motorul. Și nu, nu o zic eu, ci studiile de specialitate demonstrate prin experimente clinice.
Iată de ce este bine să faci sport:
Îți conferă energie toată ziua
Dacă practici sport de dimineață, vei avea energie toată ziua. Asta nu înseamnă că dacă faci sport seara nu ajută. Atât timp cât sportul face parte din rutina ta săptămânală, e bine venit în orice moment al zilei.
Dar iată de ce 15 minute de mișcare de dimineață ajută atât de mult: exercițiile fixice stimulează eliberarea de endorfine – hormonul fericirii. Astfel încât binedispoziția este garantată, iar succesul o certitudine.
Nu e nevoie să mergi neapărat la sală. Poți foarte bine să pui melodia ta preferată și să dansezi 15 minute după bunul plac. Sau să cauți un program scurt pe Youtoube. Ai nevoie doar de câteva resurse și un echipament sportiv adecvat. O pereche de colanți fitness cu talie înaltă te vor susține cu siguranță în mișcările propuse. Sunt comozi, elastici și-ți oferă libertatea dorită.
Te ajută să dormi mai bine
Conform doc.ro studiile facute de cercetătorii de la Universitatea Appalachian din Statele Unite ale Americii au demonstrat că exercițiile fizice făcute dimineața scad tensiunea arterială și îmbunătățesc somnul din timpul nopții.
Însă și exercițiile de seară stimulează circulația sângelui și induc o stare de bine. Mai mult decât atât, revigorează și îmbunătățesc funcționarea organismului. Așa că, dacă nu ești o persoană matinală, îți poți rezerva o oră de sport fie acasă, fie la sală. O saltea Pilates te va ajuta să urmezi cu drag un program de tonifiere sau de yoga oriunde ai fi.
Stimulează capacitatea de concentrare
Sportul stimulează capacitatea de concentrare și creativitatea. Deci dacă rămâi fără idei sau nu reușești să finalizezi de scris un articol, ia o pauză și fă câteva exerciții. Sari în sus, dansează sau țopăie alături de copii. Îți vei recăpăta forța creativă.
De asemenea, practicarea aerobicului, timp de 30 de minute, încurajează capacitatea de concentrare, crescând intensitatea circulației sângelui înspre creier. Un aparat de cronometrare sportivă te va ajuta să programezi antrenamentele fracţionate, de intensitate mare.
Reduce stresul și depresia
Activitatea fizică înlocuiește gândurile negative și frustrările adunate de-a lungul zilei. Și oferă astfel o stare mentală constructivă. În plus, prin stimularea hormonului de fericire, sportul te relaxează. Iar odată relaxat, vei elimina fricile dezvoltate pe parcurs și vei îndepărta stresul din viața ta.
Așadar, dacă te simți stresat sau trist, încearcă o plimbare prin natură sau o simplă ieșire cu un prieten în care să plănuiți cât mai mult mers pe jos. Mișcarea și relaționarea te scapă de griji și îți oferă o energie pozitivă, creatoare doar de gânduri bune.
Ia-ți un hanorac polar călduros și ieși la o plimbare revigorantă fără a te îngriji de vremea rece.
Te ajută să obții o greutate optimă
Cele mai recomandate sporturi pentru a pierde în greutate sunt înotul, alergatul și mersul pe bicicletă. Aceste activități lucrează asupra tuturor mușchilor din corp încurajând secreția de dopamină (hormon asociat cu plăcerea), serotonină (un alt hormon al fericirii) și de hormoni tiroidieni responsabili pentru metabolism.
În plus, activitățile intense ajută organismul să secrete epinefrina (adrenalina) care provoacă arderea mușchilor.
Dacă nu-ți permiți primele două activități menționate din lipsă de timp sau informații, mersul pe bicicletă este destul de accesibil. Poți achizițona o bicicletă de apartament concepută pentru practicarea ocazională a sportului la domiciliu. Cu siguranță atunci când o vezi în apropierea ta vei fi motivat să o folosești. Chiar și 10 minute pe zi.
Dezvoltă o stimă de sine ridicată
Cu vigoarea și energia căpătată în urma sportului, vei afișa o atitudine dreaptă, satisfăcută, lipsită de griji. Astfel, încrederea în sine crește. Cel mai posibil, vei atrage situații care îți vor pune în valoare resursele interioare, iar stima de sine va fi una de durată.
Îți crește speranța de viață
Un studiu efectuat de către Centrul Medical Erasmus din Rotterdam pe 4.000 de oameni a arătat că persoanele care practică regulat activități sportive au o speranță de viață mai ridicată decât sedentarii. Din acest grup au făcut parte inclusiv oameni care nu făceau mișcare propriu-zisă, ci doar se plimbau 20-30 de minute zilnic.
Concluzie
Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile sportului. Activitatea fizică are un rol esențial în funcționarea corectă a organismului. Însă trebuie practicat constant alături de o alimentație sănătoasă și un trai autentic, liniar cu valorile tale.
Iar dacă nu știi cum să introduci sportul în activitățile tale zilnice, îți propun să îl transformi întru-un obiectiv clar, specific și încadrat în timp prin metoda SMART. Apoi notează-l pe un post-it și lasă-l la vedere într-atât încât să devină un obicei natural.
Ai grjă de tine, căci tu ești singurul responsabil pentru fericirea ta!