Sari la conținut

Ziua Internațională a Fericirii

Ziua de 20 martie reprezintă Ziua Internațională a Fericirii. Sper că ești un om fericit!

Cum poți ști? Pentru că citești aceste rânduri, ceea ce înseamnă că ești viu, ești liber, ești sănătos, ești aici! Iar dacă ești aici, cu siguranță ai un scop!

Viktor Frankl, psihoterapeut și fostă victimă a lagărului nazist, spunea că nefericirea are o singură cauză, și anume lipsa unui sens în viață. Iar sensul vieții poate fi găsit prin acțiune, prin iubire sau prin suferință. Indiferent că iubești, suferi sau lucrezi la un scop, deja poți spune că ești un om fericit.

Iar dacă sănătatea este un obstacol în calea fericirii tale, atunci află că fericirea și sănătatea sunt strâns corelate.

Există studii de specialitate care au demonstrat că:

Fericirea menține sănătatea inimii – fericirea reduce hipertensiunea arterială și echilibrează ritmul cardiac.

Fericirea întărește sistemul imunitar.

Fericirea combate stresul – stresul nu ne afectează doar la nivel psihologic, ci declanșează modificări biologice la nivel hormonal și al tensiunii arteriale. Cercetările arată că fericirea temperează aceste efecte și ne ajută să ne recuperăm mai rapid.

Fericirea ameliorează durerea – emoțiile pozitive au efecte asupra stării de bine, iar nivelul ridicat de emoții pozitive (entuziasmul) atenuează simptome precum durerile musculare cronice din artrită, amețeala, senzația de arsură în piept.

Fericirea previne bolile – un studiu efectuat pe femei diagnosticate cu cancer mamar arată că cele care au fost mai puțin optimiste și fericite înainte de diagnostic în comparație cu cele care nu au primit acest diagnostic, ceea ce sugerează că fericirea și optimismul pot proteja de boală.

Fericirea prelungește viața – nivelul scăzut de satisfacție cu multe fluctuații – de exemplu un nivel instabil de fericire, a fost asociat cu decese premature.

Optimiștii au o viață mai lungă. Optimismul este diferit de emoția pozitivă, deși cele două sunt legate. Cu toate acestea, în loc să fie doar veseli, optimiștii tind să vadă lumea într-un mod distinct. Atunci când în viața lor apar evenimente pozitive, ei își acordă credit personal, atribuie cauza unor trăsături durabile sub controlul lor și văd fiecare eveniment bun ca pe un semn că urmează să vină mai multe evenimente pozitive.

Fericirea previne divorțul – Emoția pozitivă este, de asemenea, legată de satisfacția conjugală. Într-un alt studiu uimitor, cercetătorii au reușit să examineze veselia zâmbetelor din fotografiile unor femei și să prezică care dintre ele, în medie, ar fi mai probabil căsătorite, să rămână căsătorite și să experimenteze mai multă bunăstare personală în următorii treizeci de ani. Practic relațiile sănătoase sunt legate de o imunitate puternică și, prin urmare, de sănătatea generală.

Acum, că ai toate motivele din lume să fii fericit, ajută și pe alții.

3 moduri de a contribui la fericirea celor din jur

  • Împarte mesaje frumoase, încurajează, complimentează, apreciază. Distribuie idei care exprimă pozitivitate, iubire, recunoștință, pace, bunătate. Distribuie zâmbete.
  • Conectează-te cu oameni care au nevoie de ajutor, oameni care se confruntă cu probleme emoționale, financiare sau personale. Sună un prieten singur sau vizitează o cunoștință bolnavă.
  • Fă o faptă bună. Donează sau implică-te într-un voluntariat unde poți fi de folos. Lumea are nevoie de tine, lumea are nevoie de noi.

Să fie fericire! Să fie pace!

Citește și Lecții de fericire.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin