Sari la conținut

Cum se manifestă rolul de victimă? Simptome și soluții

Persoana care manifestă un rol de victimă ascunde o nevoie de atenție acută și poate chiar o nevoie disperată de iubire. Și evident o traumă. În condițiile în care binele nu-i aduce nicio satisfacție, nicio grijă din partea celorlalți, ce rost ar avea să fie recunoscătoare sau conștientă de sine?

Care sunt cauzele principale, cum se manifestă rolul de victimă și ce soluții sunt vom afla mai departe.

O persoană care manifestă rolul de victimă a trecut printr-un moment traumatizant care azi încă îi afectează deciziile. Dar nu conștientizează și nici nu-și asumă. În schimb, pledează în rolul de victimă, acuzând pe alții și blamând pe oricine altcineva. Rolul de victimă anulează orice responsabilitate și evidențiază o lumină exarcebată asupra propriului sine, concurând într-un mod negativ cu cei din jur.

Stephen Karpman, psihiatru american, prezintă relațiile dintre oameni sub forma unui triunghi: victimă, agresor și salvator. Iar unul dintre cele mai influențabile roluri este cel de victimă.

Ce anume declanșează rolul de victimă?

Rolul de victimă este cauzat în primul rând de o traumă, de un eveniment devastator la nivel emoțional. Multe persoane care suferă tind să-și asume un rol de victimă inițial inconștient. Ulterior, datorită atenției primite și unei anumite comodități psihice, rolul de victimă se manifestă automat.

Iată câteva dintre cauzele principale:

  • pierderi trăite și multă suferință
  • lipsă de iubire și de atenție
  • stimă de sine scăzută
  • lipsa de validare și recunoaștere
  • convingeri negative preluate sau formate
  • obișnuința de a primi ajutor
  • incapacitatea de a depăși o traumă.

E adevărat că nu suntem noi vinovați pentru toate lucrurile rele care ni se întâmplă și ar fi destul de dificil să ne asumăm vina pentru orice. Însă nimic nu e întâmplător și din toate avem ceva de învățat. Dacă aruncăm mereu vina în curtea celuilalt sau dacă ne plângem la infinit nu rezolvăm nimic. Nu scăpăm de durere și nici nu primim iubirea de care avem nevoie.

Ceea ce obținem de fapt e milă (care nu e tocmai un sentiment util) și prelungirea suferinței. Prin rolul de victimă nu facem altceva decât să eternizăm trauma trăită. Focusându-ne pe ce-am trăit urât e ca și cum am pune accentul pe problemă și nu pe soluție.

Iată pe scurt care ar fi simptomele rolului de victimă:

  • vorbește doar despre problemele sale
  • critică și blamează pe oricine altcineva, mai puțin pe sine
  • nu-și asumă responsabilitatea
  • are convingeri negative greu de combătut
  • exprimă multă furie și nemulțumire
  • incapacitatea de empatizare și iertare
  • dependența de alte persoane
  • expresii repetitive precum „nimeni nu mă înțelege”, „prin ce-am trecut eu nu a mai trecut nimeni”.

Practic, victima își exprimă neputința. Comportamentul său strigă după ajutor. „Nu pot” este una dintre interpretările simbolice. Incapacitatea de a se adapta, de a-și trăi viața într-un mod autentic, de a-și depăși condiția și fricile care o domină stau la baza acestui comportament. Frica de a fi criticată, frica de eșec, frica de a nu se face de râs, frici implementate din copilărie sau dobândite prin trăiri proprii.

Dar asta nu înseamnă că oricine trăiește o traumă pledează automat în rolul de victimă. Sunt multe persoane care refulează, neagă evenimentele neplăcute, la fel cum sunt persoane care se tratează.

Cum recunoști persoanele care manifestă un rol de victimă?

Persoana în rolul de victimă adoptă comportamente manipulatoare față de cei din jur, astfel încât să creeze scena potrivită pentru a-și juca rolul. Ea tinde să fie mereu victima, ceea ce înseamnă că ceilalți sunt călăii.

Într-o relație, cel care joacă rolul de victimă este capabil să atace până când partenerul de viață ajunge la capătul puterilor și izbucnește. În plus, în ciuda învinuirilor asupra celorlalți, de fapt îi respectă pe cei care o abuzează. Pentru că îi validează rolul de victimă.

Partenerul de viață dă mereu vina pe tine pentru tot ce se întâmplă între voi, chiar și pentru comportamentul său?

Refuză să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile sale?

Te simți manipulat de durerea pe care o simte și tinzi să accepți orice doar pentru a scăpa de vină?

Nu își recunoaște niciodată greșelile?

Creează scenarii provocatoare care te fac să explodezi și să devii tu însuți o persoană rea?

Atunci persoana în cauză manifestă un rol de victimă, conștient sau inconștient. Iar odată ce ai recunoscut rolul de victimă poți tolera mult mai ușor situația fără a te simți manipulat. Dacă ai astfel de persoane în jurul tău, poate chiar partenerul de viață, atunci informațiile de mai jos îți vor fi de mare folos.

Cum poți ieși din rolul de victimă? Soluții practice

Aparent, rolul de victimă e un statut comod, relaxant. Nu e necesar să faci nimic, doar îți exprimi nemulțumirile și cumva primești ajutor nelimitat. Prietenii te ascultă neîncetat, partenerul de viață se adaptează nevoilor tale, colegii de muncă sunt toleranți. Și toate aceste comportamente din jurul tău te alină.

Dar pentru cât timp? Oare este suficient? Te poți vindeca astfel? E o soluție cu adevărat eficientă? Se întâmplă ceva diferit în viața ta?

Iată câteva soluții practice cu adevărat eficiente:

  • conștientizare – Prezint simptomele menționate mai sus? Cum mă comport cu ceilalți? Știu să și ascult sau de obicei vorbesc doar despre mine? Am tendința să mă plâng? Îmi este greu să iert sau să uit? Dau vina pe ceilalți? Empatizez greu cu cei de lângă mine pentru că am impresia că durerea mea e cea mai mare?
  • dialog interior – Chiar simt asta? Nu e niciodată vina mea? De ce simt asta? Ce traume îmi afectează deciziile? De când am început să mă simt o victimă? Există totuși și exemple bune în viața mea?
  • identificarea convingerilor limitative – Ce expresii repetitive folosești? Ce părere ai despre viață, oameni sau relații?
  • recunoștință – focus pe realizări, împliniri, calități, oamenii dragi
  • terapie – pentru vindecarea traumelor
  • coaching cu accent pe stima de sine, pentru sporirea încrederii în forțele proprii și pentru dezvoltarea unui proces de autocunoaștere.

Rolul de victimă implică multe emoții distructive, care în final pot genera boli psihosomatice, implicit slăbirea sistemului imunitar. Așadar, îți propun să analizezi cu adevărat cine ești, ce comportamente adopți și ce atitudine ai față de cele trăite. Dacă te-ai săturat să fii o victimă și vrei să preiei controlul asupra vieții tale, programează gratuit o ședință de consiliere.

Care este limbajul iubirii tale?

Lasă-mi datele tale de contact și-ți voi trimite testul pe email.

Nu facem spam! Citește [link]politica noastră de confidențialitate[/link] pentru mai multe informații.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin