În cartea Nevoile ei, nevoile lui. Secretele unei relații de cuplu durabile de Willard F. Harley, Jr., autorul dezvoltă nevoia de angajament familial – cât de importantă este și ce consecințe sunt atunci când această nevoie este încălcată. După mai multe exemple practice, autorul justifică apariția devastatoare a unei relații extraconjugale atunci când unul dintre parteneri este absent în viața de familie. Cum să evitați totuși o asemenea situație veți afla mai departe.
Angajamentul familial implică timp de calitate petrecut în familie, precum activități educaționale pentru copii. Într-o familie în care soțul nu este implicat în educarea copiilor, soția se simte singură și neînțeleasă. Ea își dorește foarte mult ca soțul să se implice în responsabilitățile față de copii, prin urmare, dacă această nevoie nu îi este împlinită, va căuta sprijin în altă parte.
În cazuri fericite apare în context un bunic sau un unchi. Dar dacă un prieten comun pare mai interesat de copii decât propriul tată, atunci femeia tinde să se atașeze de el. Mai mult ca posibil va dezvolta și o relație intimă. Dacă asta este nevoia ei predominantă, aceea de angajament familial, iar soțul refuză cu vehemență colaborarea, după toate străduințele ei, atunci în cele din urmă îl va înlocui.
Probabil că e greu de acceptat o asemenea argumentare, și la o primă vedere tindeți să judecați și să clasificați actul femeii ca fiind imoral, josnic și slab. Adeseori, pentru anumite persoane, angajamentul familial e atât de important încât se poate ajunge la o relație extraconjugală, odată neîmplinit.
Deci ce soluții sunt?
Organizați un ritual în familie. Autorul recomandă chiar 15 ore petrecute împreună pe săptămână pe care le puteți organiza aleatoriu. Pare mult?
Iată cum argumentează: O săptămână are 168 de ore (24×7). Noaptea ai nevoie de 8 ore de somn, deci 56 ore de somn săptămânal. Râmân 112. 12 ore ai nevoie pentru pregări de serviciu și cele de seară. Aproximativ 50 de ore de muncă. Astfel rămân 50 de ore libere, doar pentru tine. 20 de ore le poți folosi pentru diverse treburi casnice, programări, hobby-uri, etc. Mai rămân 30 de ore. 15 ore cu partenerul și 15 cu familia.
Dacă aceste ore nu sună rezonabil, atunci analizați-vă programul și eliminați activitățile nefolositoare. Până la urmă este vorba de calitatea relației voastre. Ce contează mai mult?
Câteva idei de activități de familie:
- Masa în familie – cel mai probabil cina.
- Plimbări pe jos
- Cina în oraș – săptămânal sau lunar în funcție de buget
- Mers la biserică împreună duminica
- Activități recreative în casă – jocuri în grup (mima, adevăr sau provocare, întrebări introspective, adevăr sau minciună, țomanap, jocuri de cultură generală, șah, etc.)
- Povestea de seară pentru copii
- Implicarea copiilor în efectuarea de sarcini domestice (la gătit, spălat vase, strâns masa, etc.)
- Seara de film și popcorn
- Prânz in familie cu desert surpriză (în weekend)
- Vizite la rude.
Cât de multă importanță acordați nevoii de angajament familial și cum să vă dați seama dacă vă creează frustrări?
Următoarele întrebări de verificare sunt necesare pentru evaluare:
Rolul tău de mamă s-a suprapus cu rolul de soție? S-a plâns vreodată soțul din această cauză?
Ce probleme ați întâmpinat ca părinți?
Aveți metode asemenănătoare de educarea a copiilor? În ce domenii vă contraziceți?
Ce schimbări au avut loc în relația de cuplu de când au apărut copiii?
Ce sarcini domestice provoacă cel mai mult stres?
Câte ore pe săptămână petreceți în familie? Ce activități comune aveți?
În afară de job, ce altă activitate predomină (ocupă cel mai mult timp)?
Odată ce ați clarificat răspunsurile la aceste întrebări, căutați lipsurile și acoperiți-le împreună prin comunicare și organizarea activităților în familie.
Iar dacă întâmpinați indiferență sau lipsă de colaborare, mă puteți contacta pe adresa de gmail veronicagavril10@gmail.com pentru o ședință gratuită de consiliere și veți obține mai multă claritate în relația cu partenerul. Nevoile emoționale ale ambilor parteneri sunt valoroase și merită identificate corect pentru o relație de durată.
Conform lui Thomas Gilovich de la Universitatea Cornell (cercetător al psihologiei regretului timp de 10 ani), unul dintre cele mai des întâlnite regrete este nu am petrecut destul timp cu familia. Așadar, nu adunați regrete, ci amintiri.
Este nevoia de angajament familial o nevoie împlinită în relația voastră? Petreceți destul timp cu familia? Dar partenerul?