Să decizi că ai nevoie de o ședință de consiliere pentru dezvoltare personală nu e ușor. Orice decizie ascunde teama de necunoscut, teama de eșec sau poate chiar o confirmare dureroasă a faptului că nu ești bine. Probabil că sunt mii de motive pentru care să nu o faci.
- De ce să-mi spun eu problemele unui necunoscut?
- Dacă încep să vorbesc, mă voi simți vulnerabil și probabil că voi suferi mai mult. Mai bine tac.
- Cu ce mă poate ajuta un om care nu mă cunoaște? Ce știe el despre suferința mea?
- Dacă eu nu am reușit, ce va face el diferit?
- Sunt bine așa, o să-mi treacă. O scot eu la capăt cumva. (Când, cum, de ce nu acum?)
- N-mi place să mă plâng. Mă descurc și singur.
- Mi-e rușine. Ce vor spune ceilalți despre faptul că am cerut ajutorul unui coach?
- Costă prea mult. Ce rost are? Nu am bani pentru asta.
- Nu am nevoie de consiliere pentru că nu cred în acest proces.
Știu. Atât timp cît suntem în zona de confort nimic nu ne poate răni, umili sau provoca. Sau cel puțin așa credem. Și eu ca și tine. Însă un coach este un om. EU sunt un om. Un om care trăiește, suferă, eșuează și învață. Un om care studiază, citește și crește. Nu un piedestal, ci un om egal. Care te poate ajuta prin ascultare, empatie, înțelegere, o viziune obiectivă, reformulare, identificarea problemelor și obiectivelor personale. Un susținător profesionist care crește odată cu tine și te susține pe acest drum minunat al evoluției personale.
Însă decizia de a cere ajutorul unui Coach este doar a ta.
Trebuie să fie o alegere liberă, lucidă. Să faci tu primul pas de a conștientiza că vrei altceva, o schimbare care să-ți aducă un plus de valoare. Poate nici nu știi ce îți dorești si vrei să afli ce ți se potrivește. Poate știi ce vrei, dar nu nu cunoști modalitățile de a le obține. Poate ai identificat deja obiectivele de viitor, dar ai rămas blocat în etapa inițială. Poate ai fost dezamăgit de oamenii de lângă tine și ai vrea să înveți cum să-ți eficientizezi relațiile din jur. Poate te lași copleșit prea des de emoții negative și nu știi cum să-ți gestionezi impulsurile.
Oricare ar fi situația ta, important e să îți dai seama că ceva nu e în regulă. Că ai nevoie de susținere, de îndrumare.
“Să facă un pas nou, să rostească un cuvânt nou, de asta se tem oamenii cel mai mult.”
Fyodor Dostoyevsky
E mult mai ușor să ascunzi lupta interioară care te macină decât să o mărturisești.
E mult mai la îndemână să falsezi o stare de bine decât să vorbești despre eșecurile care te-au marcat în ultima perioadă.
E mult mai sigur să rămâi blocat într-o situație cunoscută, chiar și dacă nu ți-e benefică. Decât să pornești pe drumul autocunoașterii care poate fi destul de sinuos. E nevoie de curaj și voință pentru a te descoperi cu adevărat. Pentru a conștientiza rănile pe care le ai și convingerile limitate care îți influențează deciziile de zi cu zi.
Însă acceptarea și confirmarea unei lupte interioare intense te va elibera. Negarea și refularea unor emoții negative nu te vor ajuta să evoluezi, ci doar să te învârți într-un cerc vicios fără scăpare. Ca și cum ai fi într-o intersecție fără semafoare și fără indicatoare rutiere. Fie continui să te învârți în intersecție pierzând destinația finală și timp prețios, fie decizi să ceri ajutor.
Dacă ai decide să vorbești despre eșecurile pe care le-ai avut, ai înțelege care este cauza lor și ce modalități de soluționare poți aplica pe viitor. Pentru ca data viitoare, rezultatele să fie demne de tine și eforturile tale. Căci oricâte eforturi ai face în direcția obiectivelor tale, până nu înveți din greșeli nu ai cum să crești.
“În momentul în care ne acceptăm limitele, noi mergem dincolo de ele.” Albert Einstein
Iar ieșirea din zona de confort e ca o ieșire în junglă. Da, ești înzestrat cu un instinct al supraviețuirii și poate vei supraviețui. Vei înfrunta pericolul din instinct și vei rămâne cumva în viață. Dar tu vrei să supraviețuiești sau să trăiești?
Lumea însăși este adeseori o junglă. Cu situații imprevizibile și periculoase care ne forțează să fim mereu în gardă, cu armele la noi și privirea ascuțită. Din păcate, de foarte multe ori, cu inima închisă. Însă această junglă are frumusețea și farmecul ei. Ai toate resursele necesare să te bucuri de o viață plenară chiar și în cele mai periculoase situații. Să iubești chiar și animalele sălbatice. Să dăruiești chiar și atunci când nu știi ce. Să fii bine, să fii fericit, să duci o viață împlinită.
Consilierea nu e terapie. E îndrumare, e identificarea nevoilor și soluțiilor de împlinire. Evoluția ta începe din momentul în care accepți că ai nevoie de o schimbare și acționezi în această direcție cu pași mărunți. Cu o ședință de consiliere, cu o carte motivațională, cu orice te poate ajuta să vezi lucrurile un pic mai clar. Și vor fi din ce în ce mai clare din momentul în care tot ceea ce descoperi aplici. Dezvoltarea personală e un proces continuu și miraculos, însă începutul este revelatoriu.
Programează o ședință de consiliere chiar aici pentru a aplica un mod de gândire constructiv.
“Lumea așa cum am creat-o este un proces al gândirii noastre. Nu o putem schimba fără să ne schimbăm gândirea.” Albert Einstein
Alege să fii mai mult decât bine, alege să fii împlinit!
Alege nu să supraviețuiești, ci să trăiești cu adevărat și să te bucuri de toate resursele tale personale!
Alege să renunți la limite și să te descoperi la potențialul tău maxim.
Alege să preiei controlul și acționează în direcția viselor tale.
Alege să investești în tine ca să te bucuri de calitățile tale în fiecare zi.
Alege să ieși din zona de confort pentru ca visul tău să devină realitatea ta.
Alege să crezi în tine pentru a dobândi tot ceea ce meriți.