Arta de a te iubi de Cristian Stan este o carte superbă care ne dezvăluie modalități de a iubi necondiționat, fără dezamăgiri și finaluri dramatice. Căci totul începe și se termină cu tine, iar daca tu te iubești îndeajuns încât să știi ce vrei, te vei îndrăgosti de partenerul potrivit. Și astfel va rezulta o relație care nu va necesita lupte, competiții și sacrificii. Ci o relație bogată, sinceră, împlinită. O relație care te va completa exact atât cât trebuie.
Cristian Stan invită prin această lectură să aplicăm în viața de zi cu zi metode și exerciții de autocunoaștere pentru a fi fericiți în toate relațiile din jur, fie ele de prietenie sau iubire. Pasionat de cunoaștere și dezvoltare personală, autorul ne oferă printre rânduri și lecții de viață experimentate de el însuși, benefice pentru evoluția fiecăruia dintre noi.
Viața va merge mereu împreună cu tine, niciodată împotriva ta.
Arta de a te iubi este, îndrăznesc să spun, și un ghid de supraviețuire după o despărțire. Orice relație care se termină lasă un gol imens în viața celor doi, indiferent cine a făcut ultimul pas. O suferință uneori de neînțeles și totodată un sentiment de vină și de singurătate. Căci despărțirile încalcă toate nevoile existente – de stimă, de apreciere, de afecțiune, de siguranță, de validare, de recunoaștere, de conectare. Însă toate momentele pe care le trăim au rolul de a ne ajuta să devenim mai buni, să creștem și să acționăm mai înțelept.
De aceea pentru a merge mai departe, și pentru a învăța lecția, Cristian Stan recomandă patru întrebări esențiale:
- Ce și-a plăcut sau ce nu ți-a plăcut?
- Ce ai fi vrut să fie altfel?
- Ce ai vrea să rămână la fel?
- Ce ai învățat despre tine în ultima relație?
Iar una dintre lecțiile pe care le putem învăța în urma relațiilor pe care le avem este Cine suntem noi cu adevărat? O întrebare grea, dar extrem de utilă în procesul de autocunoaștere și iubire. Dincolo de etichetele sociale, vârstă, nume sau statut, Cine ești tu cu adevărat are rolul de a dezvălui identitatea ființei tale în întregimea ei. Este posibil să nu ajungi la un răspuns concret, însă cu siguranță va fi un exercițiu de meditație care te va ajuta să faci alegeri mai bune pe viitor.
Viața este cea mai grozavă oportunitate a omului de a deveni cea mai frumoasă variantă a sa.
Totodată Arta de a te iubi este și un îndreptar al relațiilor în care autorul pune accentul pe diferența dintre îndrăgostire și iubire, pe caracteristicile principale ale partenerului potrivit în funcție de valorile și principiile fiecăruia, pe lucrurile neplăcute din caracterul celuilalt care vor deveni obstacole în construirea unei relații armonioase, pe pașii de construire a unei relații de durată, pe libertatea de a fi tu, pe responsabilitatea propriei fericiri și nu în ultimul rând pe asumarea sentimentelor și nevoilor personale.
Nu face o prioritate din cineva care te consideră doar o opțiune.
O relație de cuplu nu va funcționa fără iubirea de sine, fără autocunoaștere și fără libertate. Atunci cănd acestea lipsesc, iubirea nu are cum să fie necondiționată. Va deveni mai mult o luptă cu celălalt, o competiție între cine dă mai mult și cine primește mai mult. O corvoadă care ne va intoxica nevoile. Un atașament distructiv care va duce în final la suferință și dezamăgire. Poate chiar la lipsa curajului de a ne mai deschide față de un viitor partener.
Așadar, orice relație trebuie să înceapă cu tine. Și orice relație trebuie să te cuprindă în întregimea ființei tale. Pentru ca aceasta să dainuie în viața ta cu foloase, învățături și sentimente autentice.
Am savurat această carte timp de 2 săptămâni, căci este nevoie de trăire și analiză profundă pentru a putea trece mai departe. Un roman îl citești în câteva ore pentru că indiferent cât de pasionat ești de ceea ce descoperi, povestea este totuși una străină. Însă arta de a te iubi este povestea ta, a mea, a fiecăruia dintre noi.
Pentru că iubirea este motorul existențial al omenirii, nevoia noastră cea mai de preț de la care pornește totul. Nimeni nu trăiește fără să o cunoască măcar o dată în viață. Iar cine o cunoaște de mai multe ori este binecuvântat. Chiar dacă mulți dintre voi vor tinde să completeze că nu se poate iubi decât o singură dată. Însă aici pe pământ iubim ori de câte ori simțim nevoia. Și o simțim mereu. Fie că recunoaștem sau nu.
Toți încearcă să găsească persoana potrivită, dar puțini încearcă să devină persoana potrivită.
Prin urmare arta de a te iubi se trăiește, se învață, se aplică. Căci nu e deajuns să descoperi. Orice răspuns invită la acțiune pentru ca lecția să devină cu adevărat folositoare. Așadar, comandați cartea Arta de a te iubi de Cristian Stan și citiți, iubiți, trăiți!
Very greatfull