Daca tot intram in weekend de ce sa nu ne relaxam si cu un film? O pauza de citit este binevenita, asa cum si o pauza de la filme poate fi inlocuita cu o carte buna. Depinde ce vi se potriveste. Indiferent ce alegeti, am decis sa fac aceasta lista ajutatoare pentru un sfarsit de saptamana memorabil.
Eu sunt adepta cartilor, dar nu refuz niciodata un film bun si recunosc ca e o metoda foarte placuta pentru o pauza de relaxare in familie. Iar atunci cand aud de un film inspirat dintr-o carte, incep cu lectura si apoi cu filmul. Dar nu e gresit nici invers, doar ca multe detalii de analiza psihologica se pierd. Asa ca daca ati citit cartea deja, va invit sa vizionati filmul, si invers. Oricum ar fi, important e sa Cititi, iubiti, traiti!
Lista este cat mai noua, fiind sigura ca titlurile clasice gen Pacientul englez, Pianistul, Mizerabilii, Dama cu camelii, Morometii, Lista lui Schindler, etc. va sunt deja cunoscute.
- Inferno de Dan Brown – o carte plina de mister si enigme asa cum ne-a obisnuit Dan Brown. Mister, simboluri si secrete istorice sunt dezvaluite cu o genialitate inconfundabila. Iar filmul invita la o aventura stiintifica, in care Tom Hanks face descoperiri surprinzatoare. Fie ca l-ati vazut sau nu, cartea merita citita, oferind perspective noi si detalii extrem de semnificative.
- Memoriile unei gheise de Arthur Golden – ritualurile seductiei sunt prezentate cu maiestrie de catre o fata dintr-un sat japonez care este vanduta si instruita in arta gheiselor. Filmul a luat trei premii si trei nominalizari Oscar, un premiu si o nominalizare Globul de Aur. Insa bineinteles, si aici este recomandata lectura cartii mai intai, caci drama interioara si esenta personajului feminin sunt intelese la un nivel net superior prin analiza si descriere.
- Dragostea in vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez – un roman intens, in care personajul principal isi recastiga iubirea din tinerete la 50 de ani. O viata traita cu iluzia iubirii si a implinirii materiale, dar fara sens. Scufundarea in tumultul existential de zi cu zi nu duce la fericire, iar acest adevar este descoperit uneori mai tarziu, dar niciodata prea tarziu. Filmul a avut o nominalizare Globul de Aur, iar Javier Bardem dovedeste inca o data un talent actoricesc deosebit.
- Extrem de tare și incredibil de aproape de Jonathan Safran Foer – un roman care construieste o lume captivanta in jurul unui baiat de 9 ani care isi pierde tatal, de care era extrem de apropiat, in atentatul din New York pe 11 septembrie. Filmul Extremely Loud & Incredibly Close (2011) a fost nominalizat cu 2 premii Oscar, iar in rolul tatalui joaca Tom Hanks. Va asteapta o aventura care va scoate in totalitate din propria lume.
- Plânsul lui Nietzsche de Irvin D. Yalom – recenzie intr-un alt articol aici.
- Floarea desertului de Waris Dirie şi Cathleen Miller – un roman biografic care descrie evolutia unei fetite din Somalia, care a fugit la 13 ani de acasa pentru a nu fi casatorita cu forta. Ajunsa la Londra, ca servitoare in ambasada Somaliei, ajunge cel mai cautat manechin din lume. Atat filmul, cat si cartea au un impact emotionant devastator, mai ales ca reprezinta totusi o realitate, necunoscuta de Occident.
- Madame Bovary de Gustave Flaubert – despre plictisul si singuratatea vietii traite de o femeie casatorita care nu isi gaseste nici sensul, nici locul in propria ei lume. Filmul naste o dorinta de a intelege mai mult, de a descoperi mai mult, prin urmare este o invitatie automata catre lectura cartii pentru cei care nu se satura cu putin.
- Tu de Caroline Kepnes 2019 – un thriller exceptional despre obsesie si iubire. Cat de departe ar merge un barbat pentru a fi in preajma femeii adorate? Filmul se gaseste si pe Netflix.
- O zi de David Nicholls – o carte despre maturizare si constientizare care se focuseaza pe o singura zi din an timp de 20 de ani. Emma si Dexter sunt impreuna in tot acest timp, uneori fizic, alteori doar in cuget. Se cauta chiar si atunci cand se gasesc, cresc si invata impreuna, descoperind lumea din jurul lor cu si fara ei in ea. Un roman emotionant despre incertitudinea sufletului uman, greselile pe care le facem cu totii la un moment dat, voit sau nevoit, despre frumusetea cunoasterii si despre timp, ca un inamic constant. One day/O zi este o poveste iesita din tipar, cu o idee originala care merita din plin citita. Iar filmul cu Anne Hathaway si Jim Sturgess te aduce cu picioarele pe pamant fiind o lectie de viata accesibila tuturor, aici si acum.
- Inainte sa te cunosc de Jojo Moyes a fost extrem de mediatizata in perioada aceasta facand parte dintr-o serie intreaga de Jojo Moyes. O poveste de iubire dintre o infirmiera fara perspective si un barbat de succes care ajunge intr-un scaun de rotile in urma unui accident. Filmul a avut aproape la fel de mult succes ca si cartea si este o poveste inspirationala, plina de emotie.
Va invit sa mentionati mai jos si alte carti ecranizate (de dupa 2010) care v-au captat atentia. Si sper ca aceasta lista sa va faca zilele mai frumoase si sa va acapareze rutina cu mai multa emotie si seninatate!
Cititi, iubiti, traiti!