Sari la conținut

Cum să-ti reinventezi viata? Cele 11 capcane mentale

La recomandarea unui psihoterapeut am descoperit una dintre cele mai complexe cărți de dezvoltare personală pe care am citit-o vreodată. Și anume Cum să-ti reinventezi viața. Cum să pui capăt comportamentelor negative și să te simți bine de Jeffrey E. Young și Janet S. Klosko.

Cartea surprinde traumele izvorâte în anii fragezi ai copilăriei care formează tipare negative daunătoare unei vieți armonioase. Așa cum cele mai multe cărți de dezvoltare personală confirmă, suntem atrași de sentimente, momente, tipare care ne-au dominat primii ani din viață. Iar pe parcurs suntem ghidați de tot acest cumul familiar și alegem inconștient să existăm într-o bulă vicioasă.

De ce unele femei rămân blocate într-o relație violentă? Sau de ce unii copii, adulți fiind, ajung să facă aceleași păcate ca părinții? Sau de ce unii bărbați trec din relație în alta fără capacitatea de a-și asuma responsabilitatea? De unde lipsa stabilității în sufletul unor persoane? Sau de ce uneori tindem să ne autosabotăm? Iar uneori să ne supraapreciem? Sau de ce suntem atrași de peroane nepotrivite?

Odată identificat tiparul după care funcționăm, putem cu voință, studii, cercetare, și în funcție de caz terapie, să evadăm din acest cerc vicios în care suntem blocați. Evadarea este posibilă doar odată cu o completă conștientizare a propriilor traume, înțelegerea acestora, empatizarea cu copilul rănit, acceptarea traumelor și în cele din urmă, schimbarea lor.

Care sunt nevoile de bază care declanșează traumele?

Structura noastră se formează în funcție de ereditate, mediu și implicit familie. Pe parcurs, comportamentul se formează și în funcție de colegi, prieteni, profesori, dar factorul predominant este familia.

Însă ceea ce ne definește inițial este temperamentul – constituția noastră emoțională înnascută. Ceea ce ne face atât de diferiți. Temperamentul constă în modul în care reacționăm. De exemplu, doi copii din aceeași familie, ambii abuzați, pot reacționa în moduri opuse. Nu degeaba se spune că nu ceea ce se întâmplă e important, ci cum reacționezi la ceea ce se întâmplă.

Pentru a deveni un adult funcțional, echilibrat, nu e nevoie de o copilărie perfectă, ci doar de acoperirea unor nevoi de bază.

  1. Siguranță
  2. Legătura cu ceilalțti, relaționare
  3. Autonomie
  4. Stima de sine
  5. Limite realiste

În funcție de respectarea acestora sau lipsa lor, există 11 capcane mentale.

Identificarea capcanelor mentale

  1. Abandonul – predomină frica de a fi părăsit, de a-i pierde pe cei dragi. Cauza – absența unui părinte în copilărie, fizică sau emoțională.
  2. Neîncrederea și abuzul – frica de a fi trădat, lipsa încredererii în cei dragi, fuga de relații, dificultatea de exprimare, introvertire.
  3. Dependența – incompetență, fuga de responsabilități, lipsa curajului de a acționa. Cauza – în copilărie erați descurajat și considerat incompetent.
  4. Vulnerabilitatea – lipsa sentimentului de siguranță, izolare, teama de boală sau de un pericol iminent. Cauza – părinți hiperprotectori sau implementarea ideii că viața este un loc periculos.
  5. Deprivarea emoțională – sentimentul de a nu fi iubit și înțeles, de copil neglijat, imposibilitatea de dăruire totală, comportament rece și aparent nepăsător, senzație intensă de singurătate. Cauza – neglijarea de către părinți sau de unul dintre ei, lipsa afecțiunii, comportament rece al părinților, lipsa empatiei.
  6. Izolarea socială – evitarea relațiilor, sentimentul de a fi indezirabil, inferior, diferit. Cauza – în copilărie ați fost adeseori exclus din familie sau alte grupuri, din cauza unor obiceiuri sau trăsături fizice, statut financiar sau stil vestimentar.
  7. Deficiența – spre deosebire de deprivare care este mai mult o stare imaginară, deficiența ține de factori externi. Predomină sentimentul de nedemn de iubire, teama de iubire, teama de conectare, de respingere, minimalizarea realizărilor. Cauza – critica sau respingerea, inadaptare în copilărie.
  8. Eșecul – exagerea eșecului, subestimarea. Cauza – critica constantă, descurajarea.
  9. Subjugarea – sacrificarea propriilor nevoi, mulțumirea celorlalți, generozitate exagerată, sentiment de vinovăție, teama de a fi criticat, dorința de a ajuta, crearea de relații cu persoane care profită. Cauza – subjugarea de către un părinte dominator în copilărie.
  10. Standarde nerealiste – autoimpunere, eforturi permanente de a atinge obiective înalte, accent pe ordine, cunoaștere și realizări, statut, autocritică și judecată severă asupra celorlați. Cauza – în copilărie ceilalți se așteptau să deveniți cel mai bun.
  11. Revendicarea drepturilor personale – sentimentul de a fi special, de a avea drepturi, probleme de autodisciplină, lipsa autocontrolului. Cauza – răsfăț în copilărie.

Cele 3 reacții la capcanele mentale

  1. Fuga – evitarea siuațiilor care activează capcana, atenuarea sentimentelor, negarea acestora, dezvoltarea unor comportamente cutodistructive, renunțarea la o viață emoțională bogată.
  2. Contraatacul – crearea unui tipar opus celui din copilărie, negarea realității, gestionarea sentimentelor, ascunderea emoțiilor.
  3. Capitularea – consolidarea capcanei, crearea unui mediu propice pentru activarea capcanei, resemnare, acceptare autodistructivă.

Exerciții de vindecare

  1. Faceți exerciții de imagerie, retrăiți momentele triste care v-au acaparat existența de copil. Refaceți episoadele negative care v-au format într-un fel sau altul.
  2. Purtați o conversație cu copilul interior și încercați să-l spijiniți. Puteți să-i scrieți o scrisoare și să vă exprimați sentimentele, regretele, așteptările, în care expeditorul este copilul, iar destinatarul adultul. Și invers.
  3. Scrieți o scrisoare către oamenii care v-au tratat nedrept, care v-au criticat, abuzat sau ignorat. Adeseori e vorba de un părinte. Nu trebuie să expediați scrisoarea, e important doar să vă exprimați sincer, să iertați și să scăpați de blocaj.
  4. Scrieți o listă cu dovezi care verifică validitatea capcanei. Aveți și acum obiceiuri care definesc anumite capcane? Sau a existat doar în copilărie? Și o listă cu dovezi care contestă capcana.
  5. Analizați-vă reacțiile la capcană – atacați, fugiți sau capitulați?
  6. Spargeți tiparele! Realizați o listă cu modificările de comportament necesare pentru a ieși din capcană.

Cumva, toți oamenii suferă de o anumită capcană sau chiar de mai multe. Pentru că avem cu toții nevoi. Nevoie de iubire, de siguranță, de conectare, de stimă, de validare. Și tindem să recreem acel mediu care ne duce cu gândul la acasă.

Ne simțim bine, în siguranță într-un mediu familiar, și chiar dacă ceea ce cunoaștem nu e tocmai plăcut sau pozitiv, noi tot asta vom căuta. E foarte important să ne identificăm propriile angoase, obiceiuri, tendințe, tipare, pentru a reuși să ne eliberăm.

Recomand această carte pentru cei care doresc să se redescopere, să se vindece și să se schimbe. Pentru cei care sunt blocați în relații greșite sau sunt atrași de persoane toxice. Pentru cei care se izolează sau sunt neînțeleși, pentru cei care gândesc și simt monstruos. Dar nu în ultimul rând pentru cei care doresc să devină mai buni.

Puteți achiziționa cartea chiar de aici (transport gratuit), iar apoi vă propun să continuați procesul de vindecare cu exerciții creative de autocunoaștere din Sunt aici acum.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin