Anul acesta am fost provocați într-un mod iremediabil de o stare de alertă cu care nu suntem obișnuiți, cel putin nu noi cei din generația actuală. Am fost limitați la călătorii, restricționați de diferite regulamente și forțați să păstrăm distanța față de semenii noștri.
Cu toate acestea, am învățat să ne adaptăm și ne-am resetat stilul de viață într-atât încât să continuam să trăim frumos, armonios și sănătos.
Unul dintre puținele avantaje ale distanțării sociale a fost și este dorința de evadare și de cunoaștere a unor lumi mai frumoase, dorința de a crea o realitate diferită și poate chiar dorința de a descoperi noi modalități de a ne reinventa viața.
Și astfel ne-am direcționat atenția și timpul către cărți, către lectură într-atât încât să aflam cum au supraviețuit înaintașii noștri în situații mai grele, cum am putea să ne păstram optimismul în viitor și de ce ar trebui să ne considerăm în continuare norocoși și binecuvântați în ciuda situației actuale.
Și am găsit răspunsuri în romane istorice, psihologice, cărți de dezvoltare personală și în biografiile unor personalități care au trecut prin provocări mult mai mari decât o pandemie.
Iar cumpărăturile online au înregistrat o creștere considerabilă. Astfel că Libris a anunțat că a vândut cu 30% mai mult față de anul trecut, iar Elefant a înregistrat vânzări record de peste 120 de mii de cărți în Ziua Internațională a cărții.
În această perioadă de distanțare socială cărțile cu tematică relevantă au fost cele mai căutate. Dar nu numai. Astfel, cele mai vândute cărți în vreme de pandemie, din martie până în prezent, sunt:
- Ciuma de Albert Camus – s-a vândut în peste 700 de exemplare în numai o lună.
- Dragostea în vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez – au fost vândute 760 de exemplare într-o lună față de o medie de 1 exemplar/lună înainte de declanșarea pandemiei.
- Pacienta tacută de Alex Michaelides. Cine nu a citit-o încă, invit să citească recenzia mea aici. Este și în topul meu de cărți citite din vara aceasta.
- Iarta-ma ca te-am iubit de Ela E.H. – o poveste de dragoste cu aspecte psihologice ale abandonului, dependenței de oameni, fricii de singurătate.
- Tatuatorul de la Auschwitz, de Heather Morris – povestea din spatele unuia dintre cele mai puternice simboluri ale Holocaustului: numerele verzi-albăstrui tatuate pe brațele prizonierilor, femei și bărbați deopotrivă.
- Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson – pentru o viață plină de satisfacții și ancorată în concret.
- Zuleiha deschide ochii de Guzel Iahina – Marea revelație a literaturii ruse din 2015, salutat cu entuziasm la apariție de Ludmila Ulitkaia si Evgheni Vodolazkin, a fost recompensat cu cele mai importante premii: Bolsaia Kniga (dublu câștigător, Premiul întâi și Premiul cititorilor – Locul întâi), Iasnaia Poliana (Lev Tolstoi) si Kniga Goda.
- Ferma animalelor de George Orwell – o fabulă politică plină de ințelepciune, de compasiune și de învățăminte pentru vremurile pe care le trăim.
Dacă nu le-ai citit încă, poți cumpăra cele mai vândute cărți în vreme de pandemie pe site-ul Libris care oferă reduceri de 20-80% în acest weekend. Sau pe site-ul elefant cu reduceri de 40% de Zilele Shopingului Digital.
A deveni cititor înseamnă să crești fără să se vadă. Ori treaba asta nu are limită. Mintea noastră crește cu condiția să îi dai hrană care să o facă să crească. Eu cresc acum! Cu fiecare carte cresc!
Gabriel Liiceanu