Cunoscut și sub denumirea de self help sau evoluție personală, conceptul de dezvoltare personală implică un proces de conștientizare și autocunoaștere prin resursele proprii. Un stil de viață calitativ, prin focusarea asupra tuturor trăsăturilor pozitive deținute și a realizării obicetivelor personale și profesionale.
Dezvoltarea Personală e un obiectiv în sine, dar totodată un proces natural. Pentru că viața este un maraton cu o singură direcție – înainte! Ceea ce înseamnă ca toate ființele umane sunt opere mărețe menite să evolueze în fiecare zi. În final e doar o chestiune de viteză.
Originile Dezvoltării personale
Angoasele existențiale au afectat viețile tuturor încă de la Facerea Omului. Practic acest concept de dezvoltare personală a existat dintotdeauna. Chiar dacă în ultimii ani a luat o amploare comercială, evoluția spirituală face parte din devenirea ființei umane.
Cu toții ne dorim să fim fericiți, să ducem o viață bună și prosperă. Nu există persoană care să-și dorească contrariul. Și astfel au luat naștere diverse obiceiuri, cursuri, exerciții, cărți care să ajute omul să găsească un sens existențial, o înțelegere mai profundă a umanității.
Majoritatea religiilor folosesc ca elemente de dezvoltare personală rugăciunea, dansul, meditația, respirația, muzica, scrisul, cântatul, artele marțiale sau poezia. Obiceiuri care azi sunt folosite ca metode de terapie pentru o stare de bine.
Conform Wikipedia, în India, tehnicile de dezvoltare personală includ meditația, respirația ritmică, dansul, tehnici de stretching și posturi. În Islam, tehnicile de dezvoltare personală includ rugăciunea ritualică, recitarea Coranului, pelerinajul sau postul. În China se practică acupunctura, masajul și exerciții de control al energiei.
“Caută mereu căi pentru a transforma problemele în oportunități.”
Lao Tse
Rugăciunea este o metodă de comunicare cu Divinitatea. Pentru că nicio ființă umană nu poate evolua fără o comunicare personală cu propriul său creator. Originiea omului este divină. Cum ar putea cineva să își identifice menirea, scopul, misiunea fără a-și accepta originile?
Așa cum psihoterapia pune accentul adeseori pe relațiile parentale, pe originile familiale și pe istoricul genealogic, așa și dezvoltarea personală încurajează la autocunoaștere și la îmbunătățirea vieții prin conștientizarea originii divine a omului.
Dezvoltarea Personală și Divinitatea
Nu există nicio idee cu adevărat nouă, izvorâtă în timpurile de azi. Ci încă din Vechiul testament. Cel mai bun exemplu de consiliere a fost oferit de Însuși Mântuitorul prin pildele sale de înțelepciune. Și mai ales prin predarea unui stil de viață armonios, în strânsă legătură atât cu Divinitatea – Dumnezeu Tatăl, cât și cu semenii – oamenii de lângă noi.
Biblia poate fi considerată prima carte autentică de dezvoltare personală, pentru că nimic nu se poate face fără iubire. Iar Iubirea este Dumnezeu. Lumea însăși este o capodoperă menită să găzduiască omul, și atât timp cât oamenii se vor înțelege între ei nu își va pierde frumusețea.
„Nu lăsa nicio zi bună să treacă fără folos”.
(Înţelepciunea lui Isus Sirah, 14, 14)
Mântuitorul ne învață prin propriul exemplu cum să gestionăm emoțiile negative, căci știind ce I se va întampla, se bucura de fiecare clipă cu dragoste pentru viață. Era convins că toate sunt spre folosul nostru și nu avea nicio urmă de furie sau frustrare pentru propiul destin.
Totodată, ne învață cum să construim relații armonioase cu cei din jur prin colaborarea chiar și cu proprii Săi dușmani. Iisus Hristos Își cunoștea foarte bine asupritorii și cu toate acestea nu le purta ranchiună și nici nu refuza compania lor. Comunica întotdeauna cu empatie și sinceritate indiferent de injuriile primite.
Nu cred că există lecție mai frumoasă de dezvoltare personală decât cea oferită din viața Mântuitorului.
Dezvoltarea Personală și Filosofia
Ulterior, marii filosofi greci și-au adresat întrebări fără răspuns care au dezvoltat teme întregi de psihologie și consiliere. Cine suntem noi cu adevărat? Încotro ne îndreptăm? De unde venim? Filosofia se focusează pe un EU misterios, poate cel mai imprevizibil element din întreaga omenire.
„Nu lucrurile îi tulbură pe oameni, ci părerile pe care și le fac asupra lor.”
Epictet
Filosofia este tradusă ca fiind iubire pentru înțelepciune, un element primordial pentru procesul de cunoaștere și acceptare. Probleme precum existența umană, natura, Divinitatea, realitatea înconjurătoare au fost și sunt și azi subiecte principale în filosofie. Implicit în dezvoltare personală. Prin urmare, dezvoltarea personală ar putea fi considerată o ramură a acestei științe onorabile – filosofia.
“A te lupta cu tine însuți este lupta cea mai grea, a te învinge pe tine însuți este biruința cea mai frumoasă.”
G. W. Leibniz
Socrate afirma că noi avem puterea de a ne vindeca singuri. Adevăr care stă la baza procesului de consiliere. Coach-ul are menirea de a pune întrebările potrivite pentru a-l ghida pe client spre sinele său, pentru ca apoi să identifice și să scoată la suprafață resursele proprii. Astfel are loc o călătorie intrisecă care vindecă. În fond, coach-ul este doar un îndrumător, căci da, cu toții avem puterea de a ne vindeca singuri.
Deci azi, prin dezvoltare personală, transmitem mai departe învățăturile marilor filosofi, precum Socrate, Platon, Epictet, Aristotel, etc.
“Cand vezi un om bun, gândește-te să-l întreci; când vezi un om rău cercetează-ți inima.”
Aristotel
Foarte multe concepte din filosofie au fost preluate și dezvoltate în psihologie, implicit în psihanaliză și consiliere.
Dezvoltarea Personală și Literatura
Omul în sine este un complex de emoții, trăiri și sentimente care îl fac imprevizibil, unic și imperceptibil. În timp a devenit un subiect abordat în întreaga literatură, în poezie, în romane, în legende, în teatru. Nu există colț în lumea asta în care să nu existe o vorbă, o pildă sau un proverb care sa motiveze pentru cei ce știu să citească sau să audă dincolo de cuvinte.
„Arta curăță din suflet praful vieții de zi cu zi.”
Pablo Picasso
Marii poeți au transmis lecții motivaționale prin versuri, scriitorii prin romane psihologice, artiștii prin picturi memorabile. Literatura este un alt mod de analiză comportamentală și emoțională, de introspecție și evoluție personală.
“Să vezi până departe este una, să mergi departe este alta.”
Constantin Brâncuși
Prin teatru este descrisă condiția umană și societatea cu imperfecțiunile ei. Este prezentată o reflectare a vieții reale sau interzise. Pe scenă totul este permis și nimic nu rămâne nedescoperit. Spectatorii își privesc existența în oglindă. Și are loc o revelație, o trezire a conștiinței. Implicit, evoluția spectatorului prin conștientizare.
Dezvoltarea Personală în viața de zi cu zi
Azi, psihologia a devenit subiect de discuție chiar și în spectacolele de stand-up. Trauma umană nu mai este un subiect tabu, cumva toți avem capacitatea de a afirma că nu suntem funcționali 100%. Că poate suntem bine azi, dar nu am fost întotdeauna. Că fiecare dintre noi duce o luptă sau a vindecat o rană veche. Nici unui suflet nu îi este străină durerea.
O cunoaștem, o trăim, o acceptăm adeseori. E adevărat că încă refulăm, ascundem, falsăm, negăm. Dar cumva știm! Și treptat, mai devreme sau mai târziu reacționăm. Uneori pentru că avem oamenii potriviți lângă noi, alteori prin credință și iubire, și, în cele mai rele cazuri, prin boli fizice sau mentale. Atunci când corpul nostru nu mai suportă atâta refulare, ne vorbește prin dureri fizice.
“Omul nu mai e același după ce descoperă ceva.”
Marin Preda
De aceea dezvoltarea personală este atât de importantă în viața fiecăruia dintre noi, indiferent că are loc prin lectură sau consiliere. Pentru a ne trezi conștiința, pentru a învăța să ne gestionăm emoțiile, pentru a construi relații durabile și armonioase. Viața este minunată atunci când o trăim autentic, când suntem înconjurați de oameni frumoși, când o înțelegem, când o acceptăm. Și cine nu-ți dorește o viață minunată?
“Fericirea este în noi, niciodata în jurul nostru.”
Mihail Sadoveanu
De aceea dezvoltarea personală înseamnă fericire. Să fii împăcat cu tot ceea ce trăiești, să înveți din suferință, să vezi binele din oameni indiferent de acțiunile lor. Să pui întrebări, să vezi dincolo de materie, să fii recunoscător! Să trăiești după propriile valori și principii și să îți oferi ție încredere și respect. Pentru ca apoi să fii capabil să oferi și celorlalți!
Dezvoltarea este un stil de viață! Caută să crești în fiecare zi!