Sari la conținut

De ce avem nevoie de Coaching sau Consiliere pentru Dezvoltare Personală?

În ultima vreme, termeni precum dezvoltare personală, coaching, Life Coach au căpătat o amploare de neînchipuit. Dacă terapia era până acum câțiva ani un termen rușinos, aproape tabu, azi trăim într-o lume în care dezvoltarea personală nu numai că este benefică, dar a devenit chiar necesară.

Dar ce este dezvoltarea personală până la urmă? Ajunge să citim doar cărți pentru a evolua? Este suficient să ne întâlnim cu prieteni care să ne ajute să depășim momentele grele pentru a defini o ședință de consiliere? Oare putem spune că o persoană cu o experiență vastă de viață poate fi numită Life Coach?

De ce avem nevoie de consiliere?

În urma pandemiei, serviciile de consiliere sunt din ce în ce mai solicitate în mediul online tocmai din necesitatea oamenilor de a fi bine. Ultimul an a fost o adevărată provocare care a generat schimbări de ansamblu în viața fiecărui individ. Iar schimbarea produce adeseori suferință.

Și chiar dacă situația tragică a fost una comună, reacțiile oamenilor au fost diferite. Unii au avut mai multe nevoi încălcate și atunci s-a creat o cerere mai mare a serviciilor de specialitate.

Condiționările sociale, și implicit guvernamentale, au invadat cele mai importante nevoi umane, precum nevoia de apreciere, nevoia de afecțiune, nevoia de conectare, nevoia de control, nevoia de autoritate. Iar pandemia în sine a avut un rol devastator asupra nevoii de siguranță.

În lipsa acestor nevoi, apare o stimă de sine scăzută care generează la rândul ei răni emoționale puternice.

Ce este Coaching-ul sau Consilierea pentru Dezvoltare Personală?

Coaching-ul este un proces complet de autocunoaștere, de conștientizare și de evoluție personală în care clientul este ajutat de către coach prin întrebările potrivite să ajungă la o stare interioară plenară.

Specialistul în coaching practic ghidează, încurajează și susține clientul prin intermediul unor tehnici și instrumente specifice pentru a identifica punctele critice predominante din existența proprie și pentru identificarea obiectivelor de viitor.

Ființa umană deține toate resursele necesare pentru o viață îmbelșugată, însă în timp adună un bagaj emoțional dominator care devine în cele din urmă un mod de a fi. Prin traumele trăite în copilărie, prin convingerile limitate create în urma acestor traume, prin mecanisme de apărare dăunătoare și prin tipare negative.

Construim astfel o bulă vicioasă în care să ne simțim în siguranță. În care ne agățăm de rutină, de obligații și resonsabilități fără a ne acorda timp pentru a ne prețui. Coexistăm într-un mod automat, fără să trăim conștient.

Iar atunci când ieșim din zona de confort, precum în cazul pandemiei sau în orice situație neplăcută, se declanșează niște răni care ne aruncă într-un gol existențial imens.

De câte ori nu ai simțit că nu ești suficient de bun?

De câte ori nu ți-a fost teamă să încerci lucruri noi pentru a nu eșua?

De câte ori nu te-ai simțit blocat într-un cerc fără sens?

Sau poate adeseori îți impui standarde mult mai înalte decât e cazul?

Simți cumva că nu ai niciodată timp și dacă te-ai opri ai dezamăgi?

Că nimic din ceea ce faci nu e bine? Sau că nu are rost?

Gândești adeseori negativ și ai convingeri limitate precum nu pot, nu e pentru mine, e imposibil, viața e grea, nimic nu e gratuit sau nimic nu-mi merge?

Un specialist în coaching are rolul de a te ajuta să-ți descoperi forța interioară existentă dintotdeauna și să te elibereze de toate aceste pături mentale pentru ca în final să redevii tu. Să te simți bine cu tine însuți/însăți, să te conectezi cu ființa ța. Să înțelegi de unde provin rănile tale, să le accepți și să te raportezi la ele într-un mod constructiv.

În consiliere, scopul este ca fiecare ființă să îmbrățișeze tot ceea ce o definește, de la amintiri, copilărie, părinți pentru ca în final să își poată dărui iubire. Și apoi să construiască relații armonioase în jurul său. Pentru că nu putem dărui ceea ce nu avem. Doar atunci când ne vom accepta umbra, vom transmite lumină.

Ce rol are un Coach/Consilier de Dezvoltare Personală?

Există totuți o diferență între un psihoterapeut și consilier, chiar dacă starea de bine este un scop comun. Un Coach sau un Consilier de Dezvoltare Personală nu oferă diagnostic, nu judecă, nu interpretează și nu sfătuiește. Cea mai mare calitate a unui consilier este ascultarea activă. Și apoi formularea unor întrebări cheie care să îl ghideze pe interlocutor spre resursa interioară necesară soluționării unei situații problemă.

Dar cel mai important, un consilier nu se ocupă de cazuri de tulburări mintale. Are în vedere îmbunătățirea calității vieții și creșterea potențialului uman doar în cazul persoanelor sănătoase.

Un consilier nu este licențiat obligatoriu în Psihologie și nici în Medicină, ci este acreditat în urma unor cursuri de Dezvoltare Personală. Cursuri care durează cel puțin o săptămână de teorie cu un trainer specializat și care pot costa între 200-2000 de euro. Iar diploma (certificat ANC) de Consilier de Dezvoltare Personală se eliberează în urma unei examinări finale (întrebări grilă și proiect susținut oral).

Este bine de știut că viitorul consilier deține informații despre NLP (programarea neurolingvistică), despre limbajul trupului și tehnici de consiliere pe care le va particulariza pe profilul clientului.

Suport pe plan profesional

De reținut este că un Consilier de Dezvoltare Personală are menirea și putința să ofere suport și pe plan profesional, căci viața profesională este cuprinsă în viața personală, cu impact puternic una asupra celeilalte. Conflictele de la serviciu, rezultatele scăzute, incapacitatea de a atinge obiectivele dorite, criticile șefului influențează negativ relațiile personale.

În acest caz, coach-ul va folosi metode specifice de scalare a valorilor și identificare a lipsurilor care trebuiesc împlinite. Va întocmi un plan alături de client pentru prioritizarea activităților, pentru organizarea pașilor de acțiune, descoperirea resurselor accesibile, stabilirea unor termeni limită de comun acord și apoi va urmări rezultatele.

Atingerea obiectivelor va genera încredere în sine, va elimina unele dintre convingerile negative, va crea mai mult timp liber și, bineînțeles, satisfacție pe plan profesional.

Așadar de ce avem nevoie de consiliere?

Pentru că un Consilier de Dezvoltare Personală:

  • știe să asculte activ și asertiv
  • sistematizează și structurează informațiile
  • reformulează datele problemei într-un mod obiectiv
  • elaborează o strategie pentru atingerea obiectivelor
  • identifică soluții și formulări alternative
  • descoperă și dezvoltă resursele interioare existente
  • este în permanentă relație de dezvoltare personală cu sine și se educă constant în scopul perfecționării profesionale.

Fie că ai nevoie de un plus de valoare în viața ta, fie ești blocat într-o situație dificilă, fie nu reușești să-ți identifici obiectivele, un Consilier de Dezvoltare Personală te poate îndruma spre construirea unor relații armonioase cu tine și cu cei din jurul tău.

Știu că poți evolua și singur(ă)! Dar hai să creștem împreună!

Cu dăruire,

Consilier de Dezvoltare Personală acreditat la Avangarde Academy București și Trainer în Resurse Umane de peste 5 ani. Mamă și soție. Prietenă și soră. Blogger și Scriitoare.

Ofer consiliere pentru dezvoltare personală și profesională tuturor persoanelor care doresc să iasă din zona de confort, să-și atingă obiectivele, să se bucure de viață, să devină recunoscători pentru tot ceea ce au, să crească profesional și să se prețuiască la adevărata valoare sau pur și simplu să construiască o viață echilibrată.

În 2011, am scris o carte motivațională, plină de pilde și cugetări inspiraționale Surâsul etern al zilei de ieri.

Apoi am citit continuu, am învățat, am greșit, am analizat, am înțeles, am acceptat, am creat, am distrus și am învățat din nou. Dar ce folos dacă nu împărtășesc? Dacă nu contribui? Dacă nu mă dezvolt? De aceea am ales să aplic tot ceea ce știu și pot nu numai în viața mea, dar și a celor din jur. Pentru că împreună totul capătă sens și valoare. Adevărata evoluție decurge din trăire, implicare, relaționare.

Dacă ai întrebări pentru mine sau dorești să beneficiezi de jumătate de oră GRATUITĂ de consiliere pentru dezvoltare personală mă poți contacta pe email-ul veronicagavril10@gmail.com sau pe pagina de Facebook a blogului.

Îți mulțumesc că ai avut curiozitatea și timp să citești acest articol!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin