Sari la conținut

Despre munca în sistem remote când esti mamă

Lucrez de acasă de aproape 5 ani de zile în recrutare de personal, iar azi sunt Trainer în recrutare. Când am început prima dată, primul meu băiat avea 1 an. Nu a fost ușor deloc, dar mi-am impus niște reguli de organizare pentru a-mi eficientiza munca și pe parcurs m-am adaptat.

Înainte de a fi mamă, am lucrat în diverse corporații în outsourcing. Eram ocupată cu întâlniri de afaceri, cu detașări, cu training. Pe scurt, eram înconjurată de oameni tot timpul și lucram aproximativ 10 ore pe zi. Așa cum mulți dintre voi știu, la un program de 9-19.00, nu mai apuci să faci nimic. Nu îți mai rămâne energie pentru mare lucru. Doar pentru o carte, un film sau o plimbare. Dar de cele mai multe ori, vrei doar să ajungi acasă.

Deși recunosc, la vârsta de 20 de ani nu obosești ușor. În ciuda unui job corporatist stresant, după ora 19.00 urmam cursuri de germană, de pian sau de pictură și totuși ajungeam acasă cu zâmbetul pe buze. Dar pe parcursul vieții cauți ceva în plus.

Însă diferența este mare. Atunci nu aveam o familie așa de mare, nu aveam doi copii. Acum nu reușesc să mă mai văd în această situație, să fiu plecată 10 ore de acasă. Acum am doi copii și responsabilități casnice pe care atunci nu le aveam.

Așa am început să caut un job în sistem remote. Sincer, fără mari speranțe. Cu toate acestea, în câteva săptămâni de la aplicare, m-am angajat part- time. Mamă de un copil de 1 an, eram responsabilă cu gătitul, curățenia și bineînțeles cu educația copilului, care e un job full-time. Ba chiar alăptam la cerere, mai exact tot timpul, iar între timp țineam interviuri pe skype și completam rapoarte.

Cum am reușit să lucrez de acasă fiind mamă?

  • Mă trezeam dimineața, cel târziu la ora 8. Oricum nu puteam dormi mai mult, aveam propria mea alarmă fără buton de oprire – băiatul. Asta după o noapte în care alăptam de aproximativ 3-4 ori. Orice oră dormită în plus dimineața îmi scădea din rezultatele de peste zi.
  • În primele 2 ore ale dimineții mă ocupam cu treburile casnice, cu schimbatul și hrănitul copilului, și cu gătitul. Aveam aproximativ o oră și jumătate la dispoziție pentru a termina de gătit pentru întreaga familie.
  • Îmi programam interviurile între 10-12 și între 14-16. Copilul dormea de 2 ori pe zi și atunci încercam să dau randament maxim. Chiar dacă tare mult mi-aș fi dorit să mă așez lângă el să trag și eu un pui de somn.
  • Între 12-14 și între 16-17 completam baza de date și rapoarte. Sigur, cred că ați realizat până acum că nu era chiar part-time, depășeam numărul de ore. Dar așa se întâmplă când faci ceva cu plăcere și cu dorința de reușită. Sau când programul tău este perturbat de prezența copiilor.
  • După ora 17 mă ocupam în totalitate de casă și copil. Plimbam copilul pe afară, mă jucam cu el, citeam. Si răspundeam la mesaje pe email și whatsup. Pentru că munca de recruiter nu se termină niciodată la oră fixă. Relația cu candidații se bazează pe încredere, transparență și disponibilitate. Nu îți poți permite să dispari pentru că riști să pierzi credibilitatea și să deteriorezi reputația companiei de recrutare.

Notă! Nu ai cum să fii o mamă perfectă și un recruiter excelent simultan. Ar fi total greșit să ai asemenea așteptări. Ambele roluri sunt alegeri pe care ți le asumi și le coordonezi în cel mai bun mod cu putință. Dar fără standarde exagerate.

Sigur că am făcut greșeli de mamă pe care le-am conștientizat încă de la început – nu am adormit lăngă puiul meu atunci când avea nevoie, oferindu-i siguranță și afecțiune. Nu l-am plimbat de două ori pe zi pentru doza de vitamina D recomandată. Uneori l-am lăsat mai mult la televizor decât era necesar, pentru că interviul se prelungea. Adeseori s-a jucat singur.

Însă recunosc că băiatul era cuminte. Și nu am urmat regulile ca la carte. L-am alăptat timp de 1 an si 8 luni, iar acest lucru mi-a adus și beneficii. Da, nu am dormit bine timp de aproape 2 ani de zile cu somn întreg, de la un capăt la altul. Dar nici nu mă trezeam noaptea din pat pentru a-i face lapte praf.

Co-sleeping a fost o metodă salvatoare pentru mine. Mă simțeam în siguranță să-l văd aproape, să-l simt, să-l mângâi și să-i verific scutecul. Am încercat la început să îl pun în pătuțul lui, dar mi-am dat seama că tot acest exercițiul – ia-l, alăptează-l, pune-l la loc, leagănă-l (pentru că adeseori toată această mișcare îl trezea) îmi provoca o stare de oboseală în plus. Și nu reușeam să mă refac după durerile nașterii. Așa că dormitul împreună m-a salvat de mult stres.

Poți evolua profesional când ești mamă?

Sigur că da! După 6 luni am trecut la full time, fără prea mari diferențe. Așa cum am zis, munca de recruiter e interminabilă, așa că un part-time nu își are rostul. Pentru că nici nu există. După 1 an am fost promovată ca Trainer în Recrutare, iar azi activitatea e extrem de lentă din cauza pandemiei. Așa că m-am extins în Social Media și colaborez cu edituri și agenții de marketing pe partea de Content Writing, Copy Writing, Blogger și Influencer.

Aproape de vârsta de 2 ani, adică după 1 an de lucru acasă am avut prima detașare în Londra. Prima dată departe de băiat timp de 4 zile. Apoi în Barcelona și de mai multe ori în București.

Nu a fost ușor, dar a fost un început. Un început promițător și o încurajare că poți face ce vrei și ce îți place chiar și după ce devii mamă. Și asta în timp ce ești mamă, în timp ce tu însăți îți crești copilul, și nu un străin. Că aripile tale sunt la fel de puternice și că visele nu încetează odată cu apariția unui copil. Că poți în continuare să urci pe culmile succesului, fără nicio limită.

Ba mai mult, succesul este dublu. Pentru că nu mai este o luptă între dorința de a fi mamă și dorința de a avea o carieră, cele două se întrepătrund armonios. Nu trebui să renunți la nimic în detrimentul nimănui. Cu puțină organizare, pasiune și voință toate visele sunt posibile!

De asemenea, munca în sistem remote mi-a oferit ocazia să-mi dezvolt calitățile și m-a motivat să devin mamă a doua oară. Așa că după 4 ani de remote job, am mai născut un copil. Iar azi am doi băieți, de 6 și de 2 ani, iar împreună facem o echipă grozavă.

Dar despre cum am continuat munca de acasă fără nicio pauză în timp ce eram însărcinată și dupa ce am născut voi continua în alt articol. 😉

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin