Am făcut cunoștință cu Virginie Grimaldi dintr-o simplă întâmplare, fericită de altfel. Am citit mai întâi O să-nțelegi când o să fii mai mare de la Editura Univers, unde am descoperit-o plină de sensibilitate, umanitate si umor. Apoi am regăsit-o aproape la fel în Era și timpul să aprind iar stelele.
Doar că Era și timpul să aprind iar stelele pune mai mult accentul pe familie, pe timpul petrecut cu cei dragi, pe regăsirea sinelui într-o lume în care mai mult supraviețuim decât trăim.
Anna este o femeie despărțită de soț, mamă de 2 fiice – Lily și Chloe, care încearcă din răsputeri sa întrețină singură întreaga familie. Forțată de circumstanțe să facă o muncă grea, neplăcută, se pierde pe sine în vâltoarea obligațiilor și se înstrăinează de propriile sale fiice.
Era și timpul să aprind iar stelele conturează un personaj feminin puternic, independent, luptător, altruist, capabil de sacrificii imense pentru cei dragi. Căci Anna își iubește copiii mai mult decât pe sine, și nu își dorește decât să îi vadă fericiți, lipsiți de griji și capabili să-și urmeze visele. În continuă luptă cu propriile angoase, cu atacurile ei de panică, cu datoriile la bancă, cu reglementările sociale exagerate, Anna se simte pierdută. Iar atunci când este concediată realizează că are nevoie de o schimbare, că viața înseamnă mai mult decât muncă și asigurarea celor necesare ale gurii.
Astfel, Anna hotărăște să facă o călătorie prin Europa de Nord cu rulota și cele două fiice. Și pornește la un drum ce avea să devină un drum inițiatic, de descoperire a unor frumuseți naturale reflectate prin prisma unor suflete degajate de cotidianul nesatisfăcător, de regăsire a sinelui și de redefinire a ceea ce trebuie să însemne o familie. Două luni petrecute prin locuri străine cu cele mai dragi persoane poate reprezenta chintesența vieții.
Problemele adolescentine ale lui Chloe, fiica de 17 ani, și inocența lui Lily dau romanului o notă de sensibilitate și umor. Modul în care trăiesc și simt clipa este memorabil și adeseori exemplar. Căci Chloe se entuziasmează din orice și se bucură cu ușurință de tot ce e frumos, iar Lily, de 12 ani, emană efectiv puritate și sensibilitate. Deși aparent cele 3 personaje formează o familie problematică cu secrete întunecate, fapte necugetate de rebeliune, sentiment de abandon și lipsuri financiare, povestea lor amuză și binedispune.
Virginie Grimaldi are deosebitul talent de a stârni curiozitatea și de a-i face pe cititori să se implice în viața personajelor pâna la a le îndrăgi. Nu ai cum să nu o adori pe Lily cu replicele ei amuzante și dragostea ei pentru animale, nici cum să o uiți pe Chloe cu impulsurile ei adolescentine. Iar Anna este incredibilă cum reușește sa își învingă demonii și să facă glume chiar și atunci când îi vine să plângă în hohote.
Era și timpul să aprind iar stelele este despre viața de zi cu zi, despre spontaneitatea clipei, despre timpul scurt și prețios, despre a-i cunoaște pe cei dragi cu adevărat.
Romanul lui Virginie Grimaldi ne învață că a trăi împreună nu înseamnă a fi o familie, ci timpul petrecut cu cei dragi definește iubirea pură. Că a munci pentru a plăti facturile nu este un stil de viață și că uneori trebuie sa profiți de lipsa de resurse pentru a face o schimbare.
Ne încurajează totodată să avem curajul de a ne asculta instinctele și de a nu ne preda niciodată suferinței și neputinței. În sinea noastră stau puteri nemărginite, trebuie doar să ne oferim ocazia de a ne regăsi și de a crede în oameni.