Sari la conținut

Fete în roșu și alte povestiri polițiste de Daniel Timariu

Fete în roșu și alte povestiri polițiste de Daniel Timariu a apărut în 2016 la Editura Tritonic. Am avut ocazia să-l descopăr pe Daniel Timariu prin seria Tenebre unde am întâlnit o lume sumbră și înfricoșătoare. Practic lecturi din categoria science-fiction în care imaginarul depășește cu mult realismul.

Însă romanul de față prezintă lumea reală din Bucureștiul întunecat, cu infractori, crime, droguri și prostituție. În prim plan apare un personaj puternic, un profesionist cu experiență și intuiție, inspectorul Danelescu. El este cel care va rezolva cele 6 cazuri misterioase de crimă.

Autorul dezvăluie cu perspicacitate spiritul de observație și capacitatea de deducție al inspectorului care reușește să se implice total în fiecare anchetă. Trăsături comune de altfel cu cele ale personajelor Agathei Christie, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori de romane polițiste din toate timpurile.

Ovidiu Danelescu este un om aparent rece, care nu știe altceva decât meseria de inspector. Este chiar faimos pentru iscusința sa, de aceea și primește cele mai importante cazuri.

Fire solitară și independentă, împarte discret cu ziarista Laura un sentiment de iubire, care îi acceptă caracterul și devotamentul profesional. Pe parcurs devin complici nu numai în ale iubirii, dar și în ale misiunii de a dezvălui criminalii.

Deși este un om pragmatic și pe alocuri îngâmfat, personajul principal cucerește prin dorința lui de a descoperi adevărul și prin integritatea caracteristică. Să fii loial într-o lume în care binele, adevărul și frumosul sunt principii de mult apuse e o misiune grea. Dar exact asta îl încântă pe Danelescu. Să fie diferit, să caute dincolo de realitatea evidentă, să dezvăluie enigme nebănuite. Un mic Sherlock Holmes într-un oraș în care politicienii sfidează legea și calcă peste cadavre pentru propriul bine.

Adevărul e întotdeauna greu de recunoscut, iar pentru el, un scop în sine. Nu în a-l spune, ci în a-l afla. Meseria îi cerea să vadă dincolo de ceea ce era evident, să caute sub aparențe mereu și mereu, neobosit și fără întrerupere, până ajungea la ceea ce ar fi trebuit să fie spus de la început. La adevăr.

În fiecare caz este vorba despre moartea unor oameni simpli, neajutorați, care pot fi oricând persoane apropiate nouă. Iar criminalul e fie un politician, fie un sirian răzbunător sau fie un iubit gelos. Toate anchetele sunt descrise minuțios prin ochii inspectorului căruia nu îi scapă niciun indiciu. Iar modul lui de operare te provoacă să participi și tu, odată cu el, la relevarea adevărului.

Cafeaua la orice oră de la chioșcul de pe Magheru, Florin parcagiul care îi salvează viața, Dic Păpușă, comisarul, micile emoții descrise pe ici pe colo, toate acestea fac parte din lumea privată a inspectorului.

Scrisorile este una dintre cele 6 povești în care stilul autorului devine mai meditativ, mai filosofic. De altfel și preferata mea. Noutatea constă în cunoașterea de aproape a infractorului, pătruns de mustrări de conștiință. Până la urmă nimic nu se întâmplă fără sens, totul are un cusur bine justificat. Iar mărturisirea infractorului scoate povestea din umbra înfricoșată a crimei și o transformă într-un act forțat, de supraviețuire.

Nu există nicio ușă secretă, niciun dulap cu porți magice prin care să părăsim lumea prezentului pentru a merge și a mai asculta o dată, măcar atât, fragmente din discursul trecutului.

Fete în roșu și alte povestiri polițiste de Daniel Timariu este o carte thriller pe care o recomand doritorilor de supans, de intrigă și mister. O lume aparent diferită de cea în care trăim și totuși atât de aproape. Cu destine chinuite de sărăcie, singurătate, violență și de legi politice dezavantajoase. Nimic străin, dar totuși altfel. Poate pentru că, spre deosebire de realitate, nimeni nu scapă nepedepsit. Asta e puterea autorului, de a duce lucrurile până la capăt. Și nu e, oare, dorința tuturor? De a face lumea mai bună, exact așa cum reușește inspectorul Danelescu?

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin