După numeroase cărți de dezvoltare personală citite în ultima vreme, cartea Fii părintele pe care și-l dorește copilul tău este exact ce aveam nevoie pentru a acoperi informațiile lipsă.
Cristina Ștefan, terapeut și speaker motivațional, oferă informații prețioase despre cât de importantă este ieșirea din anonimat prin Timpul pentru un nou început, apoi despre procesul de autocunoaștere prin Totul începe cu tine. Iar prin cartea curentă, autoarea implementează resurse și instrumente pentru eficientizarea rolului de părinte.
După o așezare minuțioasă a conceptului de sine în structura ființei, provocările curg din partea celor din jur. Căci evoluția nu e ca o stație la care ajungi pentru a te opri. Nu e o treaptă pe care să o urci și apoi să fii mulțumit. Evoluția e un proces continuu într-o lume plină de roluri sociale și provocări existențiale. Iar unul dintre cele mai provocatoare roluri pe care le jucăm în societate este rolul de părinte.
Dăm viață copiilor noștri pentru a duce viața mai departe. Nu pentru a deveni ceea ce nu am fost noi. Nu pentru a prelua eșecurile noastre și a obține succesul acolo unde noi nu am ajuns.
A fi părinte este o binecuvântare pe care nu tot timpul o onorăm cu pace. Sunt momente de îndoială, de frică, de nepuțință, de tristețe, de ignoranță care copleșesc. Însă autoarea oferă explicații și sugestii într-atât încât creșterea copilului să fie una armonioasă. Mai bine zis, una echilibrată, în care neajunsurile să fie compensate de către punctele forte.
Premisa de la care pleacă această carte este: eu te-am făcut, eu te iubesc. Iar ceea ce mi-a plăcut cel mai mult e că autoarea nu încearcă să impună din experiența ei de mamă sau de terapeut, nu oferă soluți concrete, ci se bazează mai mult pe explicații care ajută părintele să înțeleagă ceea ce simte atât el, cât și copilul. Ce se întâmplă în mintea umană, de la naștere, adolescență și până la maturitate. Care sunt adevăratele nevoi ale adolescentului și care sunt rănile copilului interior din părinte.
Există cinci stadii prin care copilul trece în evoluția sa:
- descoperirea lumii;
- bucuria de a ști ce are de făcut;
- durerea provocată de faptul că nu este lăsat să facă ce dorește;
- criză și revoltă (hiperactivitate);
- resemnarea și crearea de măști.
Informațiile sunt oferite într-atât încât fiecare părinte să își poată crea propria rețetă de parenting conform cerințelor copilului propriu. Căci și eu, ca și autoarea, consider că nu toate cărțile de parenting sunt aplicabile sau nu toate soluțiile recomandare de specialiști funcționează. Unele se potrivesc, altele nu.
Suntem făcuți din iubire, ne hrănim cu iubire, căutăm iubire, oferim iubire și nimic nu are sens în viață dacă nu avem iubire.
Regula de bază care va funcționa întotdeauna este să ne iubim copiii. Atât vor. Și asta sigur putem. Doar că pentru fiecare a fi iubit se simte diferit. Pentru unii nu e suficient să audă, iar pentru alții nu e suficient doar să simtă. Ceea ce înseamnă că educația implică compasiune, empatie, ascultare, adaptare, atenție, prezență și disponibilitate emoțională.
Fii părintele pe care și-l dorește copilul tău este cartea de care ai nevoie pentru a deveni un părinte conștient, responsabil și blând. Este ajutorul de care ai nevoie pentru a înțelege cauzele comportamentului neplăcut ale copilului tău, dar și pentru a fi în pace cu alegerile pe care le faci ca părinte. Pentru ca vina și îndoiala de sine să nu își aibă loc în educația copilului tău. Pentru ca tu ca părinte să fii mai întâi un model și apoi un mentor. Mai exact, să fii părintele pe care și-l dorește copilul tău.
Comandă cartea de aici. Iar dacă dorești și cărticica cu Principii de viață pentru copii și adolescenți pe care o poți oferi chiar copilului tău, dă click pe imagine.