Iarna crimelor perfecte de Tony Mott este un roman în genul mystery&thriller apărut la Editura Tritonic în 2019. Acțiunea se petrece în unul dintre cele mai frumoase orașe din România – Brașov, exact în sezonul care i se potrivește cel mai bine – iarna.
Iarna crimelor perfecte ne prezintă personaje pline de mistere și secrete dăunătoare. Fiecare dintre ele ascunde o poveste tristă declanșată de o copilările plină de lipsuri și traume care le afecteaza viața de adult.
Gigi Alexa este un medic legist ajuns la maturitate înconjurat de singurătate și regrete din trecut. Își pierde mama la o vârstă fragedă și își transformă vina și suferința în ură pentru tatăl care nu a putut salva familia. Prima sa dragoste este rezultatul unei atracții toxice care o ajută cumva să evolueze ca om.
Colegul ei, Matei, este un cunoscut detectiv de succes, îndrăgostit iremediabil de persoana nepotrivită. Blocat însă în amintirile tragice ale propriei sale copilării, funcționează zilnic pe pilot automat, motivat doar de reușitele profesionale.
Toate aceste povești interioare sunt descrise cu o finețe psihologică extraordinară menite să ofere acțiunii un mister aparte. Și totuși intriga cărții este de fapt un accident de mașină aparent întâmplător cu dovezi subtile de crimă. Moartea unui psihoterapeut este legată de moartea unui deputat, iar împreună au cunoștințe comune. Mai mult decât atât, Gigi Alexa, implicată în investigații, este ea însăși o fostă pacientă a decedatului…
Autoarea reușește să pună în scenă cu măiestrie artistică detalii și personaje cu o legătură misterioasă, făuritoare de enigme și întrebări fără răspuns.
Jung afirma că fiecare dintre noi are capacitatea de a ucide, iar personajul victimă-călău Ion Fora (psihoterapeut), completează – ucigașul este în fiecare dintre noi. Astfel anulează orice îndoială din afirmația lui Jung. Pe parcursul lecturii tinde chiar să dovedească această afirmație printr-un experiment în care testează talentul de ucigaș al unora dintre pacienții săi.
Poate suferința să împingă la crimă? Există vreo tragedie care să justifice cu adevărat uciderea propriului călău? Este capacitatea de a ucide un mecanism de apărare eficient? Acestea și multe altele sunt întrebările care determină succesiunea întâmplărilor.
Romanul este o invitație în străfundurile întunecate ale ființei umane copleșite de goluri, de capcane mentale și de slăbiciuni iremediabile. Iar incapacitatea de vindecare duce la un destin punitiv. O puteți achiziționa de pe site-ul Editurii Tritonic sau de pe site-l autoarei.
E mult mai important în psihoterapie ce anume ne amintim decât amintirea exactă. Întotdeauna e vorba despre ce credem că s-a întâmplat, ne creăm propria narațiune pe măsură ce trecem prin viață.
Personajul Ion Fora