Este vineri! Asa cum v-am obisnuit pana acum, vinerea este ziua perfecta pentru a ne programa o activitate doar pentru noi, care sa ne incante simturile si sa ne relaxeze. Printre toate task-urile noastre zilnice avem nevoie, macar din cand in cand, sa ne oferim timp noua si sa facem ceea ce ne place. Putem sa rasfoim carti, sa ne plimbam, sa ii vizitam pe cei dragi sau sa vizionam un film.
Iar astazi va invit la un film psihologic captivant din care putem invata sa nu credem nimic din ceea ce auzim si doar jumatate din ceea ce vedem. Caci nimic nu este ceea ce pare, iar prejudecatile trebuie lasate la usa. Fiecare intamplare traita si fiecare persoana intalnita in viata noastra trebuie privite ca o tabula rasa, fara imperfectiuni, critici sau etichete. Cu un sens si o definitie pe cale sa le descoperim fara a fi reconstituite sau impuse.
Pornind de la zero, cu o minte limpede, putem construi o lume mai frumoasa, mai buna! Iar frumusetea se afla in ochii privitorului, la fel ca bunatatea.
Stonehearst Asylum 2014 (sau Eliza Grave) este un film psihologic, thriller inspirat dintr-o nuvela de Edgar Allan Poe, dupa un scenariu de Joe Gangemi, regizat de Brad Anderson (care a regizat si Masinistul). In rolurile principale ii intalnim pe Ben Kingsley, Kate Beckinsale, Jim Sturgess si David Thewlis.
Un medic tanar soseste la azilul Stonehearst pentru a se angaja ca doctor asistent si este intampinat de administratorul azilului, de echipa sa si de Eliza Graves. Pe parcursul actiunii au loc un sir de evenimente neobisnuite si descoperiri macabre.
Normalitatea este confundata cu nebunia si invers, granitele dintre cele doua disipandu-se treptat. Cine este normal si cine este bolnav?
Pentru vizionarea filmului click aici.
De remarcat este si Edgar Allan Poe, sursa de inspiratie a acestui film, care a fost poet, romancier si critic literar american, nascut in Boston, recunoscut pentru scrierile sale misterioase. A ramas orfan la 3 ani, fiind parasit de tata si pierzandu-si mama ucisa de tuberculoza. A dus o viata haotica, imbibata cu opiu si alcool, in saracie financiara si spirituala. Dupa 11 ani de casnicie si-a pierdut sotia tot din cauza tuberculozei. La 40 de ani moare de rabie. Nu e de mirare simtul sarcastic si imaginatia macabra ce se regasesc in operele sale.
Edgar Allan Poe, unul dintre investigatorii mintii constiente, a fost primul scriitor care a descoperit conceptul de dezintegrare a personalității.
Va invit sa cititi cateva dintre cartile sale pentru a descoperi suspansul la un alt nivel, in care mintea umana este pusa la incercare prin jocuri si enigme indescifrabile. Aici gasiti carti de Allan Edgar Poe intre 13 si 15 lei.
Cele patru condiţii ale fericirii: Viaţa în aer liber; Iubirea unei fiinţe; Detaşarea de orice ambiţie; Creaţia. Edgar Allan Poe
Daca aveti cunostinta si de alte filme psihologice captivante sau daca aveti si alte recomandari de Edgar Allan Poe, va rog sa lasati un comentariu mai jos. Multumesc si vizionare/lectura placuta!