Oameni normali de Sally Rooney este acel roman care te scoate din normalitate, din zona ta de confort. După numeroase lecturi de romane de dragoste, de împlinire, de dezvoltare și de regăsire a sinelui, m-am trezit în fața unei povești diferite. Unei iubiri adolescentină atipică!
Însă dacă am lua în considerare țara în care se petrece acțiunea atunci da, cartea își merită pe deplin numele. Într-o țară ca Irlanda tot ceea ce nouă, românilor ni s-ar părea anormal pentru ei este absolut normal. Practic acțiunea se petrece într-un mic orășel din Irlanda, Carricklea (dar și in Dublin), în jurul a doi adolescenți din clase sociale diferite. Marianne este fiica unei familii bogate, inteligentă, introvertită și singuratică, iar Connell este fiul menajerei din casa lui Marianne, la fel de inteligent, însă unul dintre cei mai populari băieți din liceu.
Între Marianne și Connell se naște o dragoste ascunsă de public, însă împărtășită de cei doi într-un ritm natural si firesc. Deși priviți din afara sunt total diferiți, au foarte multe în comun și ajung să se simtă minunat împreună. Însă diferențele sociale, trecutul întunecat și secretele dintre ei sunt mult prea puternice pentru ca relația lor să reziste.
Connell este fiul unei femei nemăritate, care a rămas însărcinată la 17 ani și nu își cunoaște tatăl. Lipsa unui statut social îl determină să se focuseze pe studii pentru nevoia de validare și acceptare, însă îi provoacă și crize de anxietate pe care nu le poate explica și care îi dăunează în societate, dar mai ales în relațiile cu cei apropiați.
Iar Marianne este fiica nedorită a unei familii bogate cu doi copii, în care celălalt este mereu privilegiat. Este neglijată de familie, agresată psihic și fizic de către fratele său ceea ce o izolează de societate în perioada liceului. Însă nevoia de acceptare și sentimentul de abandon se simt și în cazul ei prin dorința de supunere în relațiile ei amoroase și prin acceptarea unor fantezii masochise cu intenția de autodistrugere. Iar în facultate, unde se reîntâlnesc, statutul celor doi se schimbă – Marianne devine foarte populară, iar Connell este invizibil.
Relația dintre ei este lipsită de romantism, normalitate sau gingășie. Marianne si Connell au personalitati anoste, picături de amărăciune în suflet și slăbiciuni ascunse. Prin urmare, iubirea dintre ei nu poate fi nici simplă, nici exemplară, nici definitivă. Nici salvatoare, nici fatală. E pur și simplu acolo, în simțămintele lor. Prezentă în substratul imperfect al ființei lor, dătătoare de emoție și fericire. Singura fericire pe care o cunosc. Poate singura fericire posibilă.
Cine poate ști cu certitudine? Oricum viața are cursul ei firesc, imprevizibil, normal. Și totodată necunoscut. Azi sunt împreună, mâine nu mai sunt.
Roman nominalizat la Man Booker Prize 2018
Romanul este ecranizat într-un serial recent pe Hulu.
Oameni normali redefinește acel happy-end cu care suntem obișnuiți când este vorba despre dragoste. Romanul conferă acestui sentiment, nu lipsit de unicitate nici în această poveste, o altă structură și subliniază schimbările care au avut loc pe parcursul unei relații. Evoluția în timp a celor două persoane implicate în relație, maturizarea, cunoașterea de sine și înfruntarea propriilor angoase existențiale capătă adevăratul premiu.
Finalul iubirii este efectiv irelevant în raport cu transformările individuale și experiența în sine. Iubirea este aici exprimată prin prietenie, curaj, independență și loialitate afectivă față de acea persoana, singura dintre atâtea, capabilă de înțelegere și empatie față de eul autentic din spatele tuturor măștilor sociale.
Oameni normali de Sally Rooney este despre prima iubire întâlnită în liceu, despre o prietenie inegalabilă, despre adolescență, despre cicatricile definitorii, dar nu invincibile ale trecutului, despre singurătate în jurul oamenilor și despre nevoia de validare într-o lume plină de lipsuri și nedreptate.
Dacă v-ați regăsit cumva în povestea lui Marianne și a lui Connell sau dacă v-a stârnit interesul o puteți găsi chiar aici.