Care este secretul fericirii în cuplu? Cum să construiești o relație care să dureze cât mai mult timp posibil, ideal până la moarte? Cum reușesc unii să rămână fideli partenerilor săi? Unde greșesc cei care se despart? Există vreo rețetă secretă a fericirii în cuplu?
Secretul fericirii în cuplu a devenit un subiect aproape mai important ca elixirul tinereții. Dacă timp de milenii, oamenii s-au întrebat care este elixirul tinereții și cum să devii nemuritor, astăzi este mult mai importantă menținerea fericirii în cuplu. Dar care este secretul fericirii în cuplu? Iată 7 factori importanți care formează secretul fericirii în cuplu:
Starea de mulțumire față de propria viață
Starea de mulțumire și de satisfacție față de propria viață constituie primul pas al fericirii în doi. Partenerul nu te va face fericit/ă dacă tu nu ești bine cu tine. Tu ești singurul responsabil pentru fericirea ta. Dacă ai asemenea așteptări din partea celuilalt, atunci este posibil să trăiești dezamăgire. Da, este necesar să cunoști și să respecți nevoile celuilalt, dar nu există nicio obligație la mijloc. Fie te vindeci singur, fie oferi ceva la schimb pentru ca relația să fie una echilibrată.
Dacă ești veșnic nemulțumit/ă de ceea ce ai realizat în viață sau dacă ești controlat de convingeri negative asupra lumii în general, atunci devii un vampir care consumă energia celorlalți, inclusiv a partenerului de viață. În schimb, dacă îți creezi valori adevărate, principii care să inspire și să adauge valoare atât în viața ta, cât și în viața celorlalți, atunci ai mai multe șanse să menții fericirea în cuplu.
Principiul suficienței
Un al doilea factor ar fi principiul suficienței. În Cartea Relațiilor, autorul îl explică foarte detaliat ca fiind un principiu esențial pentru armonizarea relației de cuplu. Recunoștința atrage abundența. Altfel spus, atunci când unul dintre parteneri este în continuu nemulțumit, celălalt nu are cum să lupte singur. Intervine frustrarea. Amândoi trebuie să evolueze împreună și să pornească la drum cu recunoștință. Să se bucure de lucrurile simple, să respecte niște limite și să conștientizeze și cea mai mică realizare împreună.
Alegerea partenerului să fie una voită și asumată
Femeia trebuie să-l aleagă pe bărbat. În generațiile trecute, exista obiceiul ca bărbatul să fie ales de către familia fetei. Fata avea încredere în părinți sau pur și simplu nu avea putere pentru a riposta și se conforma. Au rezultat astfel căsnicii nefericite, copii instabili emoțional, boli fizice ireversibile, toate datorate emoțiilor refulate.
Și azi se mai practică alegerile forțate de către fată. Datorate presiunii sociale, pentru prestigiu, faimă sau aparențe. Astfel de alegeri raționale, fără sentimente, au nevoie de multe miracole pentru a crea povești frumoase. În general nasc frustrări, neîmplinire și infidelități. De aceea e atât de important ca fata să aleagă băiatul. Iar alegerea să fie una reciprocă. Pentru a se completa voit, cu iubire și respect.
Comunicarea
Comunicarea completează toate cele 5 limbaje ale iubirii – serviciile, timpul petrecut împreună, aprecierile, contactul fizic și darurile. Cum știi ce-i place partenerului dacă nu se exprimă? Care sunt dorințele și nevoile partenerului? Ce daruri preferă? Cum îi faci o declarație de iubire? Toate aceste lucruri se află prin comunicare sinceră, directă și constantă.
Recunoștința și aprecierile constante
Totodată, este important să conștientizăm că nimic nu ni se cuvine în relația de cuplu. Și nicicând. Indiferent de anii de căsnicie, ambii parteneri au nevoie să fie văzuți, înțeleși, ascultați, apreciați.
Femeia nu este obligată să gătească, să facă copii, să-i crească, să calce, etc. Ea alege să o facă cu dragoste. Deci bărbatul să nu uite să-i mulțumească, să o aprecieze pentru asta. Nu este ceva ce i se cuvine. Și invers. Bărbatul nu este obligat să muncească, să aducă bani în casă, să facă cumpărăturile. El alege să o facă pentru binele familiei. Deci și el merită apreciere, încurajare, validare.
Așadar, un alt factor important pentru menținerea unei relații durabile, și totodată pentru o căsnicie fericită, este folosirea cuvintelor magice:
Te iubesc! Mulțumesc! Imi pare rău! Iartă-mă!
Stima de sine
Stima de sine manifestată prin autovalidare este foarte importantă pentru o relație armonioasă. Nu te validezi prin partener și cu atât mai puțin prin copii. Partenerul nu e acolo pentru ca tu să exisți, ci eventual ca să te completeze și să te ajute să evoluezi.
Să evoluați împreună și să învățați împreună cele mai frumoase lecții existențiale. Să experimentați împreună această călătorie a sufletului în lume. Însă dacă tu spui că nu poți trăi fără el/ea, te anulezi complet ca individ și tinzi să transformi iubirea într-o datorie. Partenerul nu îți este dator cu nimic. Nu este obligat. Și nici tu. Relația este o alegere, la fel ca iubirea.
Tu alegi să fii cu cineva pentru că vrei, îți asumi, îți dorești. Nu pentru că nu poți fără acel cineva. Definește mai întâi cine ești tu, ca apoi să știi cine sunteți voi.
O relație de iubire aduce împreună resursele celor doi. O resursă importantă este stima de sine. Un bărbat independent, autocunoscător, sigur pe sine va fi capabil să-și împlinească și să respecte femeia în totalitate. Și invers. Însă un partener slab îl va trage pe celălalt în jos și evoluția va deveni greoaie sau poate chiar imposibilă. De aceea stima de sine este importantă.
Asta nu înseamnă că un om nevindecat nu poate iubi. Nu înseamnă că trebuie din start să fii încrezător pentru a putea întreține o relație. Poți deveni și treptat, în timp ce ești deja într-o relație. Să lucrezi la asta constant, să-ți dorești să fii mai bun, să conștientizezi beneficiile de pe urma unei stime de sine într-atât încât să acționezi în această direcție.
Oricât de dezvoltat ar fi instinctul matern la o femeie, ea va obosi la un moment dat să iubească un barbat imatur. Și va căuta un barbat încrezător, puternic, responsabil, capabil să întrețină o familie. Calități dobândite în urma unei stime de sine ridicate.
Iar un bărbat, oricât de mult ar fi atras de femei inteligente și competente, și el la un moment dat, dacă nu e un bărbat destul de puternic, va obosi. Se va simți depășit, inferior, umilit și va căuta o femeie care să-l facă să se simtă superior. Atât de importantă este stima de sine. Este capacitatea de a evolua indiferent de oamenii din jurul nostru, este o putere interioară care ne ajută să facem alegeri pertinete, benefice. Este o resursă esențială în construirea unor relații durabile, impenetrabile.
Libertatea
O relație de cuplu presupune privilegii și exclusivități pentru ambii parteneri. Un respect față de pasiunile fiecăruia, indiferent că sunt împărtășite sau nu. Dacă bărbatului îi place fotbalul, nu înseamnă că și femeia este obligată să iubească acest sport. Cu siguranță și ea la rândul ei are o pasiune mai puțin agreată de bărbat. Secretul constă în a oferi libertate partenerului pentru a-și manifesta pasiunea. Nu este necesar să împărțim pasiunile pentru ca relația să funcționeze. Însă este necesar să respectăm și să încurajăm pasiunile celuilalt fără a impune limite.
Libertatea este un factor determinant pentru fericirea în cuplu. Un partener care are libertate va oferi mai multă iubire și respect atunci când spațiul său privat nu este invadat. Acesta are nevoie să se exprime liber, la nivel de individ, la nivel de sine, pentru a forma apoi un întreg.
Mai multe detalii despre acest aspect în articolul Cum să rămâi motivată în relația de cuplu.
În concluzie
Secretul fericirii în cuplu este o întreagă rețetă care cuprinde mai multe ingrediente la un loc. Nu este suficientă doar iubirea, ci din contra iubirea e doar adaosul (Liviu Rebreanu). Comunicarea are un rol important în exprimarea iubirii, stima de sine ajută la o manifestare necondiționată a acesteia. Libertatea oferă spațiul potrivit pentru împlinirea de sine. Recunoștința atrage fericirea, iar responsabilitatea sau principiul suficienței permite relației să se dezvolte.
Așadar, citiți, iubiți, trăiți! Cu dragoste, cu dor!
„Bărbatul necăsătorit este incomplet. Abia după ce se însoară este terminat.”
Valeriu Pănoiu