Mi-este destul de greu să fac un top de 10 cărți din cele 50 citite în 2020, pentru că fiecare carte are o caracteristică diferită și pentru că din fiecare lectură învățăm lucruri noi. Adeseori judecăm subiectiv, pentru că trăim prin prisma experiențelor și trăirilor personale.
Așadar, adeptă a cărților de analiză a ființei umane, cu aventuri inițiatice, cea mai emoționantă carte pe care am citit-o în 2020 a fost:
- Jamuna de Radu Constantin Gavril – roman introspectiv de căutare a sinelui și de transformare din om în OM. Nu se găsește încă în librării, din păcate. M-au impresionat profunzimea scriiturii, diversitatea descrierilor geografice și complexitatea culturală. O recomand pentru o trăire altfel, pentru o trezire a conștiinței.
- Pânza de păianjen de Cella Serghi descrie viața exact ca o pânză de păianjen în care ființa umană rămâne blocată într-o societate fără cusur și este sfărmată de dogme greșite, de aparențe nesemnificative și înghițită de haosul lumesc incontrolabil.
- Sărutul pictat – prezintă o dragoste imposibilă, dar eternă, dintre un artist, Gustav Klimt si o creatoare de modă. Cartea aceasta m-a devastat emoțional prin trăirile dureroare ale unui suflet feminin plin de onoare și putere de sacrificiu, care a iubit fără să judece, fără să condiționeze, fără să aștepte nimic. Un suflet devotat, fidel, unic!
- Măștile fricii de Camelia Cavada a fost o carte care a trezit toate fricile copilăriei mele, demult apuse. O lectură revelatoare, aproape personală despre urmările traumelor nevindecate și despre trecerea de la copil la adult în condiții nedorite.
- Pacienta tacută, Alex Michaelides – cel mai bun thriller pe care l-am citit vreodată, incomparabil din păcate cu Un apartament la Paris.
- O să-nțelegi când o sa fii mai mare – am fost copleșită de umorul scriitoarei franceze într-atât încât am plâns și râs în același timp. M-am transpus atât de bine în atmosfera din carte încât 5 ore cât a durat lectura am fost cu totul și cu totul alt om. O recomand pentru o adevărată evadare din realitate, dar și pentru toate învățăturile pe care le oferă.
- Tatăl celuilalt copil – o lectură care m-a ajutat să înțeleg mai bine mofturile copiilor, supărările și dorințele lor. Dar mai ales să ofer prezumția de nevinovăție tuturor copiilor, fie ei cuminți sau mai puțin cuminți.
- Cum să-ți reinventezi viata – cea mai complexă carte de psihologie practică și dezvoltare personală.
- Minciuni pe canapea de Irvin Yalom – un amalgam de povești de viață pe canapeaua lui Yalom (psihoterapeut) din care am înțeles mai bine cum să ascult, când să vorbesc și care sunt întrebările potrivite. Categoric recomand lecturarea repetată. Pentru pasionații de psihologie, este o carte aproape biblică.
- Abc-ul psihopatului de succes – m-am amuzat copios citindu-i pe cei doi psihopați de succes și am descoperit concepte noi și moduri diferite de a reacționa în viață pentru a căpăta ceea ce îți dorești cu adevărat.
Abia aștept să descopăr și alți autori memorabili în acest minunat an care se așterne în fața noastră. Și spun minunat pentru că vreau să cred că întotdeauna se poate și mai bine. Pentru că merităm să avem o viață lină și plină de învățăminte. E dreptul nostru divin!
La cât mai multe lecturi! 😊📖