Cea mai veche nevoie umană este nevoia de conectare. Omul, ființă socială, are nevoie de conectare cu lumea înconjurătoare, de exprimare și de înțelegere. Iar scrisul este cea mai autentică formă de exprimare.
Ne eliberează și ne conectează în același timp cu viitorul, sau, de ce nu, cu eternitatea. Singurul testament al ființei umane este opera sa. Nu există avere mai valoroasă decât creația făcătoare de bine, așa cum sunt cărțile.
Însuși Tagore afirmă că la orice vârstă, omul este o ființă care se hrănește cu povești. De aceea avuția povestirilor pe care au strâns-o oamenii pe tot globul, din casă în casă, din secol în secol, fie în vorbă, fie și în scris, a depășit celelalte avuții omenești.
Odată cu publicarea unei cărți, autorii își sărbătoresc intrarea în istorie. Haideți să vedem împreună lista cu noile cărți apărute luna aceasta.
Care sunt noutățile editoriale apărute în octombrie?
- Nu sunt eu de Maia Morgenstern – o carte autobiografică în care faimoasă actriță vorbește despre amintiri din propria copilăria, legate de părinți și de rude, de școală și de prieteni, cu secvențe din numeroasele ei experiențe în teatru și film, despre viața ei ca persoană publică, femeie și actriță.
- Paturi oculte de Doina Ruști – un roman plin de umor cu elemente fantastice care îmbină lumea veche cu cea nouă. Doina Ruști cunoscută în țară și în străinătate, a scris, printre altele, trilogia fanariotă: Homeric, Mâța Vinerii, Manuscrisul fanariot.
- Pământul făgăduinței de Barack Obama – povestea odiseei sale neverosimile de la un tânăr aflat în căutarea propriei identități la liderul lumii libere, descriind prin amănunte deosebit de intime atât educația sa politică, cât și momentele cruciale din primul mandat al președinției sale istorice – o perioadă de frământări și de transformări profunde.
- Cimitirul trandafirilor de Cristi Nedelcu – Roman scris în stil jurnalistic, Cimitirul trandafirilor este totodată o interogație asupra rosturilor intime ale istoriei și societății și o încercare de a răspunde la întrebarea „există destine care se repetă peste ani?“.
- I put a spell on you… de Allex Trușcă – un thriller captivant cu o serie de întâmplări neobișnuite. O parabolă a fascinației și a exacerbării sexuale, scrisă într-un stil alert.
- Casa germană de Annette Hess – Bestseller internațional, este tradus în peste douăzeci și cinci de țări. Romanul abordează cea mai dificilă parte a istoriei germane din secolul XX și captivează prin actualitatea temei, prin dozajul fin între saga de familie și desfășurarea primului eveniment major care a adus la cunoștința lumii ororile naziștilor.
- Arcașul fără arc. Poveşti, pilde și vorbe de duh din China, Japonia și Coreea alese, traduse și prefațate de Ștefan Liiceanu – radiografierea subtilă a firii umane, tenacitatea cu care voinţa e cultivată până acolo unde spiritul ajunge să înfrângă legea naturii, estomparea raportului realitate–vis.
- Trâind după învățătura lui Bhagavan – Ramana Maharshi de David Godman – Sri Ramana Maharshi este unul dintre cei mai respectati maeștri spirituali din India. Aceasta carte este povestea vietii unuia dintre cei mai apropiati discipoli ai lui Bhagavan, care a fost Annamalai Swami, scrisă de catre David Godman, cautător fervent al adevărului și învățăturilor spirituale autentice.
- Viața mincinoasă a adulților de Elena Ferrante – „Fanii Tetralogiei Napolitane vor regăsi și în acest roman temele la care Ferrante se întoarce obsesiv: tensiunile dintre clasele sociale, suprapunerea frumuseții și a vulgarității, banii, prietenia dintre femei, relațiile dintre mame și fiice.” Times Literary Supplement. La achiziționarea cărții primești cadou o agendă și un creion Anansi.
- Mica stea portocalie de Fănica Rarinca – recenzie aici.
Ce alte noutăți editoriale cunoști și care este preferata ta de până acum?