Astăzi este Ziua Internațională a iubitorilor de cărți, a pasionaților de lectură! Ceea ce înseamnă că azi e ziua ta, dragă cititor! La mulți ani și la cât mai multe lecții de viață memorabile!
Pentru că lectura asta înseamnă – învățare, dezvoltare. Iar dezvoltarea înseamnă fericire! Cu fiecare lectură mai urci o treaptă către definirea personalității tale. Cu fiecare poveste citită creezi o nouă pagină în cartea vieții tale. Mai bogată, mai clară, mai folositoare!
Cărțile sunt cei mai buni prieteni pe care îi putem avea vreodată. Ne țin companie, ne învigorează, ne calmează, ne încântă și ne sunt de ajutor exact când ne așteptăm mai puțin. Și oricâte am trăi în viața reală ne întoarcem mereu la ele, însetați de cunoaștere și răspunsuri.
Dar pe lângă toate aceste lecții și învățături pe care ni le transmit cărțile, cititul are destul de multe alte beneficii pentru dezvoltarea ființei umane, atât la nivel spiritual, cât și fizic.
Așadar, de ce să citim? Care sunt beneficiile cititului?
Cititul stimulează creierul
Conform revistei de psihologie Psychologies, menținerea creierului cât mai activ poate încetini progresia demenței sau a bolii Alzheimer.
Dezvoltă inteligența emoțională
Oamenii care citesc învață să gestioneze mai eficient emoțiile negative și construiesc relații mai sănătoase cu cei din jur. Cititul lărgește perspectivele și invită într-o lume bogată, în care sentimentele sunt exemplificate și interpretate prin povești și personaje diferite. Astfel încât cititorul să își creeze un mod de înțelegere obiectiv asupra universului și a tuturor lucrurilor care se pot întâmpla în viitor.
Totodată, copiii care încep a citi timpuriu dezvoltă un stil de viață sănătos la nivel afectiv și emoțional și sunt mai greu de influențat de anturajele negative. Tocmai pentru că lectura îi ajută să dezvolte o inteligență emoțională superioară și au capacitatea de a înțelege mai ușor oamenii din jurul lor. Devin mai sensibili și mai empatici cu cei apropiați.
Reduce stresul și calmează
Conform unor studii recente realizate de către cercetătorii de la Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERM) și Collège de France doar 6 minute de citit pot reduce nivelul de stres cu 68%, mai mult decat orice altă activitate menită să relaxeze.
Cărțile sunt o evadare din realitate și ajută enorm atunci când ești acaparat de o realitate stresantă, în care te simți neputincios și fără soluții. Uneori o pauză de la propria poveste te ajută să devii mai obiectiv și să elimini emoțiile care te blochează.
Cititul are un efect calmant și te protejează de stările depresive, în care egoul tău devine nociv. O vizită în lumea altor personaje te scoate din lanțul propriilor slăbiciuni și te ghidează spre ieșirea din abisul ființei tale.
Pentru descoperirea propriului sine atunci când nimic nu pare a mai avea sens recomand cărți de dezvoltare personală.
Cititul extinde vocabularul
Cu cât citim mai mult, cu atât învățăm cuvinte și expresii noi, pe care le memorăm și le folosim involuntar în conversații.
Îmbunătățește memoria
Cu fiecare lectură, descoperim noi personaje și noi povești pe care le reținem uneori toată viața, alteori câțiva ani buni. Ceea ce înseamnă că cititul stimulează capacitatea de a memora și îmbunătățește astfel memoria.
Fiecare nouă amintire pe care o creem stimulează formarea unor sinapse noi, întărindu-le totodată pe cele deja existente.
Dezvoltă o gândire analitică
Fiecare poveste citită naște în cititor emoții, întrebări și sentimente care îl provoacă să interpreteze, să analizeze sau chiar să-și amintească o poveste asemănătoare. Creierul face legături cu propria noastră trăire din timpuri apuse și astfel reies impresii concrete asupra celor citite.
Practic ne regăsim adeseori rezonând cu unul din personaje. Astfel ajungem să analizăm profund nu numai cele citite, dar și cele trăite. Și astfel are loc procesul de autocunoaștere, fenomenul miraculos al revelației.
Reglează somnul
Specialiștii recomandă înainte de somn lectura cărților în format fizic, nu virtual, la o lumină cât mai ușoară. Astfel creierul se relaxează și întreg corpul se pregătește de odihnă.
Stimulează imaginația
Romanele sunt cea mai bună metodă de dezvoltare a imaginației. Căci cuprind personaje complexe și acțiuni care invită la trăiri intense. Astfel, creierul este stimulat să își lărgească imaginația. Cititorul creează lumi din cuvinte, cuvinte ce depășesc limita realului.
Stima de sine
Cauza principală a celor mai multe comportamente nocive este stima de sine scăzută. O stimă de sine scăzută va crea frici și convingeri limitative care va infecta mentalitatea și comportamentul. Iar cărțile sunt o bună metodă de autocunoaștere și dezvoltare personală. Implicit de creștere a stimei de sine.
Prin lectură, cititorul capătă informația potrivită pe care o poate folosi ca soluție pentru situațiile de dificultate. Mai exact, învață să se exprime, să se apere, să comunice asertiv și să asculte activ. Atfel încât stima de sine să nu îi fie afectată indiferent de reacțiile celor din jur.
Atunci când procesul de autocunoaștere este în plină ascensiune, ceea ce se întâmplă atunci când citești, ofensele celorlați devin doar niște semne ale suferinței proprii și nicidecum jigniri la adresa personală.
Cititul prelungește viața
Un studiu referitor la influența cititului asupra sănătății a demontrat că lectura ar putea prelungi viața cu câțiva ani. Cercetători de la Universitatea Yale au analizat datele a 3.635 de persoane de peste 50 de ani, observându-le starea sănătății. Cercetătorii au putut stabili că o persoană amatoare de citit trăiește în medie cu doi ani mai mult decat una care nu citește.
O jumătate de oră de lectură pe zi scade cu 23% riscurile de deces, pe o perioadă de 12 ani.
Așadar, citiți, iubiți, trăiți!
Mai ai nevoie și de alte motive ca să citești?
Citește și 30 de adevăruri despre citit, cărți și scriitori.