Sari la conținut

3 jocuri distractive pentru dezvoltarea emoțională a copilului tău

Copiii vin pe pământ cu un stoc plin de iubire necondiționată, fericire deplină, bucurie pură și generozitate. În timp, tot acest stoc se consumă în funcție de trăiri, mediul familial, convingeri inoculate și educația oamenilor mari. Ajung de cele mai multe ori adulți cu nevoi neîmplinite, răni profunde și lipsuri emoționale indescifrabile.

De aceea educația emoțională este atât de importantă încă de la o vârstă fragedă pentru ca, treptat, copilul să învețe diferența dintre bine și rău, să descopere miracolul sentimentului de empatie și să aibă încredere în sine. Prin urmare, în acest articol voi prezenta 3 jocuri educative și distractive pentru dezvoltarea emoțională a copiilor. Jocuri care vor dezvolta sentimentul de responsabilitate, de conștientizare și recunoștință – sentimente benefice pentru o creștere mentală sănătoasă.

1. Jocul Minutului

Jocul Minutului presupune ca timp de un minut copilul să se gândească la cel puțin 3 lucruri plăcute care i s-au întâmplat în ziua respectivă. Folosiți o clepsidră, un pix și o foaie. După trecerea timpului, puneți-l să scrie pe foaie toate lucrurile la care s-a gândit. Iar dacă nu știe să scrie, ajutați-l.

Ar putea fi lucruri foarte simple, precum mersul în parc, uitatul la desene animate, întâlnirea cu un prieten, revederea bunicilor, noua jucărie, etc.

Care sunt beneficiile acestui joc?

  • trăiește clipa cu bucurie
  • face diferența dintre lucrurile plăcute și neplăcute
  • conștientizează care sunt preferințele lui
  • își identifică emoțiile
  • învață să fie recunoscător.

2. Jocul Conștientizării

Pentru a întări și mai bine sentimentul prezentului (cât de ancorate în prezent sunt trăirile lui) vă propun Jocul Conștientizării. Acesta presupune provocarea copilului de a sesiza cel puțin 3 lucruri din bucătărie care nu sunt la locul lor.

Înainte de joc, mergeți în bucătărie (sau în orice altă cameră din casă) și așezați câteva lucruri diferit, altfel decât trebuie să stea. De exemplu: un pahar de apă pe marginea mesei, o furculiță pe scaun, o farfurie pe jos, pâinea pe calorifer, etc.

Ce rol are Jocul Conștientizării?

  • testează atenția la detalii
  • capacitatea de observație
  • memoria vizuală
  • viziune în spațiu
  • simțul responsabilității (cât de mult a reținut din povețele părinților privitor la ordinea și siguranța lucrurilor)
  • conștiența (Sesizează un posibil pericol la obiectele așezate corespunzător? Conștientizează faptul că paharul de pe margine ar putea cădea? Sau ar putea călca pe farfurie dacă aceasta stă pe jos?).

3. Jocul Recunoștinței

Nu există sentiment mai dătător de viață decât recunoștința. Este cel mai bun medicament al depresiei și cea mai eficientă soluție pentru o stare de bucurie sinceră. Să fii recunoscător pentru tot ceea ce ai și ce vei avea provoacă abundență continuă. Iar să fii recunoscător pentru tot ce ai trăit, chiar și de lucrurile mai puțin bune, este o adevărată înțelepciune. O lecție care se învață ușor, dar se aplică greu.

De aceea vă recomand Jocul Recunoștinței pentru a-i inocula celui mic importanța acestui sentiment și bogăția pe care o cuprinde. Dacă va reuși să învețe această lecție de mic, viitorul său nu poate fi decât unul plenar, bogat în foloase și iubire.

Jocul Recunoștinței presupune scrierea unei liste cu cel puțin 5 lucruri generale pentru care este recunoscător. Deci poate fi de azi, de ieri sau dintotdeauna. Insist asupra scrierii acestora pe o foaie pentru că astfel va scormoni mai adânc în lumea sa interioară.

Va identifica poate sentimente reprimate și bucurii neconsumate. Scrisul în sine este o terapie pentru oricine, adult sau copil. Iar cu cât este aplicată mai des, cu atât emoțiile vor prinde glas mai puternic – ceea ce este mult mai sănătos decât negarea sau reprimarea.

Iar dacă cel mic nu știe să scrie încă, ajutați-l cu empatie și înțelegere, fără comentarii prejudicioase.

De exemplu: Sunt recunoscător pentru: jucăriile pe care le am, pentru sănătate, pentru părinți, pentru frățior, pentru surioară, pentru casă, pentru mâncare, pentru prieteni, etc.

Lecții prețioase:

  • sesizarea unor emoții necunoscute
  • conștientizarea propriilor bogății atât materiale, cât și spirituale
  • exprimarea recunoștinței
  • identificarea unor nevoi (prin exprimarea celor avute se înțelege și ceea ce este important pentru el)
  • stimularea unei bucurii
  • provoacă o stare de bine, de mulțumire.

Notă: Jocul Recunoștinței poate fi aplicat regulat, zilnic, sau măcar săptămânal. Veți fi uimiți de câte rezultate diferite veți avea de fiecare dată. Pentru că cei mici trăiesc totul la cote maxime, ceea ce înseamna că nevoile și referințele lor se pot schimba de la o zi la alta.

Jucați-vă cu cei mici și fiți un exemplu pentru ei. Întocmiți și dumneavoastră o listă și implicați-vă cu sinceritate și transparență. Astfel, veți „crește” împreună!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin