Sari la conținut

Rătăcind în trecut. În ce măsură poate iubirea să vindece rănile trecutului?

Rătăcind în trecut. Aequilibrium de Luiza Rădulescu este un roman de dragoste introspectiv apărut la Editura Creator în 2021. Deși are 420 de pagini, povestea captează încă din primele pagini cu apariția unui personaj feminin – Clara.

Acțiunea se focusează pe trăirile interioare ale Clarei, o femeie realizată profesional, dar cu multiple răni emoționale cauzate de un mediu familial nefast. Alegerile ei amoroase sunt afectate încă de tenebrele unui trecut dureros. Iar autoarea pune în lumină întâmplări și persoane care demonstrează puterea vindecătoare a unei iubiri adevărate.

Însă în ce măsură ar putea iubirea să vindece rănile trecutului? Poate iubirea să vindece un suflet rănit sau e nevoie mai întâi de soluționarea tuturor conflictelor interioare pentru ca aceasta să se desfășoare necondiționat? Nu cumva e nevoie mai întâi de iertare, acceptare și iubire de sine?

”Credeam că aveam nevoie de cineva care să mă scoată din tenebrele trecutului, iar tu credeai că aveai nevoie de cineva care să te ajute să suporți singurătatea, dar se pare că amândoi aveam o nevoie disperată de întunericul celuilalt.”

Clara nu se regăsește în nicio relație, pentru că toate sunt construite pe nevoia de atenție și nevoia de validare, și nicidecum pe iubire necondiționată.

Provenită dintr-o familie în care sentimentul de insuficiență era constant, iar iubirea părinților inexistentă, Clara se răzvrătește asupra propriului destin în căutarea sentimentului de apartenență care să îi ofere stabilitatea emoțională de care are atâta nevoie.

Astfel, pleacă de acasă timpuriu și devine independentă financiar și profesional. Muncește peste program afirmându-se într-o corporație de marketing în care ajunge manager de proiect. Munca reprezintă ancora de care se agață pentru supraviețuire și afirmare și totodată modalitatea prin care se face cumva utilă. Cu toate acestea, convingerile limitate inoculate din copilărie o determină să se autosaboteze continuu și să facă alegeri greșite în materie de cuplu.

Nevoile neîmplinite ale copilului interior afectează alegerile cotidiene ale adultului

Clara a crescut cu ideea că nu a fost dorită. Nu a primit atenția cuvenită, doar respingere și critici. Niciodată apărată, tot timpul nedreptățită. Copilăria ei a fost un calvar transformat într-o traumă care a întărit-o și a încurajat-o să devină un adult promițător, independent și puternic. Însă copilul ei interior a rămas nevindecat, tulburat încă de nevoile încălcate.

Fire rebelă, orgolioasă și pe alocuri arțăgoasă, Clara are un caracter sensibil, vulnerabil și însetat de afecțiune. În public afișează măști pentru a se proteja, dar și pentru a-și ascunde propria singurătate devastatoare. Cu un prezent ordonat, Clara este bântuită de fantomele trecutului și nu reușește să se detașeze de comportamentul nociv al părinților săi.

Respinsă întotdeauna de aceștia în detrimentul surorii ei mai mici, face eforturi constante pentru a fi văzută. Toată această luptă interioară pentru câștigarea drepturilor de fiică, drepturi câștigate de altfel din naștere, o nimicesc și o distrug sufletește rănindu-i stima de sine.

Convingerile negative atrag situații și persoane care să le demonstreze veridicitatea

Nu e întâmplător faptul că se îndrăgostește de o persoană instabilă și indisponibilă emoțional. Mintea umană este programată în funcție de propriile convingeri. Atragem situații și oameni în funcție de gândurile noastre.

Prin urmare, dacă te iubești îndeajuns vei atrage oameni care să te aprecieze pentru ceea ce ești. Dacă te consideri nedemn de iubire și insuficient, atunci vei atrage oameni care să te folosească. Care te vor trăda. Sau care te vor părăsi. Și vei alege astfel de persoane de nenumărate ori, nu numai o dată.

Te vei rătăci într-un cerc vicios până vei învăța lecția și vei face o schimbare internă. Până vei descoperi cine ești cu adevărat, dincolo de etichetele sociale, părerile exterioare sau experiențele avute. Ești mai mult decât ceea ce trăiești.

Iar atunci când vei învăța să te vezi într-o lumină bună, să te apreciezi pentru adevăratul potențial, să ierți tot ceea ce ai trăit și să empatizezi nu numai cu propriile trăiri, dar și cu cei care ți-au declanșat rănile, vei descoperi că meriți tot ce-i mai bun și vei întâlni persoana alături de care să crești.

Mai întâi este necesară o conștientizare a propriilor răni și nevoi, depășirea propriilor luptelor și remodelarea dialogului interior pentru ca apoi să oferi.

Vindecarea are loc prin trăire

Dar drumul poate fi lung și sinuos, plin de provocări și multe alte lecții de învățat. Clara începe o poveste de dragoste tumultoasă, în care se redescoperă și este forțată să se confrunte cu propria umbră pentru a face loc iubirii. Omul de care se îndrăgostește deține propriul său bagaj emoțional, cu traume și dialoguri interioare, cu măști și vulnerabilități distructive.

Dar vă invit să citiți romanul pentru a descoperi singuri povestea de dragoste dintre doi oameni răniți. Pentru a-l cunoaște pe misteriosul Alexander – omul care îi schimbă lumea Clarei. Iată câteva cuvinte despre el:

”Nu am fost și nu o să fiu niciodată adeptul unei relații cu o singură femeie, deoarece consider că ființa umană nu e făcută să iubească pe cineva cu adevărat. (…) sunt atât de distrus încât aș fi incapabil să fac vreo femeie fericită.”

Ce poveste macabră ascunde Alexander și ce anume l-a determinat să devină bărbatul care este astăzi – neînfricat, orgolios, inaccesibil, rece și impasibil?

Este posibilă iubirea dintre cei doi? Pot doi oameni cu o copilărie nefericită să se vindece împreună sau e nevoie de un proces de autocunoaștere individual?

Merită să îi cunoști pe Clara și Alexander ca să înțelegi profunzimele comportamentului uman și poate ca să empatizezi mai ușor cu oamenii care la prima vedere par intangibili. Vei fi uimit de câtă sensibilitate pot ascunde.

Recomand cartea Rătăcind în trecut. Aequilibrium de Luiza Rădulescu pentru cei care încă se confruntă cu relații dificile, cu incapacitatea de a empatiza cu nevoile partenerului și cu o anumită instabilitate emoțională care dăunează armoniei conjugale. Dar și pentru cei care pur și simplu vor să cunoască o poveste de dragoste captivantă, cu scene romantice, picanterii și replici amuzante.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin