Ce este frica de eșec? Cum o putem depăși? Ce metode sunt eficiente?
Una dintre cele mai des întâlnite frici este frica de eșec, adică frica de a nu reuși ceea ce îți propui.
De fiecare dată când ne vine o idee, ne dorim cu tot dinadinsul să obținem rezultate cât mai eficiente și o reușită pe măsură. Doar că, de cele mai multe ori, nu ajungem să o punem în aplicare din frică de eșec.
Mai exact, apar gânduri de genul:
- Și dacă nu-mi iese?
- Nu pot, e imposibil.
- Nu am timp.
- Nu e chiar atât de important.
- Cine sunt eu să fac asta.
- Au încercat și alții și nu au reușit.
- E prea târziu.
Gânduri care provin din autodepreciere, stimă de sine scăzută, lipsă de curaj și susținere, tendințe de autosabotare. Gânduri care descriu în final frica de eșec.
Cum afectează frica de eșec mediul antreprenorial?
Frica de eșec se manifestă în principal în domeniul profesional. Conform unui raport Amway privind antreprenoriatul la nivel global, teama de eşec reprezintă principalul obstacol pentru 85% dintre românii care ar dori să obţină venituri suplimentare în calitate de antreprenori. Practic, este principalul obstacol în calea antreprenoriatului în viziunea românilor.
De aceea este atât de importantă identificarea acesteia. Pentru ca mediul antreprenorial să urmeze calea progresului, pentru ca oamenii să îndrăznească să preia inițiative, pentru independență financiară, pentru stabilitate și, bineînțeles, pentru împlinirea personală.
Dar mai ales pentru înțelegerea propriilor sentimente și nevoi. Și, mai ales, care sunt scuzele reale și motivele întemeiate din procesul de decizie. Pentru ca apoi să facem o diferență și să luăm cu adevărat decizia potrivită.
Care sunt metodele prin care putem depăși frica de eșec?
Frica de eșec nu este întotdeauna conștientizată. Adeseori, luăm exemplele negative din jur și le oferim întâietate, ceea ce ne inhibă capacitatea de a acționa. Sau găsim tot felul de motive pentru a stagna și a ne limita la ceea ce avem fără a prioritiza visele noastre mărețe.
Însă, dacă am înlătura toate straturile argumentative, am găsi de fapt o frică de eșec veche, cauzată de numeroase trăiri adunate la un loc. Iar dacă am începe prin simpla ei conștientizare ar fi un pas uriaș în față. Pentru că, prin numirea fricii preluăm controlul și puterea ei scade.
Ce poți face mai departe?
- Observă cauza reală a fricii. Ce ascunde această frică? Vreo convingere negativă preluată sau dobândită prin vreo experiență proprie? Ce experiențe ai trăit? Când ai considerat că ai eșuat?
- Definește cuvântul eșec. Cum interpretezi eșecul? Este un rezultat fatal? Sau are și beneficii? Cum ar fi dacă ai defini eșecul ca o metodă de evoluție? Ca un instrument de feedback? Ca o lecție de viață? Ca un progres?
- Combate frica de eșec prin exemple pozitive. Ce reușite ai până acum? Cum ai depășit frica de eșec în trecut? Ai și experiențe exemplare? Ce resurse ai folosit atunci și ce resurse ai azi?
- Aplică exercițiul vizualizării (exercițiu din NLP). Vizualizarea implică imaginație și emoție. Imaginează-te în finală, cu rezultatele dorite. Unde ești, ce simți, ce vezi, cum ești? Care este emoția victoriei? Creează un întreg scenariu la care să revii ori de câte ori simți frică.
- Focusează-te pe punctele forte. Sunt arme prețioase care te pot ajuta să ieși din orice impas. Totodată, fii atent la punctele slabe și nu le lăsa să-ți fie piedică. Cere ajutorul, recunoaște-ți limitele și amplifică-ți calitățile.
- Apelează la un specialist pentru un punct de vedere neutru și pentru ghidare. Adeseori, dintr-o privilegiere a negativului, tindem să privim într-o singură direcție și pierdem rute esențiale. Îndrăznește să ceri ajutorul și programează o ședință de coaching la numărul de telefon 0743420055 (whatsapp) pentru a obține mai mult focus pe rezultat.
Tu ce faci când frica de eșec te blochează? Ce metodă ai încercat?