Sari la conținut

Mica Stea Portocalie – volumul trei

Mica Stea Portocalie – în căutarea lui Cain Viperosu este a treia parte din seria de patru romane de educație emoțională Mica Stea Portocalie de Fănica Rarincă apărută la editura 3N.

Fănica Rarincă și-a dorit foarte mult să insereze într-un roman fantastic elemente de educație emoțională, metode de gestionare a emoțiilor și tehnici de dezoltare personală. Am fost curioasă să aflu care este rezultatul.

Primul volum m-a introdus într-o lume a fantasticului în care doi frați au fost electrocutați de un panou electric și au devenit mici.

M-am gândit imediat la Alice în Țara Minunilor, dar apoi am descoperit că imaginația capătă mai multă amploare în Mica Stea Portocalie. Autoarea îmbină armonios valori umane, cunoștințe tehnice despre inginerie electrică, cultură generală, tehnici emoționale și aspecte fantastice.

În al doilea volum, povestea capătă un spirit de aventură, în care au loc lupte între cele două lumi – lumea celor mari și lumea celor micșorați.

Au loc schimbări drastice, iar tehnologia preia controlul asupra umanității. Însă puterea minții și puterea emoțiilor sunt mai presus de orice descoperire științifică.

Iar în volumul de față, totul capătă sens, iar autoarea ne demonstrează încă o dată cât este de importantă puterea solidarității și a umanității și unde poate duce lipsa iubirii.

Cain Viperosu, răufăcătorul din spatele tuturor daunelor, om inteligent și iscusit, este de fapt un om singur, abandonat de părinți și lipsit de tot ce are nevoie un om – de afecțiune, de recunoaștere, de apreciere. Lipsa acestor nevoi poate să nască monștri, iar romanul de față prezintă tocmai această realitate.

Dacă primul roman începe timid, cu focus pe schimbare, simțăminte și adaptare, al doilea pe dinamica dintre cei micșorați, al treilea începe tumultos cu înfăptuirea unor crime.

Autoarea prinde curaj și dă frâu liber răufăcătorilor spre acțiuni nefaste. Imaginația scapă de sub control și prezintă o realitate aproape inimaginabilă, dură și întunecată. Dar asta doar pentru a evidenția ulterior binele din om, și puterea emoțiilor pozitive. Pentru că oricât de mult rău ar exista în lume, binele poate oricând să biruiască, fiind o forță inconmensurabilă.

Important nu e ce ni se întâmplă, ci cum reacționăm la ce ni se întâmplă.

În căutarea lui Cain Viperosu este un roman pe care l-aș recomanda adolecenților cu vârsta de peste 16 ani. Și în special iubitorilor de fantastic, de aventură și cunoaștere. Nu este un roman ușor, căci poate fi interpretat ca o altă apocalipsă și provoacă la întrebări înspăimântătoare.

Ce s-ar întâmpla dacă nu am mai avea libertate de exprimare sau de intimitate?

Cum ar fi ca hipnoza să fie la îmdemâna oricui?

Dacă am fi controlați și ascultați non stop prin aparatele pe care le avem în casă?

Și probabil cel mai grav, cum ar fi să fim micșorați ca niște gândaci și nimiciți de oamenii mari?

Cu toate acestea, autoarea nu evidențiază aceste întrebări. Căci important nu e ce ni se întâmplă, ci cum reacționăm la ce ni se întâmplă. Și tot ea vine cu soluții. Folosește metode de gestionare a emoțiilor prin EFT și NLP pentru ca încrederea în sine, forța interioară și speranța să domine în orice situație. Prin urmare, romanul devine o metodă de educație emoțională atât pentru adolescenți, cât și pentru părinți.

Toate cele trei volume pot fi găsite aici.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin