Sari la conținut

Acolo de Lavinia Barlogeanu – enigma unei realități alternative

Romanul Acolo de Lavinia Bârlogeanu mi-a atras atenția mai întât prin copertă și abia apoi printr-o poveste introspectivă a unui personaj trecut de floarea vârstei.

Coperta reprezintă un colaj de Gustav Klimt cu pictura Hope în prim plan. Speranța este de altfel și tema acestui roman, căci un bărbat cu o viață anostă găsește în sfârșit o speranță pentru un viitor mai bun într-o tânără fată misterioasă.

Are aerul unei fete inocente și, totuși, senzuale, și o expresie care sugerează că merită să i se acorde toată încrederea. Ea a alungat cenușiul de nesuportat al existenței lui obișnuite și a oprit muzica repetitivă și enervantă a zilelor curgând egal.

Acțiunea se petrece în Paris în jurul lui Marc, căsătorit de peste 25 de ani cu o faimoasă prezentatoare de televiziune înnebunită după faimă și rating. Căsnicia lor pare perfectă. El, un psiholog pasionat de oameni și detalii, ea, o femeie de carieră, strălucită și împlinită. Fără copii, căci profesia ei nu îi permite. Dar total mulțumiți de relația pe care o au. Aparent.

Însă, în realitate, el e un bărbat plictisit, sătul de regulile și controlul soției sale. Cu o activitate zilnică monotonă, care se derulează dupa un program bine stabilit, fără nimic surprinzător. Totul se schimbă în ziua în care în cabinetul său intră o tânără seducătoare, Theresa, cu simptome de depresie. Sau schizofrenie? Sau simple blocaje emoționale?

Cert este că Theresa reprezintă pentru Marc un caz misterios, pe care nu reușește să îl deslușească. Tânăra povestește cu o deosebită certitudine experiențe trăite într-o altă lume, o lume a tabloului, la fel de veridică ca și realitatea. Intrăm astfel într-o lume alternativă, străină cumva creierului uman sănătos, dar atât de copleșitoare încât nu-i poți rezista. Nici tu ca cititor, și nici personajele.

Tabloul e o lume a sentimentului etern. Când intri în el, ceva te prinde pentru totdeauna. (…) Toate trăirile sunt mai intense.

Reușește un psiholog experimentat să dezlege enigma unei posibile realități alternative? Sau descoperă astfel o lume mult mai captivantă decât cea reală? Este Theresa o ispită care îl va face să piardă tot ce a dobândit până acum sau o minune care îî va aduce fericirea mult visată? Oare era el, Marc, un bărbat cu adevărat limitat și nefericit sau doar orb la bogățiile și sensul vieții sale?

Lavinia Bârlogeanu este o scriitoare din Reșița, laureată a Facultății de Filosofie a Universității din București și profesor de psihologie la Facultatea de Psihologie din cadrul aceleiași universități. Este specializată în antropologie culturală şi este cercetătoare în domeniul arhetipologiei jungiene. Lavinia Bârlogeanu s-a format în psihologia transpersonală şi a studiat îndeaproape şamanismul. 

Romanul Acolo este o poveste captivantă încă din primele pagini, cu experiențe misterioase și enigmatice care te provoacă la întrebări și incertitudini. Subiectul este unul psihologic, uneori lipsit de logică, dar totalmente posibil. Limita dintre fantezie, vis și realitate este aproape inexistentă și personajele capătă pe parcursul lecturii mai multe identități.

Autoarea reușește cu măiestrie, dar mai ales cu studii bine conturate, să creeze vieți într-un spațiu atemporal, sfidând astfel nu numai timpul, dar și realitatea. Ce este adevărul pănă la urmă, dacă nu rezultatul unor convingeri și credințe adânc înrădăcinate în forul interior al fiecărei ființe? Însă atunci când adevărul tău devine un adevăr comun atunci totul capătă și mai mult sens.

Omul adeseori își reprimă sau chiar neagă trecutul și traumele sale pentru a construi o lume nouă adecvată dorințelor sale. Însa negarea nu înseamnă vindecare sau uitare, ci construirea unei case din paie care după mai multe furtuni va ceda. Trauma nevindecată nu rămîne ascunsă pe vecie, ci la un moment dat va intoxica sufletul printr-o ispită sau fantezie. Și va genera forțat schimbări devastatoare care ar fi putut fi prevenite la momentul potrivit.

Finalul romanului poate fi considerat deschis. Sau plin de înțelesuri subconștiente. Rămâne la latitudinea fiecărui cititor să interpreteze prin prisma propriilor experiențe și traume. Dar trebuie să mărturisesc că personajul Theresa nu e ușor de descifrat. Să fi fost doar o ispită? O realitate? Piesa lipsă a unei vieți împlinite? Un personaj malefic distrugător? O muză? O altă viață? Sau poate însăși conștiința personajului?

Citiți și aflați!

Cartea se poate găsi aici.

Iar printre cărțile scrise de Lavinia Bârlogeanu se regăsesc și Arhetonul (doar 5 lei azi, 82% reducere), Jung îndrăgostit de suflet și Diavolul în viziuni, povestiri și vise la Editura Nemira.

Iadul nu e nimic altceva decât o așteptare monotonă care nu mai încetează.

Lavinia Bârlogeanu

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin