Sari la conținut

Bucuros, trist sau furios? Care este emoția de bază care te copleșește cel mai des și ce poți face pentru a-ți păstra intact echilibrul interior?

În anul 1970, psihologul Paul Eckman a identificat șase emoții de bază: bucuria, tristețea, dezgustul, furia, surpriza și frica. Dintre acestea, trei, precum bucuria, tristețea și furia sunt cele mai experimentate emoții indiferent de vârstă, gen sau cultură.

Fiecare emoție în sine are un impact puternic asupra comportamentului uman și declanșează un întreg lanț de reacții și gânduri. Odată identificate emoțiile de bază care ne copleșesc cel mai des, vom înțelege cum le putem înlocui într-atât încât să ne păstrăm echilibrul interior intact.

De aceea vă propun să încercați Jocul Bucuros-Trist-Furios, potrivit atât pentru adulți, cât și pentru copii. Vă recomand să-l încercați în familie, după cină sau în mașină în timpul unei călătorii mai lungi.

Jocul Bucuros-Trist-Furios

Mai exact, Jocul Bucuros – Trist – Furios presupune reîncadrarea realității, o schimbare de prespectivă într-atât încât copilul să-și creeze propria realitate. Să devină stăpân pe situație și să folosească emoțiile negative în beneficiul său oferindu-le sensuri constructive.

Ca și Consilier de Dezvoltare Personală, în relațiile mele cu clienții pun mereu accentul pe Aici și Acum, pe singura certitudine existentă – clipa. Trecutul nu poate fi schimbat, însă viața poate fi reclădită începând de acum. Fiecare dintre noi este creatorul propriei realități, pentru că nu ceea ce ni se întâmplă contează de fapt, ci cum percepem noi ceea ce ni se întâmplă.

Iar jocul acesta are chiar rolul de a schimba modul de a percepe lucrurile din jur într-atât încât să nu ne pierdem echilibrul interior. Conștientizarea emoțiilor este un pas extrem de important în evoluția personală. Nu putem schimba sau vindeca fără cunoaștere. Prin urmare, mai întâi identificăm starea/emoția. Și apoi lucrăm cu ea.

Așadar, scoateți o foaie de hârtie și un creion, dacă aveți posibilitatea de a scrie. Dacă nu, ascultați, rețineți și folosiți-vă imaginația. Jocul conține două etape: identificarea emoțiilor (emoții instinctive) și crearea unei realități armonioase (emoții alese conștient).

Mai jos am menționat câteva exemple pentru copii pentru o dezvoltare emoțională timpurie, dar jocul poate fi aplicat chiar și de către adulți.

1. Ce simți?

Identifică 3 situații care îți provoacă bucurie, tristețe și furie într-un mod repetat. Gândește-te la o situație care te face să te simți bucuros, la una care te întristează și la una care te înfurie.

De exemplu:

  • Bucuros: Sunt bucuros când merg în parc.
  • Trist: Mă întristez când trebuie să fac curat în cameră.
  • Furios: Mă înfurii când nu găsesc lucrurile la locul lor.

2. Cum ai vrea să te simți? Alege să fii!

Gândește-te cum ai vrea să te simți data viitoare când toate aceste lucruri se vor repeta. Alege să fii mai bine, mai bun.

  • Bucuros: Sunt mai mult decât bucuros că merg în parc. Sunt chiar extrem de fericit că petrec timp și cu alți copii și pot să mă joc cu ei în aer liber. Asta mă face să fiu binedispus toată ziua!
  • Trist: Mă încântă ideea de a face curat în cameră pentru că apoi o să am mai mult spațiu pentru jocurile mele preferate și pentru a mă distra cu fratele meu. (trist=încântat, nerăbdător, ordonat, timp liber)
  • Furios: Aș putea ca în loc să mă înfurii dacă lucrurile nu sunt la locul lor, să devin curios și să mă joc de-a v-ați ascunsulea. Oare unde le-o fi pus? Ia să văd dacă reușesc să ghicesc sau să le găsesc.

Notă: îl puteți ajuta pe copil prin propriile exemple pentru a-l motiva și a-l încuraja să intre în joc. Tot acest exercițiu va părea dificil la început, dar pe parcurs copilul va învăța să reîncadreze fiecare situație și să îi dea o semnificație diferită schimbându-și astfel nu numai starea, dar și atitudinea. Și va conștientiza că singurul responsabil pentru propriile emoții este el însuși și că totul poate fi de fapt o alegere.

Ce va descoperi?

  • că el este stăpânul propriile sale sentimente
  • va căpăta mai multă încredere în el
  • este responsabil pentru ce simte
  • are puterea de decizie
  • deține controlul asupra propriilor stări
  • dezvoltarea imaginației
  • stimularea creativității
  • gestionarea emoțiilor
  • dezvoltarea empatiei
  • crearea unei realități diferite
  • privire în ansamblu
  • depășirea unor situații dificile.

Fiți mereu atenți la propriile emoții. Conștientizați-le, analizați-le, găsiți cauza și reformulați. Renunțați la autosabotare, întuneric si lipsa de sens. Creați gânduri pozitive care să vă alimenteze constant emoții constructive.

Alegeți să fiți bine!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin