Autohipnoza nu este tocmai un subiect pe care sa-l discuți la o întâlnire cu familia și nici la o cină în familie. Autohipnoza este un fenomen tabu, care poate trezi emoții contradictorii unor persoane neinformate. Dar ca să înțelegem ce este autohipnoza trebuie să cunoaștem mai întâi ce reprezintă hipnoza.
Conform dicționarului explicativ al limbii române, hipnoza este o stare asemănătoare cu somnul, provocată artificial prin sugestie, în timpul căreia controlul conștient și contactul cu realitatea slăbesc, trăirile și acțiunile celui hipnotizat fiind supuse voinței hipnotizatorului. Iar autohipnoza nu este altceva decât hipnoza autoindusă prin sugestie.
Pentru a aprofunda și mai mult subiectul o să folosesc termeni din cartea lui Eldon Taylor, Autohipnoza și tehnici subliminale apărută la Editura For You în 2017. Cartea include și un CD gratuit cu sesiuni de autohipnoză folosite adeseori pentru combaterea anxietății, a tulburărilor de somn, a astmului și a depresiei. Autorul explică pe înțelesul tuturor ce este autohipnoza și ce tehnici subliminale folosesc cei din marketing, cei din politică sau poate chiar cei din jurul vostru.
Cum are loc hipnoza?
Starea de hipnoză se poate activa în câteva minute, uneori chiar și în câteva secunde. Suntem manipulați psihic într-o anumită măsură aproape în fiecare zi. Cel mai mult și cel mai rapid atunci când privim la televizor. Ceea ce înseamnă că cei mai mulți dintre noi suntem programați întreaga viața fără să conștientizăm.
De exemplu, atunci când ne uităm la reclame, ni se impune nevoia de ceva și astfel acceptăm sugestii. Orice reclamă creează o necesitate pe care creierul nostru o acceptă și apoi se programează să o acopere.
Istoric
În limba engleză termenul de “hipnoză” a fost introdus în anul 1841 de către medicul și chirurgul scoțian James Braid. El susține că a utilizat pentru prima dată autohipnoza la doi ani după descoperirea hipnotismului. Hipnoza și manipularea sunt procedee asemănătoare pentru că ambele se bazează pe puterea minții.
S-a dovedit de-a lungul timpului că mintea umană este cea mai complexă mașinărie existentă vreodată, cu mistere nedeslușite încă. Veți găsi în numeroase cărți de specialitate dovezi clare, conform cărora convingerile și gândurile pot influența ADN-ul și pot produce cele mai bizare maladii.
Un exemplu concret ar fi situația unui pacient care suferă de tulburare de personalitate. În funcție de personalitate, pacientul avea când ochi albaștri când ochi căprui, iar în pielea celuilalt ego, suferea de diabet. Analizele de sânge erau complet diferite conform stărilor mentale. Deci nu e de mirare că hipnoza este considerată un intrument atât de puternic.
Iar Eldon Tayler, pasionat întreaga sa viață de explorarea minții, ne ajută prin cartea sa Autohipnoză și tehnici subliminale să ne controlăm comportamentul și stările negative folosind tehnici de autohipnoză. De ce să lăsăm o așa putere la voia întâmplării când noi avem capacitate integrală de a ne folosi subconștientul în favoarea unui viitor echilibrat. Nu numai că am putea să ne vindecăm de diferite afecțiuni, dar ne putem modela și restructura dialogul interior într-atât încât să fim bine indiferent de ceea ce ni se întâmplă.
Oamenii nu sunt prizonieri ai sorții, ci doar ai propriei minți.
Franklin D. Roosevelt
Știți vorba aceea că oamenii își folosesc doar 10% din capacitatea creierului? Ei bine, astfel de măsurători nu au fost efectuate niciodată, declară Eldon Taylor. Există, de fapt, posibilități nelimitate pentru a ne folosi creierul, însă nu numai spre găsirea sinelui înțelept, ci și spre direcții sinistre. De aceea specialiștii au preferat să nu conteste capacitatea noastră mintală limitată. Pentru a ne folosi mintea în scopul binelui suprem, atât cât poate fiecare.
Ceea ce este însă cu adevărat demonstrat este afirmația: Convingerile îți determină viața! Nu există nicio îndoială în privința asta. Însă sunteți pregătiți să renunțați cu adevărat la toate convingerile induse, care v-au format până acum? La acele convingeri în care ați crezut dintotdeauna indiferent de rezultatele survenite? Sunteți pregătiți să credeți în altceva? În mai bine? În mai mult?
Mituri despre hipnoză
Hipnoza necesită capacitate de concentrare, ceea ce înseamnă că nu este recomandată pentru copii. În rest, oricine poate fi hipnotizat.
Atunci când subiectul se află sub hipnoză se manifestă tipare de unde cerebrale alpha, la fel ca în timpul somnului. De aceea hipnoza este asemănătoare cu somnul profund, însă de fapt sunteți mai conștienți ca niciodată. Doar că starea de conștiență este modificată.
Orice subiect hipnotizat poate opri hipnoza. Nimeni nu vă poate controla subconștientul. Sunteți mereu liberi să deschideți ochii și să puneți capăt procesului.
Tehnici de hipnoză
Vizualizarea – dacă o situație imaginară cuprinde destule detalii, mintea o va înregistra ca pe o situație reală, fără nicio diferență. Prin urmare, mintea nu poate distinge între realitate și imaginație. Nu e de mirare de ce metoda vizualizării face parte și din tehnici de dezvoltare personală. De exemplu, un sportiv de performanță și-ar putea impune victoria prin vizualizarea propriei prestații și a rezultatelor pozitive într-atât încât victoria să fie inevitabilă. Și la fel ca în orice alt vis sau obiectiv propus.
Memoria – memoria este cea care ne amintește cine suntem, cum percepem lumea, care ne sunt convingerile, etc. În lipsa ei, am fi altcineva, total diferiți. De aceea, caracterul se modifică în funcție de amintirile prezente sau uitate.
Emoția – structura emoțională a unui eveniment poate determina reprimarea și uitarea evenimentului în sine în scopul menținerii unei stări de bine.
Etape ale hipnozei:
- pre-relaxarea: muzică relaxantă, lumânări, tămâie, etc.
- inducerea – prin acțiuni repetitive: fie fascicule de lumină, balansarea unui pendul, etc.
- aprofundarea – prin tehnica vizualizării sau prin numărare
- utilizarea – o afirmație sau o trăsătură de caracter. De exemplu: „Sunt încrezător”, „Mă relaxez”.
- revenirea – printr-o încheiere clară a sesiunii.
În concluzie
Hipnoza este periculoasă doar dacă este folosită în scopuri distructive. Altfel este un instrument pentru creșterea puterii personale pe care o puteți folosi oricând. Iar autohipnoza este un procedeu magnific prin care antrenăm mintea prin sugestie să creeze obiceiuri și tendințe folositoare sănătății organismului uman, dar și a sănătății spirituale.
Eldon Taylor oferă câteva exerciții practice pentru combaterea depresiei, a insomniei, a anxietății – adevărate probleme moderne care ne controlează viața într-un mod nefast. Iată că de fapt avem credința și capacitatea necesare de a ne transforma în ceea ce vrem să fim cu adevărat. Totul pornește din gândurile și convingerile noastre.
Dacă oricine din mediul exterior ne poate manipula, de ce nu am folosi și autohipnoza în folosul progresului personal?