Sari la conținut

Caietul de Ioana Chicet-Macoveiciuc. Ce întrebări mai are Mura?

Am revenit asupra Murei cu suflet de copil chiar în această perioadă în care se pune accentul pe oamenii mici. Nici nu se putea moment mai potrivit decât 1 iunie. Mura mi-e tare dragă! Trebuie să recunosc. Am cunoscut-o prin lecturarea cărții Caietul de Ioana Chicet Macoveiciuc, un roman mic pentru fetițele care cresc mari. Iar acum autoarea, cunoscută în canalele media și ca Prințesa urbană a revenit asupra Murei cu al doilea volum, Caietul. Roman ilustrat pentru copiii care cresc.

Caietul este o carte pentru copii bineînțeles, însă eu, adult fiind, mă bucur de cărțile Ioanei exact ca o fetiță. Probabil că atunci când a scris cartea autoarea s-a gândit că multe fetițe se vor regăsi în povestea Murei. Dar oare s-a gândit că și mamele se vor regăsi în Mura? Ei bine, eu sunt una dintre ele.

Mura mi-e foarte dragă pentru caracterul ei blând, meditativ și iubitor. Este o fire prietenoasă, însă mai mult solitară, cu tot felul de întrebări și curiozități despre viață, oameni și planetă. O fire curioasă am fost și eu, însă spre deosebire de Mura, nu am avut un Dătător de răspunsuri care să mă lămurească. Probabil că de aceea m-am izolat într-o lume a cărților plină de povești și enigme rezolvate. Astfel am ajuns să fiu pasionată de literatură mai mult decât orice. Și astfel am ajuns să o descopăr pe Ioana Chicet-Macoveiciuc și mulți alți autori români. Deci toate lucrurile au un sens și o finalitate benefică.

“Viața e un parc de distracții în care uneori simți teamă, supărare și nesiguranță, și cu toate astea merită să ai bilet, pentru că mult mai adesea simți iubire, uimire, recunoștință, curiozitate, chef și fericire!”

Povestea Murei este povestea unui copil fericit, dar totodată tulburat de schimbările pe care le aduce timpul. Mura își pune foarte multe întrebări care dau sens vieții și are privilegiul de a primi răspunsuri de la un personaj misterior denumit Dătătorul de răspunsuri. Bucuroasă de acest nou personaj, Mura vrea să împărtășească și cu colegii de la școală secretul ei și reușește astfel să-și facă noi prieteni.

Însă toți copiii au întrebări. Iar aflarea unei asemenea vești, că ar exista un dătător de răspunsuri îi intrigă pe colegii Murei, iar Mura primește tot mai multe bilețele cu întrebări.

De ce unii copii sunt atât de enervanți?

De ce sunt fetele atît de diferite de băieți?

De ce trebuie să murim?

De ce mama și tata se poartă uneori de parcă nu mă mai iubesc?

Va reuși Mura să îl convingă pe Dătătorul de răspunsuri să răspundă tuturor întrebărilor colegilor ei? Ce soluție găsește Mura pentru a nu mai fi agasată cu bilețele? Dacă v-am stârnit curiozitatea, citiți cartea și aflați prin ce aventuri trece Mura.

Ce îmi place cel mai mult?

Ce îmi place cel mai mult la autoare e că reușește să înglobeze conceptii uriașe de dezvoltare personală în cuvinte mici, pe înțelesul copiilor. Răspunsurile ei sunt educative și inspiraționale, cu sensuri profunde, dar fără să folosească expresii grele.

Altă caracteristică plăcută este finețea scrierii, îmbracată pe alocuri cu sensibilitate și umor. Într-atât încât lecturarea poveștii devine o oază de liniște și pace lăuntrică. Nu mai ai nevoie de nimic altceva și ajungi ușor la starea aceea de copil, de bucurie simplă și puritate.

Iar ilustrațiile din roman încurajează la imaginație și creativitate. Și înfățișează o lume a copilăriei în care nu există toate acele tragedii ale oamenilor. Poate doar câțiva norișori care vin și pleacă.

“Noi nu suntem gândurile noastre, dar suntem ceea ce facem cu ele.”

Recomand Caietul de Ioana Chicet-Macoveiciuc (apărut la Editura Univers în 2021) tuturor mamelor care doresc să construiască o relație puternică de comunicare cu fetele lor. Iar noutatea la volumul doi este că se potrivește chiar și pentru băieți. Mai ales pentru că apare un personaj tare simpatic care va deveni un bun prieten pentru Mura.

Însă țin să menționez că această carte va avea un rol major în educația atât a părintelui, cât și a copilului, dacă va fi citită împreună. Căci lectura va fi destul de utilă și pentru părinții care nu știu cum să facă față întrebărilor mari. Iar răspunsurile autoarei pot fi o inspirație pentru fiecare dintre noi, copil și adult totodată.

Așadar, comandați cartea de aici cu transport gratuit (doar azi) și bucurați-vă de o lectură caldă, educațională.

Îți dorești lucruri pe care, când le primești, ai vrea să le dai înapoi. Te temi de lucruri, care de fapt, îți fac bine.

Ioana Chicet-Macoveiciuc

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin