Sari la conținut

Care este diferenta dintre coaching, training, mentoring si terapie?

Cartile de dezvoltare personala sunt foarte bine venite pe biroul oricarui om de succes, fie ca vorbim despre succes in viata personala, in afaceri sau pur si simplu in relatia cu ceilalti.

De-a lungul celor cativa ani de recrutare am invatat foarte multe lucruri despre oameni, e adevarat ca cei mai multi dezamagesc, insa daca intalnesc macar o persoana pe zi care ma uimeste placut o tin minte pentru totdeauna. Pana la urma nu conteaza cantitatea, ci calitatea. Iar calitatea este memorabila, pe cand cantitatea este usor de omis. Iar criticile catre ceilalti intotdeauna au radacini in caracterul nostru. Vedem oamenii asa cum suntem noi, ca intr-o oglinda. Si atunci incerc sa pornesc de la mine, citind, iubind, traind!

De curand am terminat o carte de citit, care nu a fost usoara si care cere timp pentru a fi inteleasa si pusa in aplicare. Coaching cu NLP. Cum sa fii un coach de succes de Joseph O’Connor si Andrea Lages m-a ajutat sa definesc termeni precum coaching, mentoring, counselling si training. Eu sunt Trainer in Recrutare, insa atunci cand lucrez cu oamenii invat sa fiu cate un pic din toate: terapeut (caci oamenii ascund diverse temeri si drame relationate cu experiente trecute, mai mult sau mai putin de nivel profesional), psiholog (caci incerc sa ii ascult si sa ii inteleg), coach (caci incerc sa ii motivez sa-si descopere obiectivele punand intrebarile corecte) si mentor (in special pentru membrii din echipa prin performanta si exemplu). Si inca invat, in primul rand, sa fiu un OM mai bun! Si apoi un trainer, recruiter, sotie, mama sau prietena la un nivel mai bun.

Coaching-ul ne ajuta sa fim exact persoana care ne dorim sa fim prin adresarea intrebarilor corecte, prin ascultare, analiza, raportare, altfel spus coaching cu NLP.

Dar ce inseamna NLP?

Programarea neurolingvistica, NLP, implica Neurologia (mintea si modul in care gandim), Lingvistica (semnificatiile limbajului) si Programarea (cum planuim actiunile). Un coach NLP se foloseste de limbajul corporal, non-verbal pentru a intelege clientul. Postura generala, ritmul gesturilor, contactul vizual, tempoul vocal si tonul vocii sunt foarte importante pentru intelegerea clientului.

Cu totii vrem sa fim fericiti, dar multi dintre noi nu stiu cum. Fericirea nu vine din exterior, ci atarna de deprinderile noastre de zi cu zi, de conceptii, de principiile dupa care ne ghidam, de vise si nevoi, de caracterul genetic, si de tot ce inseamna constiinta noastra. Ei bine, prin coaching gasim un drum spre fericire, chiar daca tot de noi depinde schimbarea, cunoasterea acestui drum si autocunoasterea sunt esentiale.

Ce inseamna pentru dumneavoastra a fi fericit? Ganditi-va la un moment cand ati fost fericit. Cum v-ati simtit?

Coaching-ul ne ajuta sa ne proiectam in viitor prin stabilirea unor obiective clare, pozitive, folosind toate resursele pe care le avem la indemana, analizand consecintele si respectand valorile noastre.

Ganditi-va la un obiectiv de viitor si descoperiti valoarea din spatele sau. Merita? Sunt beneficii valoroase?

Lumea noastra este experimentata, conform NLP, prin sisteme reprezentationale care sunt in numar de 5: sistemul vizual (atunci cand ne imaginam lucruri sau visam cu ochii deschisi), sistemul auditiv (cand vorbim in gand sau auzim vocile altor oameni), sistemul olfactiv (producerea mirosurilor), sistemul gustativ (gestionarea gusturilor) si sistemul chinestezic (atingere si constientizare).

Daca doriti sa stiti ce sistem reprezentational preferati puteti sa va inregistrati vorbind cateva minute despre un subiect care va atrage, de exemplu, despre o carte pe care ati citit-o recent.

Sisteme reprezentationale
Sursa: Coaching cu NLP. Cum sa fii un coach de succes de Joseph O’Connor si Andrea Lages

Iar ascultarea este un proces mai complex atunci cand e vorba despre a-i intelege pe ceilalti. Exista patru niveluri ale ascultarii: atunci cand auzim (inregistram sunete, dar ne gandim la altceva), cand ascultam normal (din prisma propriei experiente), cand ascultam selectiv (ce credem noi ca este mai important) si atunci cand ascultam constient (profund, fara monolog interior).

Incercati sa scultati constient o persoana apropiata, pe care o cunoasteti destul de bine. Nu-i asa ca descoperiti lucruri noi?

In coaching, un rol foarte important il au intrebarile. Iar raspunsurile se afla mereu in mintea celor vizati. Insa modul de a adresa o intrebare difera. O intrebare temeinica incepe mereu cu “ce” (“ce va doriti?”).

De retinut este ca un coach nu face referire la trecut ca un psihoterapeut, ci doar la viitor, folosind adeseori si presupozitii prin “daca” tocmai pentru a aflat ce valori il ghideaza pe cel vizat (“Daca ati reusi, ce beneficii va va aduce?”). Modul in care vorbim si cuvintele pe care le folosim in exprimarea sentimentelor si dorintelor sunt semne care denota o parte din caracterul nostru.

De exemplu, prin inlocuirea acelui “dar” deranjant din “Te iert, dar as vrea…” cu “si” (“te iert si as vrea”) nu numai ca are un efect pozitiv asupra interlocutorului si scuzele sunt primite cu voie buna, dar are rolul si de a armoniza sentimentele noastre stergand orice urma de emotie negativa.

Un alt exemplu ar fi conditionarea, atunci cand folosim foarte des “ar trebui” sau “trebuie“. Neplacerea cauzata de presiunea si obligatia infaptuirii unei sarcini poate fi usor inlocuita prin vointa proprie si printr-un sentiment de libertate printr-un simplu “vreau” sau “pot“.

Daca doriti sa intelegeti cu adevarat un om pe care nu il simpatizati foarte mult, incercati sa va armonizati gesturile, tonul, obiceiurile lingvistice cu el si puneti intrebari care sa inceapa cu “ce“. Fara supozitii, fara generalizari, fara acuzatii, discutia o sa aiba o directie placuta.

Coach-ul nu trebuie sa se implice nici emotional, nici personal; nu e nevoie sa vorbeasca despre el, si nici sa fie un geniu in domeniul in care ii sunt cerute serviciile. O relatie profesionala coach-client se axeaza pe respect. Coach-ul este un om, imperfect, cu propriile credinte si valori, insa trebuie sa inteleaga clientul din prisma experientei acestuia, si nu a lui personala. Trebuie sa fie un om bun, pasionat de oameni, altruist si generos. Iata un scurt exemplu pentru o intelegere totala:

Se spune ca o femeie si-a dus copilul, care manca foarte mult zahar, la Gandhi pentru a-l convinge sa nu mai manance. Gandhi i-a spus femeii sa il aduca inapoi intr-o saptamana. Dupa o saptamana, femeia s-a intors cu baiatul si Gandhi i-a spus simplu si direct sa renunte la zahar. Baiatul, care il respecta pe Gandhi foarte mult, a promis ca va face acest lucru. Mama, nedumerita, l-a intrebat de ce i-a cerut sa revina dupa o saptamana. Si atunci Gandhi i-a raspuns ca si el manca zahar saptamana trecuta.

In coaching cu NLP ascultarea si concentrarea sunt aptitudini primordiale. Ca sa intelegem oamenii de langa noi trebuie sa ii ascultam, sa ii observam, sa ii intelegem. Si pentru toate acestea este nevoie de relaxare si concentrare profunda asupra celuilalt.

Un exercitiu util este ascultarea respiratiei. Incercati in fiecare zi timp de 10 minute sa va concentrati asupra respiratiei. Astfel veti invata foarte multe despre rabdare si concentrare.

In concluzie, diferenta dintre terapie, counselling, training, consultanta si mentoring pe intelesul tuturor este urmatoarea:

  • Counselling se axeaza pe remedierea unor probleme personale ale clientului.
  • Terapia vizeaza intelegerea si abordarea experientelor din trecut.
  • Trainingul este procesul prin care sunt dobandite cunostinte noi.
  • Consultanta este specializata pe solutionarea problemelor de afaceri.
  • Mentoring se axeaza pe oferirea de sfaturi dintr-un domeniu foarte bine cunoscut.
Sursa: Coaching cu NLP. Cum sa fii un coach de succes de Joseph O’Connor si Andrea Lages

Fie ca va doriti o cariera in coaching, fie ca doriti sa va imbunatatiti relatiile cu ceilalti sau fie ca doriti doar sa va familiarizati cu acest concept, aceasta carte este pentru dumneavoastra si o puteti gasi aici.

De asemenea, multe carti de dezvoltare va stau la dispozitie pentru a deveni o versiune mai buna a ceea ce sunteti acum.

Cititi, iubiti, traiti!

Care este limbajul iubirii tale?

Lasă-mi datele tale de contact și-ți voi trimite testul pe email.

Nu facem spam! Citește [link]politica noastră de confidențialitate[/link] pentru mai multe informații.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin