Sari la conținut

Ce nu știai despre Gabriel Garcia Marquez – autorul celei mai vândute cărți în pandemie

Gabriel Garcia Marquez s-a născut în 1927 în Columbia și a murit în 2014 în Mexic la 87 de ani. Presa mexicană afirma că scriitorul ar fi murit de cancer limfatic, însă președintele columbian Juan Manuel Santos a susținut că ar fi suferit de pneumonie.

Gabriel Garcia Marquez a scris romane care au intrat în istorie și sunt printre cele mai citite cărți din lume. Este faimos în special pentru romanul lui de debut – Un veac de singurătate (55% reducere, 17.55 lei azi) tradus în 35 de limbi străine și vândut în peste 30 de milioane de exemplare.

Cartea fost cotată ca fiind a doua operă literară majoră scrisă în limba spaniolă, după Don Quijote de Miguel de Cervantes.

Romanul Un veac de singurătate, scris în 18 luni, a câștigat premiul pentru Cea mai bună carte străină (Franța 1969) și premiul Rómulo Gallegos pentru Literatură (Venezuela 1972).

Același roman a inspirat și cultura japoneză pentru crearea unei piese de teatru – Un veac de singurătate a lui Shuji Terayama, dar si a filmului Farewell to the Ark din 1984.

Gabriel Garcia Marquez era căsătorit cu Mercedes Barcha din anul 1958 și au trăit împreună până la moartea artistului, timp de 56 de ani. Relația lor era recunoscută ca o frumoasă prietenie, în care suportul și comunicarea erau primordiale.

Cuplul a avut doi copii, Gonzalo şi Rodrigo, unul ilustrator şi celălalt regizor şi producător de cinema şi de televiziune.

Mercedes Barcha, sotia sa, descendentă a unei familii de emigranți egipteni, s-a născut și a locuit în Columbia, unde tatăl ei deținea o farmacie. Ea și scriitorul s-au cunoscut în copilărie când ea îl ajuta pe tatăl ei să ofere medicamente celor în nevoie.

G.G. Marquez, soția sa Mercedes și cei doi fii, Gonzalo şi Rodrigo

Altruismul și dragostea ei reiese și dintr-o mică istorioară. Atunci când Gabriel Garcia Marquez a terminat manuscrisul la Un veac de singurătate de 700 de pagini, cuplul s-a dus la poștă să-l trimită unei edituri din Argentina, însă banii le ajungeau să trimită doar jumătate din manuscris.

Atunci Mercedes a fugit acasă, a luat reșoul și uscătorul de păr și le-a vândut pentru a face rost de restul sumei. Reșoul era extrem de important pentru Marquez, căci acesta nu suporta să scrie în frig. Astfel au reușit să trimită și cealaltă jumătate de manuscris. Mercedes i-a zis lui Marquez (alias Gabo): “tot ce ne lipsește acum e să fi trimis o carte proastă”.

Însă Un veac de singurătate a devenit o capodoperă literară!

Mercedes Barcha a murit sâmbătă, 15 august, în Ciudad de México, la vârsta de 87 de ani, la aceeași vârstă cu a scriitorului. Cauza morții este necunoscută, se știa doar că avea probleme respiratorii.

Iar acum, Gabriel Garcia Marquez este autorul a celei mai vândute cărți în perioada de pandemie – Dragostea în vremea holerei ce a înregistrat peste 760 de exemplare vândute într-o lună față de o medie de 1 exemplar/lună înainte de luna martie 2020.

Scriitorul a fost distins cu premiul Nobel pentru Literatură în 1982 pentru întreaga sa operă.

Spune întotdeauna ce simți și fă ceea ce gândești.

Tot ceea ce se petrece are un anumit sens.

Viaţa este lucrul cel mai bun din câte s-au inventat vreodată.

Gabriel Garcia Marquez


Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin