Sari la conținut

Cercul de foc – un roman despre supravietuire și evoluție

Cercul de foc. Supraviețuirea unei civilizații de Liviu C. Tudose a apărut la Editura Creator în 2020 și reprezintă o invitație într-o lume imaginară, plină de personaje puternice cu perspective limitate.

Începutul este unul feeric, aproape încurajator ca într-o poveste fantastică în care așteptările sunt mari, iar forța binelui triumfă.

Și-au fost odată ca niciodată povești care s-au spus copiilor înainte de culcare, în nopțile călduroase de vară sau la gura sobei, când pe-afară iarna tricota cu pasiune, din fulgi bogați de nea, un veșmânt plăpând ce se întindea peste tot tărâmul.

Încă din primul capitol sunt prezentate patru ținuturi și un regat înconjurat de ziduri de vulcani infiniți ce fumegau amenințători, pictați în culori sumbre, cenușii și negricioase, ce îți ofereau un sentiment de neliniște, denumiți Cercul de Foc.

Astfel, acești vulcani înfricoșători devin laitmotivul romanului, calea făuritoare de destine și caractere. Întâlnim personaje diferite, unele însetate de putere, altele de evoluția spiritului, dar cele mai multe duc o viață simplă în care obiectivul suprem nu este decât trăirea prezentului și continuarea unei existențe pașnice.

Cu toate acestea pământul nu va fi niciodată de ajuns pentru oameni, căci lupta pentru putere și stăpânire va exista pretutindeni, chiar și în ținuturile în care civilizația este în primejdie.

Personajele sunt prinse într-un miraj al munților roșii, cunoscuți în limbajul vremii drept Cercul de Foc, ce înconjurau regatul la mare depărtare, asemeni unui cerc, furându-i libertatea de expansiune, moment care deschide inevitabil lupta pentru supraviețuire…

Cartea prezintă intrigi între generații și statut social, iubiri de poveste, personaje erudite, cu capacitate de sacrificiu și de acceptare a singurătății în detrimentul faimei și bogăției. Mai presus de prosperitate și avuții este așadar supraviețuirea. Căci nimic nu mai are rost într-o lume aproape de sfârșit.

Pe de altă parte, slăbiciunile umane sunt imbatabile. Ipocrizia, viclenia, lăcomia se întâlnesc chiar și în perioade de cumpănă, căci solidaritatea nu este o calitate înnăscută. În cazul unor personaje, ispita puterii este adeseori mai puternică decât viața, însă rezultatele sunt fatale pentru cei care nu doresc schimbarea în bine.

Autorul mi-a amintit subit de Jules Verne și de cărțile sale pline de aventuri în căutarea sensului existențial și a unei destinații aparent imposibilă, dar primordială. Sensibilitatea autorului a alăturat imaginația emoției și a transmis printr-o scriitură simplă trăirile personajelor exact așa cum le poate simți oricare dintre noi. Pentru că orice ființă duce o luptă, iar dorința de supraviețuire este efectiv universală.

Doar că oamenii luptă cu arme diferite, așa cum descrie și Liviu C. Tudose în această aventură a vieții. Unii se agață de statut, alții de iubire, iar eroii de o cale de salvare. Așadar iubirea este trăită spontan, dar intens, cu o profundă conștientizare a relativității timpului.

Călător prin lumea-ntreagă am hoinărit, și-acum te-am întâlnit,
Ohhh, înger drag, la mine-n suflet a venit. Ești visul împlinit.
Ai curcubeul în priviri și-un zâmbet simplu ce inima-mi dorea.
Eu sunt al tău, dar n-am curajul să îți spun, dragostea mea...

Totodată, iubirea devine motivația supremă pentru supraviețuire, căci ce rost are lupta fără recompensă?

Iubirea – acest sentiment minunat, trăit diferit, dar care le oferea o senzație plăcută, trimițându-i într-o lume numai a lor, lipsită parcă de griji, ură și neajunsuri.

Recomand această carte iubitorilor de ficțiune, de fantastic, de aventură, de libertate. Căci supraviețuirea înseamnă libertate și dobândirea unei identități noi. Iar schimbarea este esențială pentru trăirea pe deplin a unei vieți lipsită de griji.

Înainte de a fi trăită, libertatea se simte! Eliberați-vă grijile! Acesta este punctul din care fiecare dintre noi va începe o viață nouă!

Liviu C. Tudose

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin