Sari la conținut

Confortul domestic – una dintre cele mai puternice fantezii ale bărbatului

Contrar opiniilor de azi, una dintre cele mai puternice fantezii ale bărbatului este confortul domestic. Poate părea de necrezut, dar bărbatul își dorește foarte mult ca atmosfera din casă să fie una liniștită atunci când el se întoarce de la serviciu.

Soția să-l întâmpine cu iubire, iar copiii, educați și ascultători să fie bucuroși să-l vadă. Nu vrea decât să se trântească pe o canapea, să mânânce o cină caldă și să privească la televizor sau să citească o carte. Și apoi eventual să-și împlinească nevoia de intimitate alături de soție.

Ceea ce poate părea extrem de nedrept pentru femei, indiferent că au un job sau nu. Pentru că ziua lor nu se termină chiar atât de ușor. După 10 ore de muncă, atunci când se întorc acasă, trebuie să gătească, să pună o mașină de rufe la spălat, să trebăluiască prin casă și să pregătească și copiii pentru a doua zi.

Iar dacă sunt casnice, cu atât mai mult își doresc să aibă parte de compania soțului, să aibă conversații sincere și să fie apreciate pentru eforturile lor de peste zi.

Sau să iasă pur și simplu din casă, timp în care ei să stea acasă cu cei mici și să păstreze casa curată. O adevărată provocare pentru ei, în condițiile în care nu vor decât relaxare și liniște. Nevoile femeii nu împlinite, pentru că sunt combătute de nevoile lui, iar dezamăgirea își face locul.

Femeia, obosită și răvășită de atâtea responsabilități, începe să se răzvrătească împotiva partenerului pentru că nu face nimic și nu le ajută. Și de la oboseală și de la nedreptatea pe care o simt, începe să țipe la copii și să-și critice soțul.

Ea termină treaba prin casă târziu, pune copiii la somn și adoarme adeseori lângă ei. Părăsește patul patrimonial, își neglijează soțul și clar nevoia de intimitate nu este împlinită. Nici nevoia ei de afecțiune, nici nevoia de angajament familial, nici nevoia de comunicare. Și ambii parteneri termină ziua respinși, neînțeleși, supărați și frustrați.

Copiii, pe de altă parte, sunt agitați și vor atenție de la părinții pe care nu i-au văzut toată ziua. De unde confort domestic? Ce ironie, nu-I așa? Nu numai că această fantezie este irealizabilă, dar aproape că devine interzisă. Ei bine, vă puteți imagina cum reacționează bărbatul. Își adună forțele, preia din responsabilitățile casnice și își împacă copiii? Nu, sigur că nu. Ci se izolează mai adânc în activitatea lui de relaxare. Mai rău, reacționează agresiv și conflictul se acutizează.

Deci ce facem în cazul în care nevoia de confort domestic este predominantă?

Dacă ești casnică, îți poți prioritiza treburile casnice astfel încât să pregătești teren fertil pentru însămânțarea nevoii de afecțiune, de comunicare și de confort domestic în avantajul amândurora.

De exemplu, să te așezi lângă el și să purtați o conversație clasică de grijă și conectare. Cum ți-a fost azi? Ce pot face pentru tine? Și apoi să îi comunici și tu planurile tale, gândurile și realizările. Eventual, dacă ai nevoie de o ieșire îi poți propune ceva cu toții, o plimbare scurtă în centru sau o masă în oraș. Sau pur și simplu o oră în care vrei să te vezi cu o prietenă.

Toate aceste informații, exprimate în cuvintele potrivite și într-un context adecvat, duc la rezultate maxime.

Folosiți-vă de prietenii conversației intime, precum grija, ascultarea, aprecierea celuilalt, sinceritatea. Nicidecum comparații (dar și tu ai fost aseară la fotbal…), critică (niciodată nu mă lași să…) sau ofense (ești nedrept și egoist…).

Dacă însă lucrezi cu normă întreagă la fel ca și el, atunci repartizarea echitabilă a sarcinilor este cea mai bună soluție. Aceasta trebuie efectuată de comun acord, clarificată și notată și totodată argumentată. Care este scopul ei suprem? Împlinirea nevoilor ambilor parteneri. Dacă el vrea confort domestic, iar ea vrea angajament familial (implicarea soțului), atunci repartizarea sarcinilor merită respectată.

Iată ce poți face:

  1. Identifică responsabilitățile casnice – fă o listă cu tot ce trebuie făcut, cum și când, cine o face, cât de important este pentru cel care o face (1-5). Lista poate fi actualizată treptat, cu sarcini noi, cu schimbări de situație, timp diferit, etc.
  2. Asumă-ți responsabilitatea – fă o listă cu trei coloane care să cuprindă: toate responsabilitățile, responsabilitățile lui, responsabilitățile ei. Selectează sarcinile pe care ți le asumi pe deplin și benevol, pentru că efectiv vrei să le faci tu și te pricepi cel mai bine.
  3. Împărțiți sarcinile rămase – în mod echitabil și de comun acord. Amintiți-vă de scopul suprem. Liniște în casă, confort, relaxare, afecțiune, comunicare, înțelegere. Negociați și oferiți ceva la schimb, pentru că altfel sarcinile nu vor fi respectate, chiar dacă lista este clară. Folosiți recompense pentru motivație. Dar mai ales apreciere și recunoștință.

Totuși, câteva întrebări ajutătoare îți pot fi de folos pentru a conștientiza nevoia de confort domestic:

  • Ești de acord să împarți sarcinile casnice chiar să dacă nu vor fi efectuate exact ca tine?
  • Între sarcini făcute incomplet și gestionarea tuturor sarcinilor ce ai prefera?
  • Crezi că împărțirea echitabilă a sarcinilor te va ajuta în relația de cuplu?
  • Confortul domestic este una dintre nevoile tale sau îți face plăcere să contribui la treburile casnice?
Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin