Sari la conținut

Copii educați, părinți împliniți. Sfaturi și metode de educație a copiilor

Copii educați, părinți împliniți de Aurelia Grosu este continuarea cărții Educă-mă cu viziune. Ambele sunt două cărți de dezvoltare personală inspiraționale menite să încurajeze generațiile de părinți la construirea unui viitor familial armonios. Cartea cuprinde sfaturi și metode de educație a copiilor de pus în aplicare de câtre părinți, bunici și cadre didactice.

Cine este Aurelia Grosu?

Aurelia Grosu este învățător care educă, ghidează și îndrumă micile talente spre descoperirea sensului vieții prin responsabilizare, altruism și credință. În urma unor decepții personale și a unei vieți tumultoase, autoarea a învățat de una singură să accepte suferința ca pe o cale de evoluție. Astăzi Aurelia Grosu este un suflet vindecat, capabil să ofere și celorlalți, să inspire și să încurajeze la dezvoltare personală.

Motivată de însuși Socrate, prin cunoscutul citat Cunoaște-te pe tine însuți, de experiența personală și profesională, dar mai ales de iubirea nețărmuită a lui Dumnezeu, Aurelia Grosu și-a revoluționat propria lume interioară. Iar azi predă metode de a construi un stil de viață echilibrat, de autocunoștere și identificare a propriilor angoase existențiale.

Pasionată de lectură și dezvoltare personală, reușește să transmită cu dragoste și perseverență valori și principii fundamentale pentru ca fiecare dintre noi să își depășească latura mediocră și să acționeze conștient.

Printre cărțile autoarei se numără și Educă-mă cu viziuneAi valoare în ochii mei, femeieEști mai puternic decât crezi și Picături de suflet în contul înțelepciunii tale, care pot fi achiziționate de pe pagina de Facebook a autoarei.

Despre libertate în educație

Aurelia Grosu ne vorbește despre libertatea spiritului și a alegerilor. Fiecare copil este liber să realizeze tot ceea ce își propune dacă va căpăta încrederea și convingerea că merită tot ce este mai bun în lume. Educația oferită de către părinți trebuie să fie spre folosul lor, fără încurajare la competiție sau mulțumirea celorlați.

Rolul convingerilor pozitive

Totodată, autoarea ne îndeamnă să transmitem copiilor noștri doar convingeri pozitive. Pentru că întregul lor parcurs existențial va depinde de ceea ce au preluat din mediul familial. Iar convingerile sunt atât de puternice, încât, înțelese greșit, pot modela caractere distructive.

E important ca fiecare dintre noi să fie conștient de resursele nelimitate pe care le deține, de bunătatea omului indiferent de faptele sale și de dragostea Creatorului nostru.

Limbajul de iubire al copiilor

Un alt subiect de luat în considerare este limbajul de iubire al copiilor pe care Gary Chapman îl descrie în cartea sa, Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor. Aurelia Grosu ne amintește că fiecare copil are un mod diferit de a simți și de a-și manifesta iubirea.

Căci limbajul de iubire poate fi de cinci feluri – mângâierile fizice (îmbrățisări), cuvintele de apreciere (complimente, cuvinde de laudă, încurajare), serviciile oferite (mâncare, haine), timpul petrecut împreună sau darurile (mici atenții).

De reținut este că toate cele cinci limbaje sunt importante pentru construirea unui bagaj emoțional sănătos și pentru dezvoltarea unei personalități complete, însă prioritatea lor poate fi diferită. Iar dacă noi, părinții sau chiar și profesorii, am fi atenți la modul de manifestare al fiecărui copil atunci am avea puterea să modelăm destine impecabile.

Educația copiilor începe cu educația părinților

Puterea exemplului este cea mai bună metodă de educare. De altfel, nu ai cum să oferi ceea ce nu ai. Dacă vrei să transmiți un mod de gândire constructiv, trebuie mai întâi să aplici tu ca părinte în viața de zi cu zi un mindset pozitiv. Dragostea pentru cultură și cărți nu e de ajuns să fie predată, ci trebuie afișată prin lectură și apreciere pentru frumos chiar de către adulți.

Educația copiilor începe cu educația părinților. Numai un om sănătos emoțional poate educa un copil sănătos. Altfel, dacă adulții sunt dominați de principii greșite și valori inutile, de răni nevindecate și emoții refulate, copiii vor urma involuntar un traseu dăunător.

Așadar, educă-te întâi pe tine, dacă vrei să fii un părinte împlinit.

Sfaturi utile pentru educația copiilor

Oferă copilului tău 20 de minute pe zi în care să-i identifici frâmântările, nemulțumirile și fricile prin comunicare. Timp în care să asculți activ, fără să judeci sau contrazici. Începe cu întrebarea – Ce ai vrea să fac și nu fac?

Elimină negația din conversație. Negațiile atrag negații și consecințe negative. Încearcă în loc de Nu te mai uita la televizor! la E timpul să închizi televizorul pentru a ne juca împreună (sau orice altă activitate compensatoare).

Scurtează explicațiile. Atunci când dorești să explici ce e bine și ce e rău, nu e recomandat să detaliezi prea mult. Un copil se plictisește repede și are nevoie de cuvinte scurte și la obiect.

Privește-l în ochi și apleacă-te la nivelul lui atunci când vrei să-i vorbești.

Folosește cât mai des terapia de șoc pozitivă. Atunci când copilul se infurie, zâmbește-i, iartă-l, ia-l în brațe. Nu-l pedepsi.

Jucați-vă împreună. Astfel îi hrănești nevoia de conectare, de afecțiune și de iubire. Implicit stima de sine, prin atenția și timpul oferite.

Rugați-vă împreună seara pentru a-i transmite sentimentul de recunoștință pentru creație, dar mai ales pentru Creator.

Spune-i o poveste înainte de culcare. Astfel îi vei stimula creativitatea, imaginația și pasiunea pentru lectură.

Fii zgârcit în critici și generos în laude pentru dezvoltarea stimei de sine și împlinirea nevoii de autonomie și validare.

Îmbrățisează-l în fiecare zi și nu uita să-i spui cât de important e pentru tine.

Concluzie

Aurelia Grosu predă prin această carte cum trebuie educați copiii pentru ca părinții să fie împliniți. Pentru ca prin dezvoltare personală, părinții să poată contribui la evoluția autentică a altor ființe divine. Veți găsi soluții la diverse cazuri conflictuale, precum gelozia dintre frați, furia incontrolabilă a copilului, fricile copiilor, comparații între frați, viața de cuplu după apariția copilului și multe alte situații reale.

Așadar, recomand cărțile Aureliei Grosu pentru:

  • simplitatea scriiturii, dar totodată pentru implicare și dăruire în fiecare cuvânt;
  • curajul de a renaște din suferință și de a transmite mai departe metode de vindecare capabile să salveze o lume întreagă;
  • autenticitatea și profunzimea sinelui său;
  • experiența profesională ca învățător, care îi conferă dreptul și aptitudinea de a vorbi deschis despre generațiile tinere și influența părinților asupra celor mici;
  • iubirea pentru semeni și Dumnezeu care o inspiră de fiecare dată când scrie;
  • talentul de a vorbi despre dezvoltare personală prin pilde și învățături scriptice, fâcând o mare diferență între psihologie ca știință și consiliere ca proces firesc de autocunoaștere prin prisma relației cu Divinitatea;
  • că tot ce a scris este spre folosul nostru, pentru propria evoluție spirituală!

Citiți, iubiți, trăiți!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin