Sari la conținut

Cum poți fi fericit?

Cum poți fi fericit. Alege fericirea pentru a avea o viață prosperă de Cristina Ștefan este o carte plină de entuziasm, speranță și iubire față de viață.

Căci fericirea nu are nevoie de stimulti externi, de demonstrare sau de căutare. Fericirea e o stare naturală pe care o deținem cu toții încă de la naștere, la fel ca încrederea în sine. Doar că pe parcurs o pierdem. O confundăm cu plăcerea. O înlocuim cu viciile. O căutăm în aparențe. O rătăcim printre obligații.

Însă Cristina Ștefan ne spune în această carte nu numai cum să fim fericiți, ci și cum să rămânem fericiți. Pentru că dacă fericirea e doar o stare de bine temporară, nu e greu să o obținem, ci să o menținem. Așadar, cum poți fi fericit?

Bucuria este responsabilitatea ta de bază.

Nimeni nu este responsabil pentru ceea ce trăiești. Nici părinții tăi, nici partenerul tău, nici copiii tăi. Doar tu. Și ai puterea oricând să fii. Căci fericirea de cele mai multe ori e o simplă alegere. Da, poate nu se întâmplă lucruri grozave în viața ta acum, dar poți să fii fericit sau poți să te plângi la infinit! Ce alegi?

Fericirea este natura ființei umane.

Te naști fericit. Emani fericire încă de la naștere. Fericirea este energie pură, una dintre cele mai înalte emoții. Când o simți, transmiți mai departe și atragi și mai multă fericire. Iar când ești trist te îndepărtezi de adevărata ta natură și te rătăcești. Pentru că tu nu ești aici ca să suferi, ci ca să iubești și să te bucuri.

Privește viața ta în perspectivă.

Lumea ta este minunată și viața este un miracol. Totul este frumos în jur. Șterge-ți lentilele existenței și privește mai departe de nemulțumirea ta actuală. Probabil că nu e totul perfect, dar dacă privești în perspectivă vei găsi și lucruri care să te fericească. Totul trece, nimic nu durează. Totul se transformă, nimic nu moare. Deschide ochii. Privește lumina. Zâmbește. Simplu fapt că poți face asta e deja un motiv de fericire.

Gândește în afara dogmelor impuse de societate.

Societatea are propriile reguli și e în regulă. Fără ele, lumea ar fi un haos. Dar tu învață să fii selectivă. Alege doar ce ți se potrivește. Nu fă nimic din obligație. Înainte să întrebi societatea, întreabă-ți inima. Tu ce-ți dorești? Ce te face pe tine fericit/ă? Ce simți? Ce vrei? Ce-ai face diferit?

Nu căuta fericirea, doar lasă-te purtat de fericire.

Fericirea nu e o destinație, ci o călătorie. Nu-ți pune rucsacul în spate și nu te rătăci pe drumuri neștiute doar de dragul de a o găsi. Fericirea e aici. Acum! În orice moment poți s-o simți. E accesibilă oricând, oricui, oricum. Nu e tangibilă, și nici vizibilă, dar se simte din plin. Miroase bine, ține de cald și de iubire, te apără de ură, de tristețe, de ranchiună, de regrete și de plictiseală. Te păstrează tânăr/ă, te ține de mână în caz de pericol și uneori ține și de foame.

Zâmbește mai mult.

Când alții te cred fericit și tu nu ești, ia-te după ei.” (Raymond Ruyer) este un citat foarte adevărat. Mesajul nu e să mimezi fericirea doar pentru a demonstra ceva, ci a zâmbi chiar și în clipe de tragic. Pentru că a zâmbi în clipe de tragic e o dovadă de înțelepciune.

Iar din punct de vedere psihologic, zâmbetul este un antrenament pentru fericire. Prin zâmbet îți obișnuiești mușchii faciali să exprime emoții pozitive și totodată transmiți emisferelor cerebrale o atitudine încrezătoare. Toate acestea, atitudinea și încrederea, te vor conduce spre fericire.

Râzi mai des.

Dacă zâmbetul e mai mult o expresie și o atitudine, râsul e bucurie pură prin care se secretă endorfina – hormonul fericirii. Râsul vindecă depresia, anxietatea, durerile de cap și va atrage oameni frumoși pe lângă tine. Pentru că ne dorim cu toții oameni veseli, care inspiră și înveselesc. Fii și tu unul dintre ei!

Fă ceea ce-ți place.

Identifică-ți pasiunile și fă-le loc în viața ta. Nu lăsa obligațiile să-ți ocupe mai mult de 50% din timp. Tot din ceea ce trăim are un sens. Până și obligațiile. Dar cheia fericirii e echilibrul. Acea proporție egală dintre lucrurile bune și cele ne-bune. Ai grijă ca măcar 50% din programul tău să fie umplut cu oameni pe care-i admiri și cu activități care te pasionează.

Dacă nu știi încă ce-ți place să faci, pune-ți întrebări: ce făceai cu drag înainte să te căsătorești? Ce pasiune aveai înainte să faci copii? Ce-ți doreai să devii când erai mică? Dacă banii nu ar fi o problemă, ce job ai avea? Ce-ți place atât de mult încât ai plăti pentru asta?

Iată ce frumos ne vorbește autoarea în cartea Cum poți fi fericit. E cu adevărat o lectură care te înalță, te luminează și te direcționează spre fericire. Avem nevoie de atât de puțin pentru a fi fericiți. Uneori de cartea potrivită, alteori de doar 5 minute să o răsfoim, uneori de o rază de soare, alteori de un zâmbet. Orice-ai alege să faci, în primul rând alege să fii fericit! Că restul vine firesc.

Pentru tine ce-i fericirea?

Citește și Cartea Părinților de Adolescenți de Cristina Ștefan.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin