Iubirea, ca orice limba, foloseste diverse dialecte. Orice relatie are un abecedar propriu, obiceiuri si formule de succes. Toate acestea sunt exprimate prin limbaje diferite.
Asa cum pentru a vorbi corect o limba straina avem nevoie de un dictionar, asa si pentru a construi relatii armonioase avem nevoie de o cunoastere a limbajelor prin care este exprimata iubirea. Relatiile dintre oameni sunt diferite si depind foarte mult de caracterul uman (care la randul lui depinde atat de psihicul personal, cat si de cel colectiv – mostenirea psihica ancestrala), de istoricul amoros si de conceptia futurista individuala.
Dr. Gary Chapman, consilier matrimonial american, cu o casnicie de aproape 30 de ani si 2 copii, vine in ajutorul nostru pentru a lamuri limbajele iubirii. E foarte important sa cunoastem limbajul celuilalt, caci adeseori tindem sa iubim asa cum ne dorim noi sa fim iubiti/iubite. Dar este gresit! Asa cum noua nu ne-ar placea sa primim cadou ceea ce vrea celalalt, ci in functie de dorintele noastre. Oare celalalt este multumit de cum iubim si de ceea ce oferim?
Cum ajungem la o limba comuna intr-o relatie? Folosim oare limbajul corect pentru a ne demonstra iubirea?
Gary Chapman raspunde la toate aceste intrebari in Cele cinci limbaje ale iubirii.
Dar care sunt cele 5 limbaje ale iubirii?
- Declaratiile sub forma de aprecieri si incurajari: atunci cand partenerul cauta mereu apreciere pentru eforturile si gesturile sale; incurajare pentru a-si duce la capat planurile si ideile; declaratiile directe care sa includa complimente si bineinteles formula magica „te iubesc” exprimata direct; deasemenea folosirea unui ton amabil si politicos.
- Timpul petrecut impreuna: atentia oferita partenerului, prezenta totala a partenerului, nu doar fizica, ci si morala si emotionala; activitati comune si implicarea reciproca, comunicarea.
- Darurile: mici atentii oferite partenerului precum cadourile, bunuri de care au nevoie, produse folosite in mod regulat, etc.
- Serviciile. De exemplu cumparaturile facute de partener, gatitul, calcatul camasilor, etc.
- Contactul fizic: mangaieri, sarutul de bun-venit/ramas- bun, imbratisarile, raportul sexual.
Fiecare relatie este unica. Nu toti iubim la fel, nu toti ne exprimam la fel. Avem modul nostru de a ne manifesta si prioritizam diferit cele 5 limbaje ale iubirii. Cumva le folosim pe toate, insa nu oferim importanta in aceeasi masura. Unii dintre noi punem accentul mai mult pe timpul petrecut impreuna, decat pe contactul fizic, sau mai mult pe declaratii decat pe servicii. Pentru unii conteaza declaratiile, precum „te iubesc”, pentru altii darurile. Iar atunci cand confundam limbajul nostru cu al partenerului, pot isca uriase conflicte. De aceea trebuie sa invatam sa iubim intr-o limba comuna.
Cele 5 limbaje ale iubirii pot fi folosite si in relatie cu familia, cu prietenii si cu copiii nostri. Si astfel vom intelege mult mai usor ce vor ceilalti si ce asteptari au de la noi. De asemenea, vom putea evita cu usurinta conflictele, vom comunica mai eficient si vom construi relatii armonioase in jurul nostru.
„Iubirea este o alegere. Si fiecare partener poate incepe procesul acesta chiar acum.“
„Ţelul iubirii nu este să obţii ceea ce doreşti, ci să faci ceva spre binele celui pe care îl iubeşti.”
„Limbajul emoţional al iubirii tale poate fi faţă de cel al partenerului tot atât de diferit cum e chineza de engleză.”
Care este limbajul tau de iubire? Ce anume te face sa te simti iubit(a)?
Va recomand sa cititi cartea intreaga Cele 5 limbaje ale iubirii de Gary Chapman pentru o exemplificare in ansamblu. Si alte carti de Gary Chapman precum Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor, Cele cinci limbaje ale scuzelor va sunt de folos pentru o relatie armonioasa cu familia.
Cititi, iubiti, traiti! 😉
Citește și Nevoile tale emoționale în relația de cuplu.