Sari la conținut

Iubirile croitoresei – 6 ani de maturizare și evoluție

Iubirile croitoresei de Maria Duenas este un Bestseller spaniol din 2013 cu peste un milion de exemplare vândute. Romanul a fost ecranizat într-o serie de 13 episoade difuzate în 2014 pe Euforia TV, sub denumirea de The time in Between.

Acțiunea se petrece în jurul personajului principal, Sira, de-a lungul a șase de ani de maturizare și evoluție, de decepții si razboi, de regasire si pierdere, de singuratate și schimbări.

Sira este o fată saracă, de proveniența spaniolă, crescută în Madrid doar de mamă. De o mamă puternică, de meserie croitoreasa, care nu s-a plâns niciodată de ghinionul vieții, plină de inegritate și curaj. Sira este rodul dragostei ei juvenile pentru un bărbat bogat pe care l-a mai întâlnit o singură dată, înainte de război, când Sira avea deja 24 de ani.

Povestea Sirei are loc pe mai multe planuri geografice, în Spania, Maroc si în Portugalia. Sira este la inceput o simplă croitoreasă, modestă și ignorantă, care nu știe nimic altceva despre lume si oameni, decat nevoia lor vestimentară și nevoia de supraviețuire, pe care o trăieste cu toată ființa sa pe parcursul vieții.

Iubirile Sirei sunt de fapt reprezentate de trei barbați care au lăsat răni adânci în sufletul ei, dar care apar foarte rar în povestea ei. Cele mai multe trăiri se învârt în jurul unor situații politice, comploturi și mascarade din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Primul bărbat de care s-a îndrăgostit, Ignacio, probabil singurul demn de iubirea ei, a fost lăsat în urmă din dorința ei. Sira s-a îndrăgostit ireversibil exact înainte de căsătorie, de un domn galant și seducător alături de care a trait cele mai intense luni de dragoste și pasiune. Pentru el Sira si-a părăsit țara si familia și s-a mutat in Maroc. Insă fericirea ei a durat puțin, căci Ramiro a părăsit-o fără scrupule, furându-i singura moștenire de la tatăl său bogat. A lăsat-o singură, falită și cu o sarcină nedorită (pierdută ulterior) într-o țară străină.

21.56 lei

Iar al treilea bărbat, Marcus, de care s-a îndrăgostit după 2 ani de la urâta decepție provocată de Ramiro, i-a stârnit sentimente de care i-a fost frică sa asculte, dar care i-au rămas vii încă un an, când s-au împlinit. Caci dragostea lor s-a înfăptuit peste ani de zile de la nașterea lor, reintâlnindu-se în Portugalia, când Marcus i-a salvat viața.

Între aceste iubiri, modesta Sira a crescut, a învățat, s-a maturizat și s-a adaptat la o viață boemă, înconjurată de oameni bogați și influenți. În Maroc și-a făcut prieteni și și-a deschis propriul atelier de haute-couture, devenind o croitoreasă de renume, o doamna extrem de rafinată, respectată și misterioasă. Astfel a fost recomandată către MI6 pentru a deveni spion al nemților prin clientela sa. Devine o femeie seducătoare, plină de sine, o aparență diafană cu care orice bărbat s-ar mândri. Spioană profesionistă, participă la întâlniri politice, la conversații amenințătoare și trece prin situații periculoase care îi pun viața în pericol. Însă reușește cu brio să depășească orice provocare și îl reîntâlnește pe Marcus, a treia să iubire, și scapă de durerile trecutului…

Deși a fost cotat un roman de dragoste, romantismul și sentimentalismele lipsesc cu desăvârșire. Acțiunea este povestită mai mult din punct de vedere politic, strategic, cu personaje aparent reale din timpul războiului, în care comploturile par a nu se mai sfârși, iar conspirațiile unor oameni influenți se împletesc cu prietenia și moartea. Sunt descrise scene dramatice din ținutul Spaniei, în care sărăcia, foametea și violențele stradale erau la ordinea zilei.

Iubirile croitoresei surprinde un drum inițiatic în care personajul principal se autodepășește, se redescoperă, se reinventează. Dar și realitatea vieții, cu o societate decisivă în destinul oamenilor de rând, cu decepțiile si trădările neașteptate, dar nu ieșite din comun din partea celor dragi. O poveste tristă, dar o luptă castigată. Împotriva singurătătii, trădării și degradării, caci Sira este asemenea păsării Phoenix, renaște din propria cenușă.

Cine este autoarea?

María Dueñas, doctor în limba şi literatura engleză, este profesoară la Universitatea din Murcia. Familia mamei sale a locuit în Protectoratul spaniol al Marocului, la Tetuan, locul unde se desfăşoară cea mai mare parte a evenimentelor descrise în Iubirile croitoresei, romanul său de debut, care s-a vîndut în peste un milion de exemplare. La Editura Polirom au mai apărut romanele Ce avem şi ce uităm (2013) şi Cumpătarea (2016).

Dacă ați citit-o vă invit să vă exprimați părerea mai jos. Dacă nu, o găsiți la 21.56 lei aici.

Citiți, iubiți, trăiți!
Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin