Sari la conținut

Jamuna – călătorie către Sine

Jamuna sau Amintiri despre trecuta mea iubire viitoare este un roman inițiatic de aventuri ce sfidează timpul și imaginația cititorilor. Cu o acțiune împărțită în mai multe planuri, lectura devine o călătorie din ținuturile autohtone spre meleaguri orientale pline de vrajă și amintiri netrăite.

Roman atipic, cu incursiuni istorico-geografice excepționale, prezintă o serie de povestiri care evocă timpuri diferite într-un flux continuu. Autorul folosește procedeul povestirii în ramă tocmai pentru a evidenția relativitatea timpului și nemărginirea lumii.

Relația autorului cu timpul surprinde pe tot parcursul cărții. Relativitatea acestuia este foarte bine expusă încă de la inceput. Dovadă că timpul nu are nici început și nici sfârșit – timpul se dilată si se comprimă cu o regularitate perfectă, demult tare poate într-o altă viață, în clipa aceea cât o mie de vieți, am pierdut sensul timpului, scufundându-mă în Timp.

Scrisă la persoana întâi, drumul inițiatic pe care îl parcurge eroul cărții poate deveni oricând drumul cititorului. Cu o putere nemărginită de a transfera trăirile personajelor dintr-un plan temporal într-un atemporal, autorul devine un Demiurg desăvârșit.

Sunt asemenea zile, în care îți pare că tot ce se întâmplă pe lume se întâmplă pentru tine, în care simți că trăiești pentru a duce la bun sfârșit un plan ascuns, un plan pe care numai ființa ta îl poate desăvârși.

Titlul romanului este unul simbolic. Jamuna este un râu sacru din India care păstrează secrete și miracole nebănuite de mintea omului. În tradiția sanscrită, râul este considerat un zeu cu puteri nemărginite. Cei care se spală în apa Jamunei trec printr-o transformare spirituală. Are loc o purificare a sufletului. Păcatele sunt izbăvite, iar omul devine Omul. Cel fără de păcate, prejudecăți și istorie.

Apa rece și limpede a râului (…) mă trezii într-o clipită. Autorul folosește simbolul apei ca element primordial, al regenerării și al purității. Are loc o trezire a ființei, o revelare a vieții în toată splendoarea ei. Personajul este practic reînviat și încărcat cu forța spirituală de care are nevoie pentru a păși pe adevărata cale.

Eroul parcurge astfel un drum inițiatic spre căutarea Adevărului. Purificarea sufletului are loc printr-o călătorie către sine, prin lepădarea de tot ce e omenesc (un copil care s-a pierdut de părinți) și prin înțelegerea vieții din mers. Iar pentru ca viața să aibă sens este nevoie de trăire, emoție, relaționare cu aproapele, învățare continuă.

Și exact asta face personajul principal. Experimentează lumi materiale diferite pentru a ajunge la acea lume imateriala dominată de Adevăr, Frumos și Iubire. Însă nu despre iubirea perenă este vorba în acest roman, ci despre acea iubire eternă atemporală și omniprezentă. Iubirea pentru viață cu tot ce înseamnă ea – moarte, principii, divinitate, natură, omenire.

Am știut că te-am privit cu mii de vieți în urmă, că te voi privi peste alte câteva mii de vieți.

Primele pagini ne surprind prin termeni arhaici și regionali care descriu ținutul Moldovei, locul natal al personajului. Și călătoriile sale prin Ceahlău, la Mânăstirea Sihla la Parintele Paisie. Apoi în Grecia la Muntele Atos, Santorini, Oia (cea mai mare așezare din Santorini), Cycladele (grup de insule grecești din Marea Egee) și în Izmir (Smirna).

Toate aceste toponime capătă o semnificație simbolică pentru ceea ce va deveni călătoria vieții sale. Popasuri în Calea Adevărului, determină totuși o evoluție spirituală determinantă în împlinirea Visului. Acel Vis din care omul se hrănește pentru a scăpa de condiția nemuritoare care îl limitează.

Însă autorul nu se rezumă doar la dezvoltarea personajului. Ci transmite emoție și stârnește curiozitate prin autenticitatea informațiilor descriptive oferite asupra denumirilor și semnificațiilor fiecărei locații vizitate. Ne vorbește despre Ananda Bazaar – Bazarul Fericirii, Hokkaido – insula cea mai îndepărtată din nordul Japoniei și altele.

Practic, prin făurirea unei lumi autentice, creatorul operei invită cititorul să trăiască alături de personaj și să dobândească învățăminte și amintiri netrăite, dar prețioase.

Nu judeca niciodată pe ceilalți, din simplu motiv că nu există tipare. Omenirea e o poveste reinventată cu fiecare individ, în fiecare zi alta.

Acțiunea se desfășoară pe mai multe planuri care se întrepătrund în mintea personajului. Astfel, granița dintre iluzie și adevăr, visare și realitate, etern și peren este imperceptibilă. Iar prin nu stiu ce minune, personajul capătă identități diferite. De la Alecuț, copilul de 17 ani, la Toderiță – omul cu povești și apoi la Aeercu-san – ucenic al celui mai celebru luptător cu sabia.

Printr-o simplă visare (Ochii mi se închiseseră pentru o clipă scurtă cât eternitatea), autorul invită cititorul să pășească pe tărâmurile sacre ale Indiei. Mai exact la intrarea în templul Jaganath Puri, unul din cele patru templuri renumite din India.

Gândurile tulburătoare ale personajului (lilieci în peștera minții mele) stimulează dorința de cunoaștere și evadare dintr-o lume în care sufletul este captiv. Am fost până în anii aceștia ai vieții mele, prizonier într-o lume pe care nu am înțeles-o niciodată.

Nu e paradoxal destinul nostru? Alergăm grăbiți, în fiecare dimineață, în întâmpinarea suferinței.

Însă eroul nu este iertat de ispite și încercări. Viața însăși i-a arătat de nenumărate ori că nu poți întelege și nu poți crește până nu trăiești. Așa că eroul nostru este ispitit de o dragoste pământeană pe care nu ezită a o numi slab și subțirel inamic, slăbiciune omenească, patimă neînfrânată, matroană a păcatului.

Iar toată această întâmplare nefericită a iubirii este o coborâre în infern tocmai pentru un elan mai puternic în urcușul vieții. Suferința trăită devine cheia pentru libertate. Pentru a descoperi o lume veridică în care sinele se regăsește (sunt Eu) și devine una cu Universul (acum sunt luna). O lume diferită în care personajul simte pentru prima dată că trăiește cu adevărat (acum însă trăiesc).

Atunci când mintea ta îți va fi scoasă din firescul ei, vei începe să trăiești.

Jamuna este, pe lângă un roman de aventuri și inițiere în lumea misterioasă a apelor liniștite, un îndemn la cunoaștere, la împlinirea viselor și la trăire. O lectură captivantă și revelatoare care te pătrunde în esența ființei tale și te scoate din anonimatul lumesc. O călătorie spre înaltul cerului din universul tău ascuns și spre sinele tău neșlefuit.

Autorul stârnește cu cele mai bune intenții o furtună a sentimenteler risipitoare și a gândurilor ce stau să răbufnească în întunericul minții umane.

Ce are în plus acest roman? Totul. De la personaje, acțiune, timp istoric și spațiul mistic până la titlu. Orice idee expusă cuprinde un mesaj esențial pentru dezvoltarea intelectuală a cititorului, și prin urmare, a ființei umane. Este o invitație la descoperirea Adevărului, la împlinirea Visului și la înțelegerea Vieții.

Nu există coincidență în lume, există doar forțe ce își dau mâna pentru a-ți îndeplini visele, atunci când ai încredere și stăruință suficientă.

Jamuna a fost publicată de Editura Dreams Publishing House în februarie 2022 și poate fi achiziționată atât din librării fizice, cât și de pe simplo.ro, esteto.ro si emag.ro.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Upss..cosul tau e golHai in magazin